Autor Wątek: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80  (Przeczytany 3648 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Maj 2022, 19:50:28 »
Wersje EE mają/miały przecież przepływomierze i programowanie wolumetryczne. Crono czyli wskaźnik czasu jest zbędny. Programowanie jest bardzo przydatne.

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Maj 2022, 21:00:35 »
Antonio mylisz się. Wersja EE to golas, nie ma nic. Wersja AV ma przepływomierze oraz czasomierz/programator a także funkcje „flowmeter alarm” w postaci pulsującej czerwonej diody w momencie aktywacji „flowmeter alarm”. EE to golas ale w reklamach / specyfikacji piszą że nadaje się też do dużych kafejek. Może mieli na myśli dużych jako metry kwadratowe😆 lecz nie sądzę żeby mieli na myśli „kocioł” czyli kolejkę na 10m chociażby. Bez przepływomierzy (funkcji AV-auto volumetric) ta maszyna nadaje się wyłącznie do małej kafejki, gdzie barista liczy stoperem i aktywuje/zatrzymuje parzenie przyciskiem.

Pozdro. Andrzej
Ps. Zwróć uwagę na przycisk „tea water”. Nie jest to typ sprężynowy / impulsowy. Start i stop ręcznie. W wersjach AV naciskasz raz, czas odlicza i zamyka elektrozawór wylewki.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2022, 21:04:15 wysłana przez Andi1978 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Maj 2022, 21:57:03 »
Jasne, że się pomyliłem. Mieliśmy oczywiście AV a nie EE. Dawno temu, więc już nie jestem na bieżąco z LM.

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Maj 2022, 22:02:48 »
Spoko luz, każdy może się pomylić✌️.Możliwe że Twoja Linea fruwała dłużej niż 2,5 roku lecz jakieś czynniki musiały się różnić od tych w których pracują nasze maszyny. Może w miejscu gdzie śmigała Twoja Linea nie była włączona 24-7 i wszystkie dni w roku (tu jest) albo nie był to sklep z dużą sprzedażą kawy (tu jest).
Sorry za video w angielskim (polo-angielskim😆) to był filmik na insta. Angielski jest jaki jest, mieszkam w Norwegii nie w Anglii:). To dwuletni steamer z Linea Classic. Duży ruch w sklepie. Zdarzyło mi się przeciągnąć steamer z LF spareparts (nie od LM), mozliwe że ten z Faemy. Nieco się różnił długością, był krótszy i trzeba było naciągać na niego rurkę, a dokładniej nakrętkę z rurki parowej. Miał lepszą uszczelkę, nie czarną tylko ciemno-czerwoną ale i tak nie wytrzymał dłużej niż 3 lata, woda szła po o-ringach na tłoku parowym i kapała spod czarnego pokrętła na tackę ociekową w trakcie spieniania.
To dobrze że ludzie mają różne zdanie, ja uważam że nie są to świetne zawory. Gdyby nie pojawiły się nowsze generacje, może też bym uważał je za świetne. Mam porównanie do nowych.
Nie przekonuję Ciebie do takich modyfikacji maszyn ale o sensowności modyfikacji mogę dyskutować😉. Pozdro

https://youtube.com/shorts/lLZUc-TAiqs?feature=share

https://youtube.com/shorts/piyWFOwrRRg?feature=share

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Maj 2022, 22:07:47 »
Co do technicznych aspektów: ok, jesteś fachowcem ;). Mnie się te stare zawory/rurki w Linei podobały w pracy -- nie miałem okazji nawet zwrócić uwagi na szczegóły techniczne. Jest to przecież zupełnie inne i archaiczne rozwiązanie z lat 60-70 chyba. U innych producentów zmiany poszły znacznie szybciej.

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Maj 2022, 22:41:45 »
Dziękuję. Jesteś również fachowcem. Niewielu ludzi
wie że zawór pary może przejąć funkcję zaworu antydepresyjnego, Ty wiedziałeś✌️. Szacun!
https://youtube.com/shorts/SOFBGIiwUzI?feature=share

https://youtube.com/shorts/q80oTjcWPC0?feature=share

Walczyłem o to z panem Mike K. / LM Londyn.



Mój komentarz pod jego video.

Byłoby po koleżeńsku gdyby zastosował zasadę :” masz problem? Pisz na priv. „

Nie zastosował i znowu poszły nadgodziny w warsztacie i znowu w plecy:)


Offline Biff

  • Wiadomości: 328
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Maj 2022, 20:36:04 »
Dziękuję. Jesteś również fachowcem. Niewielu ludzi
wie że zawór pary może przejąć funkcję zaworu antydepresyjnego, Ty wiedziałeś✌️. Szacun!
A ilu ludzi pytałeś? ;) To żadna tajemna wiedza. Od zawsze mówimy klientom, że najlepiej jest rozgrzewać ekspres na otwartych steamerach i zamykać je w momencie gdy zacznie z nich wylatywać para. Dlaczego? Dlatego, że klienci nie chcą profilaktycznie wymieniać zaworów odpowietrzających. Pół biedy jak przyjedziesz do innej usterki i po prostu pokażesz klientowi, że zaworek jest sklejony w pozycji zamkniętej. Gorzej jak klient dzwoni, bo z wylewki leci brązowa woda...

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Maj 2022, 07:17:35 »
Dziękuję. Jesteś również fachowcem. Niewielu ludzi
wie że zawór pary może przejąć funkcję zaworu antydepresyjnego, Ty wiedziałeś✌️. Szacun!
A ilu ludzi pytałeś? ;) To żadna tajemna wiedza. Od zawsze mówimy klientom, że najlepiej jest rozgrzewać ekspres na otwartych steamerach i zamykać je w momencie gdy zacznie z nich wylatywać para. Dlaczego? Dlatego, że klienci nie chcą profilaktycznie wymieniać zaworów odpowietrzających. Pół biedy jak przyjedziesz do innej usterki i po prostu pokażesz klientowi, że zaworek jest sklejony w pozycji zamkniętej. Gorzej jak klient dzwoni, bo z wylewki leci brązowa woda...


Kumplami forumowymi napewno nie zostaniemy ale efektem skutku ubocznego naszego starcia podszkolisz braki w wiedzy. Nie mam na myśli funkcji usuwania ciśnienia z bojlera w trakcie pracy grzałki , nie tą tajemną wiedzę mam na myśli oraz patent jak oszukać sklejony zaworek antydepresyjny który jak pewnie wiesz ma dwie fukcje. Druga to usuwanie podcisnienia żeby nie doszło do uszkodzenia bojlera, pressostatu, manometru parowego. Kiedyś nie było zaworków antydepresyjnych i wszystko nadal fruwało. Wiesz dlaczego? Nie dlatego że kolega Biff podpowiedział swoim customerom patent z otwarciem steamerów a dlatego że steamery są tak zbudowane że poddadzą się podciśnieniu powstałym przez wychładzanie pary i zmniejszanie jej objętości.
Filmik z puszka Illy Pana Mikea i filmik youtube Twojego ulubieńca z Oslo. Tam zobaczysz przekrój zaworu i pracę tłoczka parowego. Od dziś możesz sprzedać nowy patent swoim klientom. Miłego dnia.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Maj 2022, 09:58:03 »
Doświadczenie z puszką jest super. Ta cecha zaworów pary też bardzo ciekawa. Dzięki.

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Maj 2022, 12:06:52 »
Doświadczenie z puszką jest super. Ta cecha zaworów pary też bardzo ciekawa. Dzięki.
Dzięki✌️. FB80 steamer to jakieś 1,7-1,8 Bar reakcji sprężyny, do Linea Classic dodałbym 0,5 Bar bo jest silniejsza ale nie potwierdzę dokładności bo nie sprawdzałem ponieważ widziałem że wszystkie Linea steamery będą zastąpione nowszymi z FB80.
Niektórzy używają do tej przeróbki w Lineach Classic steamerów z Linea PB ponieważ mają kąt prosty i ułatwia to sprawę z rurkami steamera,tzn nie trzeba ich giąć na giętarce 10-cio milimetrowej żeby uzyskać ten sam dystans odchylenia maksymalnego rurki co w oryginalnych steamerach L.Classic. Linea PB steamer ma kąt prosty względem steamer-body a FB80 ma kąt dostosowany do przedniej obudowy. Nie zdecydowałem się na Linea PB ze względu na za dużo zabawy z przeróbką mocowania śruby ograniczającej obrót gałki steamera.
Pozdro z warsztatu🔧✌️🪛

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Maj 2022, 12:07:40 »
Fotki.

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Maj 2022, 12:36:15 »
Do kolegi Biff :
Doszedłem o co była aluzja o planowanie steamerów.Miałeś na myśli wypolerowanie kanału popychacza tłoczka parowego. Jeśli to miałeś na myśli to zagadnienie tarcia było na fizyce w szkole podstawowej. Poświęcając 10min na wypolerowanie jednego steamera wydłuża się żywotność  o-ringów. Pewnie dla firmy dla której pracujesz nie ma to znaczenia, dla mnie ma.

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Maj 2022, 21:15:36 »
Kanalik do smarowania gwintu steamera bez demontażu osłon maszyny.
https://youtube.com/shorts/jiGGcO30a74?feature=share

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Czerwiec 2022, 18:21:50 »
Ciąg dalszy tuningu steamera / spieniacza La Marzocco FB80 / GB5.
Nie namawiam nikogo do stosowania moich rozwiązań. Jedyne na czym mi zależy to pokazać alternatywne opcje. Tak samo bezpieczne jak fabryczne a dzięki zastosowaniu trwalszych materiałów czy zmianie koncepcji, maszyna do kawy działa sprawniej, dłużej i jest tańsza w obsłudze. Nikt nie musi wyciągać z niej połowy flaków każdego roku czy częściej. Serwisy nakłaniające do serwisowania maszyny co 6mcy wg.mojej nomenklatury to przestępczość zorganizowana. Powtórzę raz jeszcze : w La Marzocco Linea Classic , FB70, FB80, GB5 i Linea PB nie ma ani jednej części która wymaga co 6cio miesięcznej atencji.
Pokazuję jako pierwszy w tym miejscu rzeczy niepokazywane do tej pory bo albo nikt nie chciał ich pokazywać albo nikomu do głowy nie przyszło że można inaczej. Możesz to nazywać jak chcesz, nawet syndromem mesjasza. Podkreślę co niektórym że nie muszę się nikomu kłaniać ponieważ na nikim ani na niczym nie zarabiam grosza. Zarabiam w firmie w której pracuję na codzień.

Tłoczek parowy wyszlifowany ręcznie mini pilnikiem i uzyskany w ten sposób większy przepływ pary.
Uszczelka oryginalna 13x4x4mm (epdm) zastąpiona silikonową (food grade vmq).
Kanał steamera wypolerowany w celu wydłużenia żywotności 5x  o-ringów (oryginalnie ma ślady frezowania/wiercenia-foto wklejałem wcześniej). Smar jaki używam to „Super Lube multipurpose synthetic grease with Syncolon(ptfe)” lub „Loxeal NO.4 (ptfe)” a do gwintu przez mini-smarowniczkę co 6mcy „Molykote G4501 FM” ze względu na lepkość-łatwą aplikację i penetrację gwintu bez zdejmowania pokrętła. O-ring Viton 18x2,62mm zastąpiony teflonowym

https://youtube.com/shorts/Je1IxZwpMNY?feature=share

https://youtube.com/shorts/hJSncSRjhTQ?feature=share

https://youtube.com/shorts/bqBgtM6u-Z4?feature=share

https://youtube.com/shorts/0QraYXr8KKU?feature=share

https://youtube.com/shorts/ArGciWa7oB4?feature=share


Pozdro
Andrzej


Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Czerwiec 2022, 21:06:13 »
Przeróbka popychacza tłoczka parowego. Ulepszenie smarowania. W modelach nowszych generacji jak np. KB-90 są usunięte dwa środkowe o-ringi i w to miejsce jest dawany smar. Trochę kiepski wg.mnie (Molykote 55) ale nie można pouczać fabryki.
Ze względu na brak tokarki na warsztacie , wymyśliłem trochę inny patent. Działający tak samo ale bardziej czasochłonny, jednak z zachowaniem 5ciu o-ringów których zachowanie ma dla mnie duże znaczenie ze względu na czas pracy steamerów. Podkreślę jeszcze raz : słucham wyłącznie własnego doświadczenia, nie wierzę w zalecenia fabryki ani warsztatów serwisowych. W moich warunkach steamery polatają bez problemu 3 lata i dłużej, bez żadnego serwisowania.
https://youtube.com/shorts/aKbFEZ2J_3g?feature=share

https://youtube.com/shorts/BPo3qPzsIwo?feature=share

https://youtube.com/shorts/YXr_R4uPwd8?feature=share

https://youtube.com/shorts/Mp0BistihSg?feature=share




 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi