Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 438670 razy)

Offline drwaski

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Mignon Specialita
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1065 dnia: 15 Styczeń 2020, 10:49:20 »
Dzięki Goran, takie ryzyko to ja lubię, poczekam jeszcze na zapowiedzianą Etiopie.

Offline robert-o Mężczyzna

  • Wiadomości: 117
  • Ekspres: Cafelat Robot, Venus 4tz; FP, AP, V60-01
  • Młynek: DF64, Timemore G1S, 1Zpresso E, Hiku, Timemore Go
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1066 dnia: 15 Styczeń 2020, 10:59:19 »
Etiopia Mocha Harrar Long Berry, wraca po długim czasie.

Jedna z moich pierwszych kaw od Ciebie. Dobrze ją wspominam, szczególnie z kawiarki. Szkoda że dopiero co zrobiłem spore zamówienie.

Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 203
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1067 dnia: 15 Styczeń 2020, 13:18:29 »
Jak wypada Meksyk Limonada w porównaniu do Meksyk Agua? Niestety ta druga, aktualnie jest niedostępna a bardzo mi podeszła.
Meksyk Agua - genialna. Rum i murzynek z PRLu. Dziękuję za miłą niespodziankę - bardzo z resztą trafioną  :poklon:

Offline drwaski

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Mignon Specialita
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1068 dnia: 15 Styczeń 2020, 15:49:04 »
Brzmi obiecująco.

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1069 dnia: 15 Styczeń 2020, 23:09:46 »
Agua Fresca jeszcze powróci do sklepu...
A możesz zdradzić czy wróci jeszcze w tym miesiącu? ;)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1070 dnia: 16 Styczeń 2020, 08:06:38 »
Ktoś zdradzi jakiś dobry przepis na Costa Rica Geisha? Robiłem dzisiaj w aeropressie Wendelboe na ustawieniach jak przy wszystkich innych kawach i nie wyszło nic dobrego poza sporą goryczą. Temperatura 95 stopni, 14g/200ml, woda za pierwszym razem filtrowana, a drugim żywiec z butelki, mielenie drobne 1,8 na MyM54 jak przy innych kawach. Trzeba ją grubiej mielić czy niższa temperatura?
W Oxo good gripa wyszła bardzo podobna.
Mi wyszła bardzo smaczna, fajnie zbalansowana w V60 metodą Scotta Rao, przemiał taki, żeby zaparzyła się w 3 minuty z hakiem. W Gabi wychodzi nieco słodsza, mniej kwaskowa. Trzeba pamiętać, że to natural, nie każdemu pasują charakterystyczne dla naturali aromaty.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2365
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1071 dnia: 16 Styczeń 2020, 09:05:29 »
A możesz zdradzić czy wróci jeszcze w tym miesiącu?

Kawa zakupiona ale będzie u nas dopiero w lutym. W tym czasie proponujemy Limonadę ;)

W tym roku zaplanowaliśmy dużo ciekawych kaw, szczególnie z Rwandy. W sklepie pojawią się kawy z obróbki naturalnej, anaerobicznej, intango, Cup of Excellence ... Nie zabraknie również ciekawych kaw z Burundi,Kenii i Tanzanii.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1072 dnia: 16 Styczeń 2020, 09:20:44 »
Goran anaerobicznej, intango czyli jakiej ?  :wow2: 

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1074 dnia: 16 Styczeń 2020, 09:51:22 »
Jednym słowem to zepsuta kawa  :ups: Może być bardzo ciekawie, już nie mogę się doczekać  :kawa:

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2365
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1075 dnia: 16 Styczeń 2020, 09:52:51 »
Intango to też anaerobic tyle że trochę inna technika.

Fugi Washing Station is one of the six washing stations of Baho Coffee. Here, Emmanuel Rusatira works with a new anaerobic fermentation technique, using traditional brewing pots called "Intango". The cherries are placed in the pots and mixed with water. The added water comes from the depulper and contains a high sugar content due to the mucilage of the cherries. The cherries stay in this pot for 72 hours. The fermentation process is slower and more controllable as the clay material of the pots does not absorb heat and the cherries remain cool.

Offline panbyczek

  • Wiadomości: 27
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1076 dnia: 17 Styczeń 2020, 11:21:03 »
Witam, czy data pakowania na etykiecie to także data palenia? Dostałem kawy z kilkudniową różnicą w stusunku do informacji na stronie. Pozdrawiam Michał

avidrock

  • Gość
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1077 dnia: 17 Styczeń 2020, 11:22:51 »
Dobre pytanie, bo też sobie takie pytanie zadałem :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2365
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1078 dnia: 17 Styczeń 2020, 13:18:47 »
Jest bardzo duża rotacja kaw i zdarza się że wyślemy kawę świeższą niż jest to podawane na stronie. Nie praktykujemy pakowanie tego samego dnia kiedy kawa jest palona, chyba że jest brak i że trzeba pilnie wysłać. W drukarce ustawiona jest tylko bieżąca data jako data pakowania, nie ma możliwości że by przesuwać datę do przodu lub wstecz. Kawa jest u nas palona na bieżąco, nie ma zapasów i staramy się aby pod tym względem tak zostało. W tym miesiącu już zostało upalono ponad 1500kg, na pólkach jest koło 60kg a około 150kg z dzisiejszego palenia czeka na zapakowanie w poniedziałek. Kawa po upaleniu, pakowana jest w torebki w odstępie od 1-3 dni. 

Na Forum była ogólna rozprawa o tym czy kawę należy sprzedawać wprost z pieca czy należy odczekać dzień, dwa lub np pięć i dopiero potem ją sprzedawać. Każda palarnia ma inne podejście do tego tematu. Kawy w zależności od rodzaju, obróbki, sposobie palenia, maja inny czas odgazowania i ustabilizowania się. Temat rzeka.
 


avidrock

  • Gość
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1079 dnia: 17 Styczeń 2020, 13:26:05 »
Ostatnio odebrałem kawę od ciebie w pracy i wrzuciłem do torby. To później ta torba dwa dni cudnie pachniała -polecam;)   

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi