Autor Wątek: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80  (Przeczytany 3675 razy)

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Marzenie każdego posiadacza Linea Classic po tym jak spróbował steamerów w nowszych generacjach maszyn. Fb80 oraz GB5 ma bardziej wytrzymałe i niezawodne steamery. Słabsza sprężyna tłoczka parowego i mniejsze ciśnienie na uszczelkę 13x4x4mm oraz 5 o/ringów uszczelniających zamiast dwóch,polerowany mosiężny kanał posuwu popychacza parowego/tylko u mnie na warsztacie bo normalnie jest w prążki od tokarki ścinające o/ring.Taki mały sabotaż.Uszczelka FB80 śmiga dłużej niż w oryginalnych Linea Classic. Tutaj zamiast oryginalnych EPDM lub nowszych wersji Viton stosuję własne uszczelki VMQ wysokiej jakości. Jeden steamer/prototyp pracuje na uszczelce teflonowej od 2 lat.
Krótszy zakres obrotu pokrętła parowego, brak tendencji do zacinania sie , brak przecieków na o/ringach popychacza lub jak kto woli wałka mosiężnego/parowego.Wybaczcie brak profesjonalnego nazewnictwa. Brak przecieków na Crono touch panel. Temat zaworów FB80 poruszę kiedyś osobno. Steamer Linea Classic powinien być wymieniony co dwa lata, wytrzyma 2,5 roku max. W Norwegii jest wymieniany co roku a jakis czas temu nawet co 6 mcy. Ja nie stosuję takich metod. W zależności czy Linea jest "low base" czy "high base" stosuję różne rurki spieniacza. Albo oryginalne FB80 albo krótsze od Faemy. Ta sama kula/pin ball. Dodatkowo wyginane na giętarce 10mm żeby był ten sam zakres ruchu rurki parowej co w oryginale czyli 230mm mierzone od płyty przedniej do dyszy spieniacza.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2022, 22:02:21 wysłana przez Andi1978 »

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maj 2022, 22:07:38 »
Podobny projekt.

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maj 2022, 22:30:02 »
Wspomniane prążki od tokarki/wiertła.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2022, 10:23:27 »
Widzę, że cobra firmy Knipex wszędzie jest pomocna.
》tertium non datur《

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maj 2022, 10:47:32 »
Do chwytania rzeczy tak małych że prawie pod lupą sprawdza się super😉👌

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maj 2022, 11:21:28 »
Do chwytania rzeczy tak małych że prawie pod lupą sprawdza się super😉👌
Ta Twoja to w okolicach rozmiaru 180?
Niedawno Knipex wypuścił, cobrunię, jak ją nazywam, rozmiar XS 100.  Na zdjęciu  rozmiary 180 i 300, są jeszcze 125, 150, 250, 400 i bestia 560, która chwyta śruby nawet 120mm!
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2022, 11:26:15 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maj 2022, 12:12:27 »
Te malutkie to 130mm
Tu cała rodzina Knipexów:)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maj 2022, 12:32:21 »
Te malutkie to 130mm
Tu cała rodzina Knipexów
Raczej nie ma takiej cobry, więc to rozmiar 150.

Widzę, że preferujesz mechanizm samozaciskowy, ja wolę przyciskowy, ale rozumiem, że dla takiego fachowca liczy się czas, stąd taki wybór.
》tertium non datur《

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maj 2022, 12:53:25 »
130 mm miałem na myśli to maleństwo:)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maj 2022, 15:08:14 »
Abstrahując od sensowności tematu czyli wymiany, myślę że "steamer" Linei (oryginalnie wzięty z maszyn FAEMA) jest świetny :). Bardzo dobrze mi się z tym pracowało.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2022, 15:25:19 wysłana przez Antonio »

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Maj 2022, 15:30:37 »

Żywotność max 2,5 roku. Bezpieczna to dwa lata.
1. zaczyna cieknąć z dwóch o-ringów na popychaczu.
2. za silna sprężyna wykańcza uszczelkę.
3. tarcie na lini podkładka/zawleczka potrafi doprowadzić do pęknięcia zawleczki.
4. przeciek na o-ringach trzpienia/pierścienia (Crono albo zwariuje albo całkiem kaputt)

Dla moich wymagań ma za krótką żywotność.

Większość baristów jakich znam woli steamer FB80 / GB5 i nowsze generacje. Szybszy zawór, nie zacinający się.

Patent coraz częściej stosowany przez techników sprzętu barista.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Maj 2022, 15:33:33 »
Nie miałem okazji porównać, nie korzystałem też z żadnego crono. Naszą maszynę eksploatowaliśmy dłużej niż 2.5 roku i nic się w niej nie zepsuło ;).

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Maj 2022, 16:05:38 »
Crono P3 to panel sterujący firmy Gicar.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maj 2022, 16:20:00 »
OK, domyślam się, że to układ czasowy/panel sterowania. Zbędna rzecz :).
We wspomnianej gdzie indziej przeze mnie maszynie FAEMA, gdy tylko nawaliły uszczelki zaworów pary, "odleciały" od razu klawiaturki na panelu sterowania. To chyba typowe ;).

Offline Andi1978 Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Odp: Linea Classic przeróbka spieniaczy na nowszy model z FB80
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maj 2022, 19:24:46 »
Są biedniejsze wersje Linea Classic bez przepływomierzy i czasomierzy. Suwnica albo jeszcze inne to przycisk , podobny do tego miałego ON/OFF - ręczne parzenie (które de facto usuwam ze wszystkich naszych maszyn Linea Classic / FB70. W małej kawiarence Crono może i zbędna rzecz, można polecieć na stoperze ale w kawiarniach gdzie jest duża sprzedaż to układ czasowy i wolumetryczny jest niezbędny. Nie wiem o jakiej klawiaturce piszesz, nie znam Faemy:)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi