Autor Wątek: Gaggia Classic  (Przeczytany 48972 razy)

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 919
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #180 dnia: 31 Styczeń 2022, 14:32:52 »
Czy używaliście tego samego sitka? Jak mierzyliście temperaturę?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 742
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: F4 Nano V2, Timemore Slim Titanium, Gaggia MDF Stepless
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #181 dnia: 31 Styczeń 2022, 14:46:44 »
Mi przychodzi do głowy stabilność temperaturowa podczas ekstrakcji. Gaggia to 150 ml bojler aluminiowy a Silvia 300 ml, mosiężny, lepiej magazynujący ciepło. Twoje @uwatha określenie smaku jako "raczej kwaśne" mogłoby potwierdzić ten kierunek. Jak sytuacja z ewentualnym kamieniem, który efekt z reguły pogłębia?
W młynku: Brazil Fazenda Miaki Red Catuai (Euro Cafe)
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline uwatha

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: gaggia classic
  • Młynek: ap30
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #182 dnia: 31 Styczeń 2022, 15:27:16 »
Tak, używaliśmy tego samego sitka
temperatury niestety nie mierzyliśmy zbyt profesjonalnie a jedynie woda z grupy do szklanki i tam takim termometrem spożywczym do mięs z długą probówką.
ale chyba spróbuję wsadzić coś takiego w ciastko coby sprawdzić rzeczywistą temperaturę

gagię tydzień temu rozbierałem na części i wszystko dokładnie czyściłem...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2155
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, Arrarex Caravel v.2.1
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #183 dnia: 31 Styczeń 2022, 16:20:27 »
Ja bym zrobił ślepy test, często siła sugestii jest ogromna.

Offline daniell Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #184 dnia: 31 Styczeń 2022, 17:02:14 »
Ewentualnie jakies istotnie mocniejsze kanalowanie na gaggi (czyli lepsza dystrybucja wody przez silvie). Jak wygladaly ciastka po ekstrakcji?

Offline Busteak

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Gaggia Classic (2019)
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #185 dnia: 07 Marzec 2022, 10:31:23 »
Czy ktoś wie może jakie czynności należy wykonać przed wysyłka ekspresu Gaggia Classic Pro(2019)?
Trzeba jakoś opróżnić boiler? Ktoś ma może wiedzę na taki temat?

Offline andrzej.podgorny

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #186 dnia: 12 Maj 2022, 15:07:40 »
Hej, zauważyłem, że muszę dokręcać dosyć mocno kolbę w prawo. Kwestia uszczelki? Jaką najlepiej sobie założyć? Celfat?

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 919
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #187 dnia: 17 Maj 2022, 08:35:47 »

Offline Latte.Fart

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: Rocket Appartamento, Aeropress, V60
  • Młynek: Eureka Specialità, Porlex Mini
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #188 dnia: 17 Maj 2022, 11:04:11 »
Hej, zauważyłem, że muszę dokręcać dosyć mocno kolbę w prawo. Kwestia uszczelki? Jaką najlepiej sobie założyć? Celfat?

Cafelat z czasem też się zużywa, ja miałem tak że kolba zamykała się dopiero w pozycji 16:30 ;)

Offline andrzej.podgorny

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #189 dnia: 19 Maj 2022, 12:40:55 »
Czyli normalka, dzięki!

Jeszcze jedno spytam. Jak głośna jest wasza gaggia? Bo czasami wydaje mi się, że jest aż za głośna.. Kwestia mocowania pompy?

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 919
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Gaggia Classic
« Odpowiedź #190 dnia: 19 Maj 2022, 12:44:01 »
Sprawdź gumy stabilizujące. Jak miałem wrażenie, że głośność wzrosła pomagało otwarcie góry i sprawdzenie czy pompa nie dotyka ścianki, wchodząc w wibracje. Lekkie korekty i ekspres cichł ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi