Dzień dobry wszystkim!
Czytam to forum od dawna, ale w końcu postanowiłem się zarejestrować i założyć temat, bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem, który wydaje się - nie jest wcale bardzo skomplikowany:
Od roku korzystam z kawiarki Bialetti, młynka Nivona CafeGrano 130, ziarno zamawiam w palarniach (Tommy Caffe, Mastro Antonio) - tylko Arabica. Zakochałem się we włoskiej kawie będąc w Rzymie i pijąc codziennie cappuccino. Kawiarka nie daje mi tego smaku.
Zastanawiam się czy w ogóle jest sens przesiadania się na ekspres do kawy jeżeli nie mam 5 tys. w portfelu na profesjonalny młynek + ekspres. Rozważam zakup Ascaso ARC oraz Rancilio Silvia. Tutaj mam dylemat, czy w ogóle warto wchodzić w sprzęt tej klasy. Dużo czytałem o stabilności temperatury o długim czasie nagrzewania i nie potrafię wyczuć czy to nie będzie strata pieniędzy. Wiem, za chwilę napiszecie, że powinienem zacząć od młynka (tylko, że teraz mam młynek Nivona) i w zasadzie powinienem wydać 5 tys na młynek + ekspres.
Teraz przechodząc do pytań:
1. Czy przy takim młynku w ogóle warto kupować ekspres z myślą o espresso?
2. Jak długo się nagrzewają ekspresy o jakich napisałem (5 min czy dłużej)?
3. Jeśli chcę zrobić 4-5 kaw pod rząd, to czy tak sprzęt da radę?
4. Czy znacie jakieś sklepy, gdzie można sprawdzić jak smakuje kawa z takich ekspresów? Chodzi o to, aby nie kupować kota w worku.
5. Może masz jakąś radę dla mnie, a nie wynika z wprost zadanego przeze mnie pytania - będę wdzięczny