Autor Wątek: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…  (Przeczytany 1899 razy)

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Luty 2024, 16:59:47 »
Wnętrze ekspresu też ma znaczenie, tj wygrzanie.
Nie w moim doświadczeniu, w konkretnym przypadku, który podałem, termometr twierdzi, że temperatura wody na wyjściu jest optymalna, więc nie mam powodów sądzić inaczej. Kwestią jest tylko ile tej wody przelejesz i czy Ci to przeszkadza czy nie. Tak czy siak - da się.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Luty 2024, 17:02:32 »
To są czy nie ma? Bo mam wrażenie że mówisz ogólnikowo i to co akurat potwierdza Twoje teorie. Wybacz nie chce mi się z Tobą gadać a precyzyjniej mówiąc gadać w konwencji którą stosujesz.
To nie gadaj jak nie chcesz, i tak pewnie nie zrozumiesz więc i tak nie ma sensu tłumaczyć. Podałem Ci 2 konkretne przykłady wersji grupy e61 w nowym wydaniu, jakbyś był ogarnięty i chciał dowiedzieć się więcej to łatwo znalazł byś schematy tych grup i zobaczył różnice ale po co zadawać sobie ten trud lepiej pisać farmazony.
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2024, 17:09:12 wysłana przez Artisz »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5310
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Luty 2024, 17:04:47 »
termometr twierdzi, że temperatura wody na wyjściu jest optymalna, więc nie mam powodów sądzić inaczej.
Próbowałeś poczekać dłużej?
》tertium non datur《

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Luty 2024, 18:28:21 »
Naturalnie, po 50 minutach już musisz zrobić flusha, bo masz "taniec wody", znam ten ekspres jak własny palec. Jak chcesz "naturalnie" otrzymać optimum temperatury to w okolicach 33-34 minuty od włączenia. Nie zmienia to faktu, że możesz szybko jeśli chcesz, zwyczajnie zmarnujesz trochę wody. Metoda znana od dekad.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Luty 2024, 18:34:18 »
Kiedyś @Antonio tłumaczył, że Hx pozwala mieć z jednego bojlera gorącą wodę do herbaty i parzyć kawę.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5310
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Luty 2024, 18:56:09 »
A czy HX i SB z grupą e61 nie będzie różnicy czasowej w nagrzewaniu z oczywistego powodu?
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2024, 19:06:19 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Luty 2024, 20:18:34 »
Nwm ale mój hx ile by wody nie przelewać i nie owijać go ciepłymi kocykami dopiero po 45min daje z siebie wszystko, można na upartego po 20-30 minutach robić kawę ale różnica jest widoczna w filiżance gołym okiem. Ja uważam, że warto poczekać.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Luty 2024, 11:10:52 »
Dlatego niech każdy pisze o swoich doświadczeniach z konkretnymi ekspresami  zamiast ogólnikowych wywodów które tylko wprowadzają w błąd mniej doświadczonych forumowiczów.
Odkopałem test 12 ekspresów o którym pisałem, pod koniec są wykresy temperatury i stabilności podczas 5 shotów po 25 minutach od włączenia, jak można zobaczyć każdy poradził sobie dobrze z pierwszym shotem a rozbierzności zaczęły się pojawiać dopiero przy kolejnych.
O ile coś nie przeoczyłem to tylko 2 z nich miały inną grupę niż e61, można więc zobaczyć że to nie grupa decydowała o różnicach tylko budowa całościowa danego ekspresu.
Autorzy testu wnioskują że 25 minut to czas wymagany w większości tych ekspresów do pełnego nagrzania i stabilności potrzebnej do espresso, co ciekawe ten sam czas także zalecają do ekspresu z grupą BZ i Xeni z jedną grzałką, jedynie do Xeni z dwiema grzałkami w grupie czas skrócił się do 18 minut.
https://www.kaffeemacher.ch/blog/zweikreiser-espressomaschinen-vergleich/
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2024, 11:34:36 wysłana przez Artisz »

Offline andso105

  • Wiadomości: 11
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Marzec 2024, 16:57:21 »
No i trzeba ją systematycznie smarować.

Jak w praktyce wygląda taka obsługa?
z jaką częstotliwością należy grupę smarować?
na ile trudne/upierdliwe to jest dla osoby ogólnie technicznie ogarniętej?
czy są awaryjne?

inny smak kawy  - dla Ciebie lepszy czy zależy innych czynników (od kawy)?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5310
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Marzec 2024, 17:09:55 »
Jak w praktyce wygląda taka obsługa?
z jaką częstotliwością należy grupę smarować?
na ile trudne/upierdliwe to jest dla osoby ogólnie technicznie ogarniętej?
czy są awaryjne?
Proste. Dasz radę. Najważniejsze, to jeśli robisz backflush proszkiem np Cafizą, to potem od razu smarujesz dźwigienkę. Okresy zależą od użytkowania. Przy mojej eksploatacji => jedno espresso dziennie, dużo płukania czystą wodą do 5 miesięcy.
inny smak kawy  - dla Ciebie lepszy czy zależy innych czynników (od kawy)?
Widzisz pod nickiem moje kolby, więc espresso jest słodsze z Mikry, ale wpływają na to inne czynniki, niż tylko rodzaj grupy.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2024, 17:35:50 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline andso105

  • Wiadomości: 11
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Marzec 2024, 18:30:36 »
Widzisz pod nickiem moje kolby,

Sądząc po zestawie możesz nie być obiektywny, ale może coś doradzisz - waham się pomiędzy klasyką z E61 (bezzera unica , ECM classica) a DB Lelit Elisabeth - rozważania pomiędzy łatwością obsługi, a tym co wyjdzie z ekspresu używanego przez poczatkującego (głównie espresso).
Różnic w czasie nagrzewania pomiędzy ekspresami nie biorę pod uwagę :-)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5310
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Marzec 2024, 19:03:09 »
bezzera unica
Gdzieś czytałem, że ma kiepski pid.
ECM classica
Pięć lat w eksploatacji, pierwszy mój poważny ekspres, ale jak kupiłem Mikrę rok temu, mniej używana,
bez problemów. Trochę posiada nieistotnych mankamentów, bez wpływu na smak espresso.
DB Lelit Elisabet
Jak będziesz robił i białe, to najlepszy wybór.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2024, 19:31:05 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline andso105

  • Wiadomości: 11
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Marzec 2024, 18:58:34 »
DB Lelit Elisabet
Jak będziesz robił i białe, to najlepszy wybór.

No i okaże się

Po zaprezentowniu wstępnych "kandydatów" żonie - decyzja padła na Elizabeth.

Teraz czas na studiowanie wątków "ekspoatacyjnych"


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5310
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Marzec 2024, 19:05:16 »
Miałeś już styczność z kolbą?
》tertium non datur《

Offline andso105

  • Wiadomości: 11
Odp: Czym tak naprawdę różni się zwykła kolba od E61…
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marzec 2024, 23:31:49 »
To będzie debiut. Przesiadka z automatu saeco aulika, wcześniej jura. Po przygodzie z automatem i jego serwisowaniem , postanowiliśmy zbliżyć się w domu do smaku kawy z wakacji. Teorii już co nieco przyswoiłem, a teraz przyszedł czas na praktykę.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi