Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 255800 razy)

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8796
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #960 dnia: 05 Wrzesień 2021, 20:50:07 »
Cześć! Oglądam filmy tego chłopaka od kilku miesięcy -- całkiem są sympatyczne. Różnie ludzie go oceniają, ja nie oceniam tylko doceniam :). Tutaj pierwszy chyba jego i zupełnie przypadkowy kontakt z prawdziwą czekoladą z małej produkcji Bean to Bar:


Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 681
  • Ekspres: Bezzera MATRIX TOP MN, ex ECM Casa IV
  • Młynek: Ceado E6P, ex ECM S-Manuelle 64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #961 dnia: 28 Styczeń 2022, 12:56:44 »
Sporo tu się napisało o Wedlu. Od 2010 roku właścicielem Wedla jest japońsko-koreański koncern Lotte Group. Nie liczmy, że taki koncern wyprodukuje coś jakościowego.
Poziom marketu i tyle, dobra reklama, piękne kolorowe opakowanie. Ludzie i tak kupią.
Mam swoje lata, pamiętam smak czekolady a szczególnie smak Ptasiego Mleczka z lat 70-80.
To co teraz jest produkowane, nie przypomina nawet w 20% smaku, jakości tego wyrobu z tamtych lat.
Pa, smacznej czekolady.  :ohyda:

coffe, jazz, Mercedes Benz & more :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4876
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #962 dnia: 28 Styczeń 2022, 13:11:01 »
Kiedyś do produkcji ptasiego mleczka używano glonów z Zatoki Puckiej. A teraz glony zastąpiły sinice.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 895
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #963 dnia: 30 Styczeń 2022, 01:42:24 »
Jak przechowywać czekoladę? Jedzie do mnie Valrhona Guanaja 3kg i  na raz jej nie ogarnę.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8796
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #964 dnia: 30 Styczeń 2022, 08:29:58 »
Normalnie, z dala od ciepła, w suchym miejscu.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 895
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #965 dnia: 30 Styczeń 2022, 11:00:01 »
W zamrażarce, czy lodówce nie ma potrzeby?

Offline Cob Mężczyzna

  • Wiadomości: 199
  • Ekspres: ECM Mechanika +flow c, Ascaso steel duo pid, Cafelat Robot
  • Młynek: Ikawa; C40, C e37s
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #966 dnia: 13 Luty 2022, 21:11:06 »
Akurat mam pod ręka czekolady z Beskidu, więc ponownie przetestowaliśmy te medalowe: Peru i Wenezuelę. Hmmm... Ta pierwsza za bardzo dla mnie cierpka, druga wyraźnie lepsza.

Z Polski chyba nic poza tym, ale ilość czekoladowych firm, marek i produktów przytłacza. Niesamowite to.

... dziś spróbowałem Beskidu (z festiwalu) i zamknąłem się w sobie ... kawka + czekoladka wyszło... że mleczna najlepsza (cynamon) rodzina wybredna, ale się zna (niby na Szwajcarskim stylu przetrenowana) myślę że po covid'dzie mogą być u mnie retrospekcje, i smaki z wiekiem się zmieniają, balans doskonały cacao w różnych czekoladach wyraziste na maxa ale - mam wrażenie z różnych rodzajów czeko (czy to możliwe?) inny smak i to mocno, nawet na tą intencję coffeegrain wyciągnąłem i .... naprawdę różnice z komercyjnymi mega ale te 70% i 90% to jak z oryginalnym oscypkiem owczym ... i tym który zawsze dobrze smakuje .. muszę nad tym popracować  heheh ale i tak Pani dobrze mi odwzorowała jaka tabliczka co da w smaku - pewnie kilka espresso z tą nikką robi swoje (sorry for that) 🤘

D738E47A-9EDA-4C68-B927-97F6C8678BB5.jpeg

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 645
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #967 dnia: 13 Luty 2022, 23:10:08 »
Hehe , My z Beskidu : Mango-imbir , też funky fluid, bo miło wspominam ich piwko, ciemna 70%  z truskawka, oraz Venezuela 90% (pycha) -tak nieoczywista ta czekolada.

Z takich fajnych moich smaków to jeszcze Manu "piwo" z palonym słodem jeczniennym, ale to mleczna .
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline shaker

  • Wiadomości: 16
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #968 dnia: 01 Kwiecień 2022, 16:07:52 »
Kupiłem ostatnio kilka czekolad z Beskid Chocolate i jedna szczególnie mi posmakowała - Meksyk Soconusco 70%.

Polecam, bardzo owocowa, goryczki praktycznie brak, żadnych nieprzyjemnych nut smakowych, gładka tekstura.

Na teksturę nigdy wcześniej nie zwracałem uwagi, ale przy tych kilku czekoladach, które kupiłem teraz, niektóre były bardziej ziarniste, a inne mniej. Ta była nadzwyczaj gładka.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8796
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #969 dnia: 01 Kwiecień 2022, 16:16:00 »
Beskid bardzo dobrze się rozwija. Piałem już dość dawno temu, że warsztat jest pierwsza klasa: czekolady są gładkie, świetnie utemperowane, dobrze zapakowane. Pozostaje kwestia palenia ziaren, ale też wydaje mi się, że sporo z tabliczek jest po jasnej stronie.

Online trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1015
  • Ekspres: v60, Aeropress, Tygielek, Chemex, Melitta, Phiny, FP, moka i brikka
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #970 dnia: 01 Kwiecień 2022, 19:19:10 »
Też odniosłem wrażenie, że palą lżej niż parę lat wstecz ale nie potrafię powiedzieć, czy tych zachowanych smaczków jest faktycznie więcej, czy je z czasem poprostu bardziej zauważam

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8796
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #971 dnia: 01 Kwiecień 2022, 20:07:49 »
Cała sztuka jeszcze w tym, by tabliczka nie była cierpka, a to czasami się zdarza przy jaśniejszych, kwaskowatych czekoladach. Mnie się bardzo podoba odejście od gorzkiego smaku w czekoladzie. Ale aby się tym w pełni cieszyć, warto też zrezygnować z cukru lub ograniczyć jego udział. 70% czyli 30% cukru to dla mnie już niemiłosierne ;).

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 1930
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #972 dnia: 12 Kwiecień 2022, 20:52:28 »
Słodka droga do czekolady - Chockolate Road, USA, 2020

Ich troje – Maribel Lieberman, Susumu Koyama oraz Mikkel Friis-Holm, a ona jedna – czekolada. Zobaczcie, jak oddani swej pasji chocolatier podążają słodkim szlakiem produkcji tego specjału, od ziarnka do tabliczki.

https://ingemann.com.ni/

https://mariebelle.com/pages/about-maribel

https://www.salon-du-chocolat.com/susumu-koyama/?lang=en
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2022, 21:04:31 wysłana przez GostRado »
veritas odium... parit

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8796
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #973 dnia: 12 Kwiecień 2022, 23:03:54 »
Ingemann to przedsięwzięcie związane z produkcją doskonałego ziarna kakao, doskonałego surowca w Nikaragui. Bardzo imponujące przedsięwzięcie.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2022, 23:16:50 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi