Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 438924 razy)

Offline magas

  • Wiadomości: 81
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1200 dnia: 07 Kwiecień 2020, 18:25:58 »
Testuje tego polskiego konia, którego wszyscy znacie, to bardzo fajne espresso nawet na takiej zabawce jaką ja mam, fajnie się zmienia do 22-30 sekund,  zawsze przy nowej kawie ustawiam trochę grubiej, by sprawdzić jak smakuje z każdą sekundą dłużej i tak sobie ją lecę od 22 sekund  doszedłem na 26 i cały czas jest fajnie, z każdą sekundą, czy co dwie smaczek się zmienia, polecę , aż do przegrzania, śmiało można ją polecić osobą nowym, które szukają takiego typowego espresso i ładnej kremy. Bardzo dziękuje za wycieczkę w którą mnie kolega zabrał, następny przystanek to Meksyk, tylko nie wiem, który, bo mam dwa, ale jeszcze z tydzień pojeżdżę polskim koniem.

Offline qbaqba Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1201 dnia: 07 Kwiecień 2020, 22:43:31 »
Ja też lecę po kolei i faworytami obecnie są :
Arabika 9mix klasyczne espresso
Extra Select klasyczne gęste mocne espresso
Gwatemala Santa Clara świetnie zbalansowane czekoladowe espresso,

Offline qbaqba Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1202 dnia: 07 Kwiecień 2020, 22:56:00 »
Pj. W możesz zdradzić jak przygotowujesz Rwandę? Tzn. Czas, uzysk i temperatura? Z góry dziękuję... Czeka w kolejce...

Offline Jester

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Nivona 779, Aeropress
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1203 dnia: 09 Kwiecień 2020, 22:33:59 »
Dobry ekspres wydobywa z Indonesi niebywały potencjał, robiąc w swoim nie mogę wydobyć tylu różnych smaków jest czekoladowo i delikatnie owocowo,  muszę sprawdzić inne temperatury.


Mam podobnie i zaskoczyła mnie ta owocowa nuta, bo w opisie wspomniana nie była ;-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1204 dnia: 09 Kwiecień 2020, 23:15:12 »
Meksyk Limonada w moim odczuciu równie ciekawy jak Agua Fresca. Limonada u mnie wychodzi z aromatem rumu, czekoladowego ciasta, żurawiny, i ciasteczka maślanego w posmaku. Jest też charakterystyczny aromat dla naturali z dodatkiem rzeczywiście słodko-cytrynowej, może i to jakiś napój z dodatkiem limonki. Bardzo fajne ziarenka.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2020, 23:26:16 wysłana przez krystians »

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1205 dnia: 13 Kwiecień 2020, 12:06:54 »
Chciałem podziekowac za mega szybką wysyłkę kawy Brazylii z ptaszkiem (BRAZIL MANTEQUIERA MOUNTAINS YELLOW BOURBON)- nastepnego dnia już była paczka w domu i to w okresie wzmozonego ruchu wysylkowego!
 Jeszcze nie próbowaliśmy Brazylii, dopijamy inne kawki.
Etykiety są super, tak patrzę, a tu w szafce mamy koguta i kury, techno-ptaszka i za chwilę będzie Yellow bourbon, a na blacie dzik, wróbelek i świnka  (z for.rest) , ale wesoła ekipa :)


Duromina super owocowo kwiatowa, Matyazo jeszcze lepsza, pierwsze wrazenie jakby cynamonowo herbaciana !

Przepraszam za lekki offtop.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2020, 12:17:00 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1206 dnia: 13 Kwiecień 2020, 14:06:30 »
Nie odpadło Wam coś podczas pakowania kawy "POLISH HORSE PEABERRY ESPRESSO BLEND" ? Musiałem dziś zrobić dodatkowe czyszczenie młynka i takie diamenciki znalazłem :-(

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1207 dnia: 13 Kwiecień 2020, 14:56:36 »
@manfred  Trudno mi uwierzyć w to że to od nas. Kawa jest sprawdzana trzy razy zanim zostanie zapakowana i taki przedmiot raczej nie ma szans przedostać się do paczki z kawą. Co innego jakiś mały kamień, wielkością i kolorem zbliżony do ziarenka kawy.

Jeżeli powstała szkoda fizyczna to daj znać uregulujemy straty, a jeżeli szkoda niematerialna to jakoś inaczej spróbujemy wynagrodzić straty.

@Heniutek  Bardzo wesoło i sympatycznie :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1208 dnia: 13 Kwiecień 2020, 15:05:42 »
Jak zgrzytało wyłączyłem młynek i go rozebrałem. Tam znalazłem choć pewnie to "coś" się rozpadło i dlatego sa takie części. Nic się młynkowi nie stało wszystko gra. Nie oczekuje żadnej rekompensaty współpraca w Tobą to pełny profesjonalizm. A to wrzuciłem z tego powodu, iż to pierwszy  taki przypadek. Pozdrawiam :-)

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1209 dnia: 13 Kwiecień 2020, 15:45:43 »
Przepraszam, że się wtrącam, ale zdjęcie mnie zaciekawiło. Gdybym miał zgadywać co to jest, stawiał bym na element biżuterii.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1210 dnia: 13 Kwiecień 2020, 15:47:37 »
I jest też kawałek folii aluminiowej albo coś podobnego.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1211 dnia: 13 Kwiecień 2020, 23:32:52 »
A ten kawałek "folii" nie wygląda czasem jak cyna czy podobne spoiwo, na którym w biżuterii trzymal się kryształek?

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1594
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1212 dnia: 14 Kwiecień 2020, 17:06:05 »
Duromina super owocowo kwiatowa

Mnie ta kawa wychodzi płaska, bez smaku. Robię w Melittcie. I zmielone jak i cukier, kiedy indziej grubiej. Czasem 20g na 300ml, czasem 40g na 600ml. Nie mam pomysłu

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1213 dnia: 14 Kwiecień 2020, 18:55:41 »
Temp to ok.94 stopnie C, 25,5 - 26g kawy / 400 ml wody, drip .
Calosc trwala ok 3.15-3.20 minut.
Moze nie byla to jakas eksplozja "kwiaciarniana", mi smakowala ;)

Przepraszam moja sensoryka mocno kuleje i ciezko mi nazywac pewne smaki, wyraznie czuc lekka przyjemna kwaskowosc jakby liczi?
Z gabi mastera 12g kawy na 200g wody rownież około 3 minut.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2020, 20:10:40 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1214 dnia: 14 Kwiecień 2020, 22:55:18 »
Mnie ta kawa wychodzi płaska, bez smaku. Robię w Melittcie
Mi w ceramicznej Melicie 102 wychodzi świetnie. Standardowa doza 15 g, grubość trochę większa niż standardowo temperatura 94, czas ok. 3 minut. Preinfuzja 40g, dolanie 80 g, potem reszta w ostatnim zalaniu.  Wychodzi świetnie, bardzo gładka, słodko-kwaskowa. W aromatach czerwone pomarańcze, coś jeszcze trudnego do określenia, mogę się skłonić do liczi, jasne kwiaty, finisz lekko oleisto-korzenny.

Dziś zrobiłem też resztkę paczki w AP. 9 gram kawy zmielonej trochę drobniej niż na mały przelew 2,3 obrotu na Kinu.  Metoda odwrócona. Wlałem do odwróconego AP 75g wody o temp. 94 potem wrzuciłem kawę lekko poruszyłem żeby namokła i dolałem od razu  wody do 135 g. Zatykam sitkiem z zamoczonym  filtrem. W 1:45 otwieram mieszam lekko aby poruszyć przyklejoną do tłoka kawę i spokojnie przeciskałem od do rozpoczęcia syczenia. Efekt bardzo podobny do tego z melity.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2020, 23:56:27 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi