Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 438787 razy)

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #360 dnia: 03 Marzec 2018, 17:56:35 »
Podrzuci ktoś przepis na Ethiopia Sidamo Amaro Gayo pod v60-02 dla ok 400g wody? Wychodzi mi słabo.
Nie wiem w którą stronę iść bo jakoś długo to się przelewa, smakuje... w zasadzie to nie smakuje prawie niczym. 

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #361 dnia: 04 Marzec 2018, 21:00:31 »
Spróbuj zmielić grubiej niż do tej pory.
Próbowałem ją w Chemexie, Kalicie, Moccamasterze i wszędzie wychodzi owocowo bez dużego trudu. 6,5g na 100ml wody, temperatura zaparzania 95*C, mielenie dosyć grube, preinfuzja 30sec, czas zaparzania w granicach 2:30. Specjalnie zaparzę jeszcze w V60-02.

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #362 dnia: 06 Marzec 2018, 17:30:19 »
Goran próbowałeś zaparzyć w v60-02?
Miele na grubość soli.  Teraz czas wyszedł grubo ponad 4:20.
Dla przykładu to samo zmielenie Costa Rica Hacienda Sonora, Nicaragua El Limoncillo Fincas Mierisch, Honduras La Bendicion Red Honey microlot wychodzi 3:10-3:20 i wszystkie aromatyczne i owocowe  :uklony:

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #363 dnia: 06 Marzec 2018, 17:34:16 »
W Marcu do sklepu powróci Excelso La Meseta, tym razem Medellin
Goran kiedy Excelso będzie?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #364 dnia: 06 Marzec 2018, 19:49:32 »
@szynder , jutro rano zabiorę się za testy. Dzisiaj miałem bardzo dużo pracy, 220kg kawy wypalono, na półkach pustka i jutro znowu to samo. Nowe kawy, a jest pare mocnych pozycji, czekają na wejście do sklepu a nie ma kiedy ich wprowadzić. Miałem zabrać ze sobą do domu Sidamo i spokojnie w zaciszu w domu sprawdzić ją we V60. Naprawie to jutro i zamiast kawy do domu, zabiorę V60 do pracy.

@Edwin Jagger , La Meseta jest w planach na wypalenie w dniu jutrzejszym.


Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #365 dnia: 07 Marzec 2018, 20:13:33 »
Zamówiona  :ok:

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #366 dnia: 07 Marzec 2018, 22:23:38 »
może coś nowego jutro się pojawi do espresso ?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #367 dnia: 07 Marzec 2018, 22:55:15 »
Do espresso jutro wprowadzimy Sulawesi Kalossi Bataputi dla tych co nie lubią kwaskowe kawy a do sklepu wejdzie i już wspomniana kolumbijska La Meseta.

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #368 dnia: 09 Marzec 2018, 18:10:50 »
Podrzuci ktoś przepis na Ethiopia Sidamo Amaro Gayo pod v60-02 dla ok 400g wody? Wychodzi mi słabo.
Nie wiem w którą stronę iść bo jakoś długo to się przelewa, smakuje... w zasadzie to nie smakuje prawie niczym.
Pozwolę się zacytować ;)

Dzisiaj wyszło już jak poniżej
owocowo
Zmieniłem Żywiec Z. na Żywiecki K. Jakie to dziwne, niby Ż.Z. to dobra woda i wychodziły smacznie pozostałe kawy. Nie spodziewałem się takiej różnicy.

Goran tak z ciekawości próbowałeś parzenia w v60-02?  ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #369 dnia: 09 Marzec 2018, 20:29:43 »
Probowalem ją również w V60 ale czekałem jeszcze na odpowiedz baristów w kawiarniach które biorą od na Sidamo czy nie zauważyli jakieś zmiany. Przy różnych ustawieniach młynkach, najlepszy efekt dał nam czas zaparzania 3:30 ( w tym preinfuzja 45sec.) z użyciem 28g kawy i 400ml wody o temperaturze 95C*.


Offline FilipG

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Kalita,Chemex, ROBOT, LMLM
  • Młynek: Mk3, EUREKA atom
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #370 dnia: 13 Marzec 2018, 11:33:36 »
Dziękuje za expresową wysyłkę i worek! :poklon:

Offline red Mężczyzna

  • Wiadomości: 264
  • Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #371 dnia: 14 Marzec 2018, 15:19:35 »
Goran, jeśli to nie tajemnica, powiedz, ile jest robusty w Twoich blendach? Piję je od dłuższego czasu i nie mogę do końca wyczuć. Stawiam, że w Extra Select koło 30% a w Polish Horse i Arabica 9 Mix do 10%. Ja tam trochę robuchy w espresso i capu lubię, zwłaszcza z rana:)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #372 dnia: 14 Marzec 2018, 17:11:10 »
Twoje odczucia co do zawartości robusty są jednak dosyć dokładne  :brawa: Do mieszanek dorzucamy indyjską robustę Parchment, selekcja AB ( klasyfikacja wielkości ziaren AA; A; B; AB; C .. ) a do Polish Horse tak samo Parchment, tyle że ziarenka Peaberry. Nie jest to robusta bardzo mocna w smaku i od razu wyczuwalna w kawie. O jej jakości może świadczyć i cena którą przewyższa dobre jakościowo arabiki. Wartości które podałeś przedstawiają maksimum jaki może znaleźć się w danej mieszance.
I chociaż jesteśmy zadowolony jakością naszej robusty to nie unikamy dalszych testów i prób. A właśnie wczoraj dostaliśmy na próbę robustę z plantacji na Bali i będziemy ją testować na dniach, wraz z innymi kawami z tej samej plantacji. Ciekawostką jest pani magister która zajmuje się obróbką tej kawy, a jest polskiego pochodzenia.

Offline bryndza4

  • Wiadomości: 7
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #373 dnia: 19 Marzec 2018, 15:20:02 »
Goran, co polecisz z aktualnej oferty do Melitty przelewowej? Gustuję raczej w orzechowych smakach, bez kwasowości.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #374 dnia: 19 Marzec 2018, 19:55:22 »
Goran, co polecisz z aktualnej oferty do Melitty przelewowej? Gustuję raczej w orzechowych smakach, bez kwasowości.

Myśle że Nicaragua El Limoncillo najlepiej spełni twoje oczekiwania.

W czwartek o 17:00 w kawiarni Hot Air Cafe na Piotrkowskiej 217 planujemy cupping kaw z wysp Bali, Flores, Papui i Sulawesi więc jeżeli ktoś ma czas to zapraszamy. Specjalna gościa z wyspy Flores wprowadzi Was w egzotyczne klimaty Indonezji.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi