Autor Wątek: Belleza Francesca Leva  (Przeczytany 6407 razy)

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Belleza Francesca Leva
« dnia: 28 Maj 2022, 11:33:36 »
Jako, że jest nas co najmniej dwóch zadowolonych użytkowników tego ekspresu, warto już chyba założyć mu wątek dedykowany i powymieniać się spostrzeżeniami i doświadczeniami.
Ekspres robi doskonałe wrażenie, jest świetnie wykonany, wszystko jest perfekcyjnie spasowane, od strony wizualnej ciężko się doczepić do czegokolwiek. W skrócie : nierdzewka, dwa litrowe bojlery stalowe, grupa E61, pid z możliwością regulowania temperatury oddzielnie dla każdego bojlera, ustawianie czasu preinfuzji, pokazywanie czasu ekstrakcji, tryby eco. Dwie kolby( portafiltry- choć te z Ascaso były cięższe i solidniejsze chyba), trzy końcówki do dyszy spieniania. Zewnętrzny szklany zbiornik-zamykany.Bardzo solidny tamper 58mm. W obecnej cenie oferuje dość sporo w porównaniu z konkurencją. Jeśli chodzi o działanie, wszystko pracuje bez zarzutu, pompa cicha, ekspres nagrzewa się około 10 min ale warto przepuścić nieco wody przez grupę. Jestem na etapie eksperymentowania z wielkością dozy, udało mi się już zrobić kilka naprawdę zacnych kaw o bogatym smaku:) ale sporo też zepsułem, mam nadzieję  że szybko złapię powtarzalność.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maj 2022, 14:29:40 »
Jeśli chodzi o działanie, wszystko pracuje bez zarzutu, pompa cicha, ekspres nagrzewa się około 10 min ale warto przepuścić nieco wody przez grupę
I wtedy robisz shota?
》tertium non datur《

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maj 2022, 15:39:13 »
Pisałem o rozgrzewaniu grupy, przepuszczenie wody powoduje, że szybciej się nagrzeje i ekspres szybciej jest gotowy do parzenia, natomiast sam flush przed shotem nie jest raczej konieczny bo nie jest to HX i nie trzeba wody chłodzić. Kawę robię z ustawieniem preinfuzji 2 sekundowej( ustawienie na pidzie- preinfuzja dłuższa niż 5sekund powoduje , że woda szybciej przelewa się przez namoczone ciastko w trakcie właściwej ekstrakcji) Do podwójnego sitka ładuję około 17 gram kawy i mielę tak, żeby uzysk x 2 był w około 25 sekundach. Przy pojedynczym sitku wchodzi mi 10-11 gram i te wyniki były niezłe, pojawiają się owocowe smaki. Przy zmniejszeniu dozy i drobniejszym  mieleniu wyniki były gorsze ale jestem we wstępnej fazie doświadczeń:)
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2022, 15:54:34 wysłana przez sludar »

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maj 2022, 15:44:04 »
Litrowy bojler powoduje, że stałość temperatury jest w zasadzie niezmienna, robienie kawy za kawą praktycznie nie ma wpływu na stabilność. Woda w bojlerze rozgrzewa się dość szybko, dlatego przepuszczając nieco przez grupę szybciej osiąga się właściwą temperaturę w całej maszynie( tak mi się wydaje i też o tym gdzieś przeczytałem)Co do samej preinfuzji- można ją ustawić w zakresie od 0-30sekund- nie mam w tym temacie jeszcze zbyt dużego doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2022, 15:59:10 wysłana przez sludar »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maj 2022, 18:42:52 »
Woda w bojlerze rozgrzewa się dość szybko, dlatego przepuszczając nieco przez grupę szybciej osiąga się właściwą temperaturę w całej maszynie(
Po 10 minutach plus puszczenie flusha to wg mnie za mały czas na zrobienie dobrego shota w ekspresie z grupą e61. Dodaj do tych czynności jeszcze ze 20 minut i zobacz, tj sprawdź smak, może będzie lepszy?
》tertium non datur《

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maj 2022, 20:01:43 »
10 min to takie absolutne minimum i tyle podaje też instrukcja, ale oczywiście ekspres u mnie wygrzewa się znacznie dłużej, praktycznie jak jestem w domu to jest włączony bo co chwilę przychodzi mi do głowy nowy pomysł na espresso :)
Obecnie jestem na etapie, czy lepiej zwiększyć dozę i zmielić odrobinę grubiej czy mniejsza doza i mielić drobniej. To co mi wychodzi  jest dobre albo bardzo dobre:) z coraz wyraźniejszą tendencją do opcji pierwszej, czyli większej dozy. Faktycznie potwierdzam, że dłuższe wygrzanie korzystnie wpływa na smak espresso, sama konsystencja jest już u mnie bardzo poprawna, gęsty oleisty napar z ciemną cremą :)
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2022, 21:30:07 wysłana przez sludar »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maj 2022, 20:08:33 »
czy mniejsza doza i mielić drobniej.
Mnie bardziej pasuje ta opcja, tyle że ja w ECM-ie nie mam preinfuzji.
》tertium non datur《

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maj 2022, 23:08:29 »
W zasadzie celem wg mnie jest znalezienie złotego środka, objętość ma tutaj znaczenia, różne kawy różnie się zachowują pod tym względem, dlatego moim zdaniem najprościej jednak namielić dozę tak, by kawa była przed ubiciem, po wygładzeniu, równo z rantem i do uzyskanego efektu dobierać gęstość zmielenia tak by uzyskać odpowiedni uzysk w 25 sekundach. Ta prosta zasada dość dobrze się u mnie sprawdza i chyba niepotrzebnie czasami szukałem alternatywnych rozwiązań. Tak czy siak stosując tę metodę zaczynamy się z Franczeską coraz lepiej rozumieć :)

Offline czmielek

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
  • Młynek: Niche Ziobro, 1zPresso K-plus
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maj 2022, 18:20:16 »
Ten drugi to ja to się może wypowiem... 10 minut będzie za mało choć temperatura w bojlerze będzie ok to grupa będzie zdecydowanie za zimna. Przepuszczenie wody kilka razy i dodatkowe 10 minut i będzie ideolo. Jeżeli mogę cos doradzić sitka z zestawu nie nadają się do niczego niestety. Polecam od Janusza serię Ascaso competition lub IMS, a jak masz za dużo $$$ to i VST. Prysznic jest beznadziejny do wymiany. Prysznic IMS robi sporą różnicę. Kup bez powłok cafiza i tak je zje a jak nie zje to same zejdą po 2 miesiącach. Po tych 2 modach różnica w filiżance zdecydowanie na plus. Polecam też podnieść temperaturę bojlera parowego do 127 tak żeby był 1 bar podczas spieniania mleka.

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Czerwiec 2022, 09:17:58 »
Dzięki, bardzo cenna informacja.

Offline sludar Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva
  • Młynek: Mignon Eureka
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Czerwiec 2022, 11:28:24 »
Sitka i prysznic zamówione, używasz 14 czy 18  na podwójnym?

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1090
  • Ekspres: LA Marzocco Linea MINI
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, EUREKA Atom Specialty 65, WILFA.
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Czerwiec 2022, 12:09:16 »
Nie piszcie bzdur o „znikaniu” powłok kwarcowych na prysznicach i sitkach.
Powielanych bzdur na różnych forach w tym na WOK.
Zapoznajcie się z technologią ich wytwarzania.
Skoro Cafiza ma je „rozpuszczać”  :picardpalm: to zróbcie sobie eksperyment w domu.
Rozpuście Cafizę na patelni pokrytej Teflonem i sprawdźcie czy się rozpuści cienka powłoka Teflonowa.
Technologia powłok spieków kwarcowych test o wiele bardziej odporna na ścieranie niż Teflon.
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline radekzaj

  • Wiadomości: 206
  • Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Hario Switch/V60, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso ZP6
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Czerwiec 2022, 12:31:09 »
Sitka i prysznic zamówione, używasz 14 czy 18  na podwójnym?
Ja używam tych sitek z Belloną, głównie tego 14g gdzie dozuję od 15.5 do 17g w zależności od kawy i grubości mielenia. Przy 17g mam już delikatnie widoczny odcisk okręgu od prysznica po ekstrakcji, dlatego staram się nie przekraczać 17g dla tego sitka.

Offline czmielek

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
  • Młynek: Niche Ziobro, 1zPresso K-plus
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Czerwiec 2022, 13:49:29 »
Nie piszcie bzdur o „znikaniu” powłok kwarcowych na prysznicach i sitkach.
Piszę co widzę, kolorek tęczowy schodzi aż miło nawet bez cafizy. Co ma kwarc do teflonu nie wiem. Powłoka jakakolwiek by nie była jest warstwą wierzchnią nałożona na blachę w tym wypadku... Rozumiem że robiłeś badania na temat tego co złazi razem z tęczą a co zostaje bo organoleptycznie tej kolorowej powłoki po 2 miesiącach nie ma.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2022, 13:51:52 wysłana przez czmielek »

Offline czmielek

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Bellezza Francesca Leva, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
  • Młynek: Niche Ziobro, 1zPresso K-plus
Odp: Belleza Francesca Leva
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Czerwiec 2022, 13:50:56 »
używasz 14 czy 18  na podwójnym?
Na podwójnym używam 18g ale to raczej zależy od wielkości Twoich filiżanek. Okazjonalnie nawet 21g zależnie od kawy...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi