Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Odniosę się do wszystkich wątków, jednocześnie pozwolę je sobie ponumerować dla porządku:
1. @Expel – chodziło mi wyjaśnienie dlaczego Nivona nie nadaje się do espresso, naprawdę metafory o ferrari niewiele wnoszą do świata technicznego
Jeżeli chodzi o PS: cyt’ „Spytanie kogokolwiek z forum skąd wie że ze to albo to będzie złe to jak spytanie papieża czy umie się modlić, umie i tyle”
Nie zgodzę się z Tobą, uważam, że forum jest od tego, aby rozmawiać o merytoryce, a nie „dawać wiarę”. Poza tym – uważasz, że każdy na forum zna się na kawie jak papież na modlitwie? Bądźmy poważni. Na forum są mega znawcy, którzy mieli kilkanaście różnych ekspresów, młynków, pili hektolitry kawy, są również osoby o wiedzy podobnej do mojej, czyli początkujące, a między pozostali użytkownicy, którym bliżej do pierwszej lub drugiej grupy. To naturalny rozkład – jak w każdym zbiorze ludzkim. Nie można zakładać, że każdy należy do top 5. Dlatego warto dopytywać – skąd takie założenia, wiedza, itp. Wtedy rozmowa jest bardziej merytoryczna.
2. @Edwin Jagger – dzięki
Właśnie piję kawy mleczne, więc cenne info.
3. @DrUsagi – super odpowiedź, przybliżyła mnie do zrozumienia problemu. Mogę trafić w grubość, a mogę nie trafić moim młynkiem. Myślałem, że 16 grubości to dużo
Jeżeli chodzi o zdjęcia, to jeden z kolegów zrobił super zdjęcia, więc skorzystam i podpinam link:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=694.0Mieszkam w Warszawie, więc mógłbym podjechać do Nadarzyna – mógłbyś podać jakiś namiar? Z góry dziękuję.
I ostatnie dwie rzeczy szczególnie cenne w Twoim poście:
A. 2 cappuccino, potem muszę schłodzić, a potem znowu 2 cappuccino… czy nie można najpierw zrobić 5 espresso, a potem spienić mleka do tych 5 espresso?
B. Czas nagrzewania – 30 minut. No właśnie tu jest chyba pies pogrzebany. Przeważnie nikt nie grzeje tyle ekspresu i przeważnie wszędzie sprzedają / podają lurę (oczywiście nie tylko z powodu grzania, a młynka, ziarna, itp.) Tylko tutaj wracamy do zasadniczego pytania z tematu – czy warto mieć ekspres ciśnieniowy jeżeli na napicie się kawy trzeba czekać 30 minut, a jak przyjdą goście to nie można zrobić 5 cappuccino pod rząd? To trochę filozoficzne pytanie, ale takie miało być i taki miał ten temat. Cała reszta wątków, to raczej wątki poboczne (w tym młynek).
4. @fiks i @donkiszot @siewcu – ja przeczytałem połowę tego forum. Czytam je regularnie od dwóch lat. W tych materiałach nie ma 100% wyjaśnienia czemu młynek Nivona nie daje rady. Dlatego założyłem temat.
5. @grex – bardzo dobre pytanie. Właściwie to nie wiem jak odpowiedzieć. Czy kawy serwowane w Rzymie są z innego ziarna i inaczej palone? Na czym polega różnica i ew. gdzie mogę o tym poczytać? Może z kawiarki wycisnę trochę więcej niż dziś, a może pod kątem nowego ekspresu warto, abym ten wątek wziął pod uwagę.