Autor Wątek: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT  (Przeczytany 24375 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Marzec 2021, 10:12:59 »


@ROSS JB czy to jest tak, że im ciemniej palone, tym dłużej może leżeć?zgaduje, że tak.


Moim zdaniem nie. Więcej chyba zależy od warunków przechowywania.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Marzec 2021, 13:01:06 »
W moim odczuciu, jaśniej palone ziarna, wolniej zmieniają się w czasie.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Marzec 2021, 15:57:14 »
a ja bym się do czegoś innego chciał, no bo samo mieszanie drucikami mnie mniej interesuje ale teoria o:
A to właśnie dwutlenek węgla przenosi aromaty do filiżanki.
Skąd ten pomysł? Nie widziałem nigdy badań czy opisów zależności, jakie związki potrzebują co2 do rozpuszczenia. Rozumiem, że co2 jest częścią kawy i wpływa na smak, ale po rozpuszczeniu w wodzie, zwyczajnie ją zakwasza. To tam może i bardziej smakować, wkońcu skądś potęga przemysłu napojów gazowanych ;) Tylko dlaczego miało by "przenosić" smaki?

No i z tego co wiem, to co2 nie ma bezpośredniego wpływu na degradację kawy, bo ta polega przede wszystkim na utlenianiu czy rozpadzie związków jak np różnych kwasów w inne, mniej pożądane. Dwutlenek jej przeszkadza, wypierając i separując od tlenu ot co. Polecam poczytać o przechowywaniu kawy w kontrolowanej wilgotności, można zacząć od filmiku Hoffmana, na forach zagramanicznych też się paru takich zapaleńców znajdzie. Wykorzystują utrzymywacze wilgoci do tytoniu, stosunkowo proste torebki czy kosteczki, które zamykamy szczelnie razem z ofiarą i mamy w środku wilgotność na określonym poziomie, bez dojścia tlenu, do długiego przechowywania w sam raz. Kawa po takim traktowaniu jest praktycznie odgazowana, mało co już bloomuje, ale wcale nie psuje się. Zmienia to smak w jakiś tan sposób ale go jednoznacznie nie psuje a tym bardziej nie uniemożliwia ekstrakcji "do filiżanki".

I to co koledzy już napisali, używamy co2 jako funkcji starzenia kawy, ale nie dlatego, że on o tym decyduje. Utlenienia czy degradacji kawy nie jesteśmy w stanie w żaden sposób ocenić na oko a nawet mając całe laboratorium, nie opiszemy tego bezpośrednią zależnością. Tylko, ze dzięki co2 nie musimy, jest to prosta metoda do obserwacji i w domowych warunkach i dość precyzyjna w pomiarach, tylko i aż tyle.

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Marzec 2021, 01:11:35 »
Po zmieleniu kawa w szybkim tempie zaczyna tracić  CO2 i  po 2  minutach straci go ok. 80 proc.

To Twoje obserwacje czy podasz źródło? Tak czy inaczej to bzdura :) bo to znaczyłoby ze jeśli ktoś mieli młynkiem ręcznym pod espresso to pije popłuczyny.

Ciekawa logika. Nie może być to prawdą, bo inaczej ręczne  młynki byłyby unieważnione. :) Nie wiem czemu sugerujesz ich doskonałość?

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Marzec 2021, 01:23:49 »
(...)  teoria o:
A to właśnie dwutlenek węgla przenosi aromaty do filiżanki.
Skąd ten pomysł? Nie widziałem nigdy badań czy opisów zależności, jakie związki potrzebują co2 do rozpuszczenia.

Większość z nas nigdy nie widziała żadnych badań dotyczących kawy, co nie znaczy że nie należy ufać tym, którzy je widzieli i zrozumieli.  Generalnie nasza wiedza polega na zaufaniu, bardzo niewiele rzeczy jesteśmy w stanie osobiście sprawdzić.  A komu i w co  należy wierzyć to już zależne od naszego doświadczenia.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5311
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Marzec 2021, 07:01:04 »
A komu i w co  należy wierzyć to już zależne od naszego doświadczenia.

Dokładnie, dlatego czekam na Twój filmik z nagraniem bez tej mitycznej celebracji kawowej?
》tertium non datur《

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Marzec 2021, 08:46:49 »
Nie wiem czemu sugerujesz ich doskonałość?
Nie sugeruje. Ale z recznego można uzyskać świetne espresso, czesto lepsze niż z młynka elektrycznego.
Ciekawe dlaczego nie odniesiesz się do reszty posta? 🤔 a, wiem - brak wiedzy i argumentów 😅
A komu i w co  należy wierzyć to już zależne od naszego doświadczenia.

Dokładnie, dlatego czekam na Twój filmik z nagraniem bez tej mitycznej celebracji kawowej?

Nie doczekasz się ;) nie dawno był taki jeden, ktory mówił, ze filmiki na YouTube są wystarczające. Tak tez będzie w tym przypadku :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Marzec 2021, 10:14:24 »
Większość z nas nigdy nie widziała żadnych badań dotyczących kawy, co nie znaczy że nie należy ufać tym, którzy je widzieli i zrozumieli.  Generalnie nasza wiedza polega na zaufaniu, bardzo niewiele rzeczy jesteśmy w stanie osobiście sprawdzić.  A komu i w co  należy wierzyć to już zależne od naszego doświadczenia.

No wybacz ale odpowiedź jak od polityka [emoji14] Nikt, wszyscy i generalnie każdy ma rację :D Wielu z nas tu na forum, ceni sobie obiektywną wiedzę, przeplatały się tu nie raz ciekawe badania i pomiary.

O starzeniu i od-co2-waniu się kawy było badanie na uniwerku robione nie tak dawno i pod egidą SCA, rozmawialiśmy o nim na forum. A SCA przygotowują wiele więcej i nie raz używamy ich materiałów. Regularnie podpieramy się wrzutkami z BH, pełnymi weryfikowalnych danych. Blog astrocoffee prowadzony przez fizyka zaszedł już na tyle daleko, że koleś właśnie nad książką pracuje. A jak lubisz rytmy disco w tle, to Socratic mając fajne laboratorium, na nie jedno pytanie odpowiedziało pomiarami.

Więc większość z nas widziała bania dotyczące kawy i jak mam poznać wpływ niewielkich różnic CO2 na przestrzeni 10-20 sekund wietrzenia, na rozpuszczanie i wypłukiwanie sie składowych kawy, to jednak oczekiwał bym czegoś więcej niż ogólnika na poziomie debaty z telewizji śniadaniowej ;)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Marzec 2021, 13:21:02 »
Scott Rao nawet zalecał zmielenie świeżej kawy i czekanie zdaje się nawet paru godzin, aby symulować leżakowanie.

A co do całej teorii, że po zmieleniu utraca CO2 w 10-20s to śmiechu warte, bo pod temperaturą i ciśnieniem byłaby niezła bomba ;)

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Marzec 2021, 15:01:00 »


A co do całej teorii, że po zmieleniu utraca CO2 w 10-20s to śmiechu warte, bo pod temperaturą i ciśnieniem byłaby niezła bomba ;)

Nie o ekstrakcji była mowa tylko o  nadmiernie rozbudowanej "liturgii"  robienia espresso.  Mielenie, przesypywanie,  ważenie, wygładzanie, tamping, no i jeszcze rejestracja tego wszystkiego smartfonem. To wszystko jest  być może interesujące gdy pisze się esej o espresso do HB, ;) ale jednak w zwykłych codziennych warunkach kawa od razu po zmieleniu lubi być  zaparzana.  To o czym mowa dotarło do świata espresso z metod przelewowych i tam to ma  pewien sens, tu  nie bardzo, moim skromnym zdaniem. Oczywiście, każdy na własną rękę wyciska z kawy tyle ile się da i jeśli mu smakuje własne  espresso, nawet uboższe o aromaty,  to znaczy, że subiektywnie robi dobrze.   

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Marzec 2021, 15:44:10 »

Szczympek:  "Nie doczekasz się ;) nie dawno był taki jeden, ktory mówił, ze filmiki na YouTube są wystarczające. Tak tez będzie w tym przypadku".

Panie Szczympku,  powtarzam, przy bardzo świeżej kawie  palonej Full City to banał (czego zwykle unikam ― choćby z nudów); nie sądzi pan chyba, że przy  ciśnieniu 9 bar, przemiale z młynka gastro  i użycia sitka IMS kawa nie będzie wypływała tak jak na filmach z YouTube?   No będzie. Najzabawniejsze (i radzę się do tego przyzwyczaić), że taka ekstrakcja nie daje automatycznie espresso jakie lubimy. Robienie espresso nosi raczej cechy sztuki, a nie  techniki kucharskiej.


Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Marzec 2021, 15:52:40 »
Scott Rao nawet zalecał zmielenie świeżej kawy i czekanie zdaje się nawet paru godzin, aby symulować leżakowanie.

Z kontekstu wynika, że chodzi o świeżą kawę, tuż po wypaleniu.  Jak wiadomo po wypaleniu  ziarno  musi  odgazować się (pozbyć nadmiaru CO2)  przez co najmniej  12 godzin. Być może da się to obejść poprzez zmielenie kawy  i  jej leżakowanie kilka godzin,  w nadziei, że nie cały CO2 poleci w kosmos. To interesująca informacja, ale w niczym nie zmienia tego co napisałem. 

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Marzec 2021, 16:06:57 »
biurowe spinacze i korek od whisky
Użyj drutu nierdzewnego 0,30mm. Będziesz zszokowany różnicą.

Na jakimś forum angielskojęzycznym  wyczytałem, że  należy użyć igieł, ale nie zwykłych tylko od akupunktury. :taniec:
Korek i igła to  był przebój sąsiedniego forum jakieś  15 lat temu. Dziwne, że nikt tego nie opatentował.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5311
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Marzec 2021, 16:15:43 »
Sklep ze maszynami do espresso. Za ladą @ROSS JB. Wchodzi klient:

- Dzień dobry, chciałbym wypić w domu bardzo dobre espresso, jak to zrobić?

- Potrzebuje pan bardzo świeżo palonej kawy,  ciśnienia 9 bar, przemiału z młynka gastro i użycie sitka IMS, a kawa będzie wypływała tak jak na filmach z YouTube!

- To wszystko? A jak ekstrakcja nie będzie spokojna, równomierna?

- Najzabawniejsze (i radzę się do tego przyzwyczaić), że taka ekstrakcja nie daje automatycznie espresso jakie lubimy.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2021, 16:21:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

skansen

  • Gość
Odp: LONDINIUM distribution tool - narzędzie do WDT
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Marzec 2021, 18:48:28 »
Scott Rao nawet zalecał zmielenie świeżej kawy i czekanie zdaje się nawet paru godzin, aby symulować leżakowanie.
Czyli w miejscach o dużym ruchu młynek z karuzelą nie jest takim złym rozwiązaniem :)

Często dyskutowałem ze znajomymi temat wpływu czasu od zmielenia do zaparzania. Doszliśmy do wniosku, że kilka, kilkanaście minut nie zaszkodzi kawie. Nie raz się zdarza, że po zmieleniu kawy a przed zapięciem kolby zadzwoni telefon czy ktoś w inny sposób nam przeszkodzi. Oprócz tego, że stygnie nam kolba nic złego się nie dzieje. Natomiast to czego kawa w mojej ocenie nie lubi, to zapięcie kolby w grupie i czekanie z ekstrakcją...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi