Autor Wątek: Siła tampingu - czy ma znaczenie.  (Przeczytany 24397 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Kwiecień 2017, 21:21:35 »
Minimalne ubicie 8kg, Maksymalne 21kg i na takich wartościach zrobiłem test.

Dziękuję za test.  :) Super robota.   :ok: Szkoda, że tamper nie miał minimalną na 5 kg.  :)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Kwiecień 2017, 12:36:33 »
Przy 3 próbach to testy nie będą statystycznie ważne, nawet jak były podwójnie ślepe.

A co do ekstrakcji, to zależy od kawy jasne mogą tolerować 2x procent bez problemu, ciemniejsze nie ma bata będzie drewno...

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Kwiecień 2017, 12:46:34 »
Nie robiłem tego dla statystki, po prostu wiem, ze tamping ma znaczenie a testy Socratic sa zbyt doskonałe, zeby bazować na ich wynikach na forum dla ludzi, których caly sprzęt kawowy kosztuje mniej niz ich refraktometr.

Chciałbym zrozumieć druga cześć Twojego postu, ale moja wyobraźnia jest zbyt ograniczona. 2x więcej procent? Czyli z przedziału 18-22% jasne mogą tolerować 36-44%? Czy o dwa procent więcej, ale to i tak bzdura. Codziennie minimum 10 razy używam refraktometra i mało co powyżej 22% jest przyjemne do picia, a juz szczególnie nie espresso blend.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Kwiecień 2017, 13:00:10 »
Espresso blend jest zazwyczaj bardziej palone, więc ekstakcja max będzie mniejsza.
A 2x% oznacza, 20-29% Inaczej można powiedzieć 20+%.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Kwiecień 2017, 14:02:17 »
Hehe. Jakieś źródło? Kalkulator ekstracyjny kończy sie na 26% a to oznacza kawę: 18g z TDS 10.00przy 85g naparu. To nigdy nie bedzie dobre, a gdzie tam do 29%
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2017, 14:10:43 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Kwiecień 2017, 14:43:32 »
Zapisze matematycznie
x>20%

Maksimum BTW jest 100%, praktycznie nierealizowalne pomijając kawy rozpuszczalne.
 
A kalkulator VST ma wsobie niewiadome i bezpieczniej jest je zlikwidować i używać podstawowej formuły (patrz np. Scott Rao).

P.S. Ochrzanisz Socratic za brak Yield%, a sam nie podajesz w swoim teście.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2017, 14:48:42 wysłana przez lucasd »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Kwiecień 2017, 18:12:16 »
Absolutnie nie ochrzaniam. Dziwne, ze we wszystkich testach podają, a akurat w tym nie. Ja za to podaje ważniejszą dana która jest smak. Oni bardzo duzo mnie nauczyli, bardzo ich szanuje i publikują świetne artykuły
ale dostrzegam różnice pomiędzy ich narzędziami i sprzętem a moim. Jak kupujesz samochód to nie bardzo zwracasz uwagę na testy spalania na rolkach czy zawieszenia ze sztucznym naciskiem. Sa pomocne, ale sprawdzasz opinie zwykłych użytkowników, bo nie zawsze te laboratoryjne wyniki maja odzwierciedlenie w rzeczywistości. Podobnie tutaj, artykuł o wpływie żaren na ekstrakcję jest praktycznie dla każdego. Artykuł o TDS nie dla każdego, bo nie każdych sprawdza i nie zawsze jest ważny. Ważny jest smak. To potwierdzają zawody na których nie zawsze jest mierzenie refraktometrem, a jesli juz jest (chyba na aeropress w jednym roku zwycięzca miał 1.60 TDS) to traktuje sie go jako wskazówkę, a nie jako prawdę objawioną.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Kwiecień 2017, 18:59:28 »
a nie jako prawdę objawioną.
A byłbyś uprzejmy podać w skrócie co wynika z Twoich testów i doświadczenia? Jaki TDS uważasz za dobry (w smaku, oczywiście). Czy uważasz, że przy jednakowym TDS (mówię o pomiarach Socraticcaffee) można osiągnąć różnice w smaku?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Kwiecień 2017, 20:14:59 »
1.Z doświadczenia wynika, ze TDS i refraktometr jest przydatny i fajny, gdy zaczynasz prace w kawiarni lub przyuczasz nowych baristów. Gdy próbujesz nowych kaw i w pewnym momencie głupiejesz, bo nie wiesz co powinieneś zrobić dalej. Kiedy to opanujesz przydaje sie gdy prowadzisz kawiarnie i przy ponad 2500 kaw tygodniowo chcesz mieć jak największa powtarzalnośc. Ogólnie używam często, ale i tak rzadziej niz kiedyś. Pieruńsko to drogie, na same filtry wydajemy ponad €350 miesięcznie.
2.Bardzo ogólnie rzecz ujmując TDS przy filtrach od 1.20 do 1.50, przy espresso od 8.5 do 10.5 choć bardziej patrzę na poziom ekstrakcji w przedziale 19-21%.
3. W pomiarach socratic mysle ze smak musiał byc identyczny, mocno gorzki lub nawet spalony.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2991
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Kwiecień 2017, 20:31:54 »
Lepiej wydać 100-300 zeta na kawę przy szkoleniu baristów pod swoimi skrzydłami.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Kwiecień 2017, 10:32:43 »
1.Z doświadczenia wynika, ze TDS i refraktometr jest przydatny i fajny, gdy zaczynasz prace w kawiarni lub przyuczasz nowych baristów. Gdy próbujesz nowych kaw i w pewnym momencie głupiejesz, bo nie wiesz co powinieneś zrobić dalej. Kiedy to opanujesz przydaje sie gdy prowadzisz kawiarnie i przy ponad 2500 kaw tygodniowo chcesz mieć jak największa powtarzalnośc. Ogólnie używam często, ale i tak rzadziej niz kiedyś. Pieruńsko to drogie, na same filtry wydajemy ponad €350 miesięcznie.
2.Bardzo ogólnie rzecz ujmując TDS przy filtrach od 1.20 do 1.50, przy espresso od 8.5 do 10.5 choć bardziej patrzę na poziom ekstrakcji w przedziale 19-21%.
3. W pomiarach socratic mysle ze smak musiał byc identyczny, mocno gorzki lub nawet spalony.

1.Z doświadczenia wynika, ze TDS i refraktometr jest przydatny i fajny, gdy zaczynasz prace w kawiarni lub przyuczasz nowych baristów. Gdy próbujesz nowych kaw i w pewnym momencie głupiejesz, bo nie wiesz co powinieneś zrobić dalej. Kiedy to opanujesz przydaje sie gdy prowadzisz kawiarnie i przy ponad 2500 kaw tygodniowo chcesz mieć jak największa powtarzalnośc. Ogólnie używam często, ale i tak rzadziej niz kiedyś. Pieruńsko to drogie, na same filtry wydajemy ponad €350 miesięcznie.
2.Bardzo ogólnie rzecz ujmując TDS przy filtrach od 1.20 do 1.50, przy espresso od 8.5 do 10.5 choć bardziej patrzę na poziom ekstrakcji w przedziale 19-21%.
3. W pomiarach socratic mysle ze smak musiał byc identyczny, mocno gorzki lub nawet spalony.

Socratic wskazał, że filtry chyba nie są kluczowe (patrząc na koszta).
A co do ekstrakcji to myślę, że też dużo zależy od młynka, patrz blog Pergera odnośnie EK43, gdzie osiąga >20% bez strat smaku a na Roburze tylko około 19%...

A u Ciebie  bardziej chodziło mi czy TDS/ ekstrakcja się zmieniała.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Luty 2022, 07:27:25 »
Ciekawe wyniki na 2:37.

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi