Autor Wątek: Belleza Francesca Leva  (Przeczytany 6510 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Czerwiec 2022, 19:41:07 »
Skoro Cafiza ma je „rozpuszczać”   to zróbcie sobie eksperyment w domu.
Rozpuście Cafizę na patelni pokrytej Teflonem i sprawdźcie czy się rozpuści cienka powłoka Teflonowa.
Technologia powłok spieków kwarcowych test o wiele bardziej odporna na ścieranie niż Teflon.

Nie opowiadaj takich rzeczy, bo to co piszesz jest kompletnym pomieszaniem z poplątaniem.
Co wspólnego ma wpływ Cafizy (rozpuszczalnika) na powłokę teflonową z odpornością na ścieranie powłoki kwarcowej.
Rozpuszczanie chemiczne jest tak daleko od ścieralności jak teflon oparty na fluorze od powłoki kwarcowej opartej na krzemie.

I nie, nie twierdzę że się ściera/rozpuszcza, a Ty nie masz racji.
Twierdzę, że nie wiemy czy się ściera i/lub rozpuszcza, ale Twoje argumenty za tym że tak nie jest są całkowicie chybione.
(jak wspominałem wcześniej, ja osobiście uważam, że ściera się "tęcza" a sama powłoka zostaje, ale to tylko gdybanie).

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Czerwiec 2022, 19:55:37 »
A ta tęcza to nie jest po prostu efekt stali, powietrza i ciepła przy nakladaniu powłoki? Coś podobnego jak na garnku, który właśnie wyjąłem ze zmywarki.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Czerwiec 2022, 20:00:42 »
A ta tęcza to nie jest po prostu efekt stali, powietrza i ciepła przy nakladaniu powłoki?

Bardzo możliwe. Ale raz, że nie mam wystarczającej wiedzy w tym zakresie żeby wypowiedzieć się bardziej definitywnie niż "tak myślę", a dwa, że IMS kompletnie nie ujawnia żadnych szczegółów poza tym, że tęcza to "side effect of the process". Więc na 100% nie wiemy :)

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Czerwiec 2022, 13:18:51 »
Prysznic już wymieniony na IMS, jest nieco głębszy ale ładnie siadł w uszczelce, woda kapie bardzo równomiernie:), sitka podwójne już mam, z 14stką już się dogadałem- doza 16,5-17, w międzyczasie założyłem starą Faemę na pojedyncze i jest zdecydowanie łatwiejsza do ogarnięcia ze względu na mniejszą pojemność, do oryginalnego, które jest przepastne, wchodziło 12 gram, do Faemy 9. Zastanawiam się jeszcze które pojedyncze sitko IMS zakupić, Faema odrobinę za luźno siedzi.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2022, 15:03:54 wysłana przez sludar »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Czerwiec 2022, 13:37:53 »
międzyczasie założyłem starą Faemę na pojedyncze i jest zdecydowanie łatwiejsza do ogarnięcia ze względu na mniejszą pojemność, do oryginalnego, które jest przepastne, wchodziło 12 gram, do Faemy 9.
Do pojedynczego espresso nadaje się tylko sitko VST 7g - inne to strata kawy.
》tertium non datur《

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Czerwiec 2022, 15:04:46 »
Dzięki, takiej info oczekiwałem.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Czerwiec 2022, 15:36:35 »
Plus tamper 41mm, przyda się także funnel.
》tertium non datur《

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Czerwiec 2022, 18:39:28 »
Rozumiem , że kawę ubija się w tym sitku na środku tylko, żeby było równo z tym wąskim otworem? ale po co lejek?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Czerwiec 2022, 18:42:09 »
ale po co lejek
Właśnie po to, aby ubić równo i w środku sitka. Zaraz dodam zdjęcie:
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2022, 20:13:52 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Czerwiec 2022, 17:33:16 »
Orientuje się ktoś może, który prysznic IMS pasuje? 200IM czy 35 WM?, ja wstawiłem 200IM , ale w porównaniu z oryginałem jest on zdecydowanie wyższy co z kolei wymusza mniejszą dozę i drobniejsze zmielenie, zastanawiam się , czy to właściwy wybór, 35 WM chyba jest bardziej zbliżony wysokością do oryginału-ma ktoś jakieś doświadczenie?

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Czerwiec 2022, 20:07:25 »
Chyba jednak obydwa IMS mają 17mm, różnią się tylko strukturą otworów.

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Czerwiec 2022, 20:20:08 »
celem wg mnie jest znalezienie złotego środka, objętość ma tutaj znaczenia, różne kawy różnie się zachowują pod tym względem, dlatego moim zdaniem najprościej jednak namielić dozę tak, by kawa była przed ubiciem, po wygładzeniu, równo z rantem i do uzyskanego efektu dobierać gęstość zmielenia tak by uzyskać odpowiedni uzysk w 25 sekundach.

Oczywiście, zawsze powtarzam, że tak właśnie powinno się robić, ubywa nam bowiem  jedna zmienna (wielkość dozy), czyli łatwiej  wówczas zapanować nad prawidłową ekstrakcją. Po prostu koncentrujemy się na mieleniu i przedziale czasowym. Oczywiście, kiedy już to perfekcyjnie opanujemy możemy czasem od reguł odstępować, ale zawsze  w pełni świadomie.  Dlaczego możemy odstępować?  Ano dlatego, że znamy  reguły,  wiemy, że istnieją i mają sens.  Początkującym czasem umyka, że powinni operować stałą dozą (kawa równo z rantem sitka), więc ważą, mierzą,  miotają się, ale nic  im nie wychodzi. Używanie wagi przez początkujących to prawdziwe przekleństwo.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4829
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Czerwiec 2022, 20:50:42 »
Wyjąłeś mi to z ust. Tę zasadę stosujemy podczas wszystkich szkoleń. Tak w lokalach gastro przy uruchamianiu profesjonalnych ekspresów jak i przy szkoleniach klientów indywidualnych. Przynosi najlepsze efekty.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline czmielek

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
  • Młynek: Niche Ziobro, 1zPresso K-plus
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Czerwiec 2022, 23:23:27 »
Chyba jednak obydwa IMS mają 17mm, różnią się tylko strukturą otworów.

Dokładnie 200 to sensowniejszy i popularniejszy wybór. Co do dozy to za kolegami wybierz stałą wartość i tyle. Na sitkach competition podobnie jak na vst jest precyzyjnie podana wielkość dozy w g. i tego się trzymaj. Oczywiście stopień palenia rodzaj ziarenek ma wpływ na ilość samej kawy vs gramatura, ale nie jest to różnica aż tak ważna jak równy tamping który zdecydowanie poprawia ekstrakcję. A jeszcze jedna rada może już nie tak istotna jak sitka ale sporo ułatwiająca życie. Tamper 58,5mm  zdecydowanie poprawia czystość na prysznicu dzięki ciasnemu spasowaniu w sitkach competition ranty pozostają czyste i nie przenosi się kawa na uszczelkę i prysznic. Próbowałem też 58,3mm ale 58,5mm zdecydowanie lepiej/ciaśniej pasuje i uważam ten rozmiar za optymalny do tych sitek.

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Czerwiec 2022, 11:30:14 »
Plus tamper 41mm, przyda się także funnel.

Oraz wykałaczki albo igły do akupunktury w celu dokonania kilku zabiegów magicznych  w sitku po zmieleniu kawy.  ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi