Autor Wątek: U-MIX  (Przeczytany 19474 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #105 dnia: 24 Lipiec 2022, 12:23:20 »
Przecież to nie badania z ZSRS tylko podstawy metod stosowanych w chemii. Badaniami możesz się zająć Ty sam :). Tak sobie to wyobrażam, że dla danej kawy jakieś różnice Twoje pomiary wykażą.

Mnie wystarczyłoby już tylko to, by proces zaparzania był równomierny.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2022, 12:26:23 wysłana przez Antonio »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #106 dnia: 24 Lipiec 2022, 12:30:06 »
nie odnoszę się do badań ani do chemii tylko do refraktometru jako urządzenia które pozwoli potwierdzić lub zaprzeczyć postawionej tezie .

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #107 dnia: 24 Lipiec 2022, 13:42:39 »
Pozwoli, tak myślę ;). O ile kolejne kawy w serii pomiarowej zrobisz podobnie.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #108 dnia: 24 Lipiec 2022, 16:00:34 »
Postaram się:):):)

Offline artbass Mężczyzna

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: AP, phin, Ascaso steel prof, V60, Kazak Rota
  • Młynek: i-2, aergrind, Kazak Tura 3 w
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Lipiec 2022, 18:42:41 »
Nie jestem inżynierem, refraktometr widziałem kilka razy na oczy, nigdy go nie obsługiwałem, zawsze pomiary robił "wokforumowicz" spełniający wrażenie osoby, która wie co robi; natomiast jestem posiadaczem u-mix w wersji tańszej i moje nerwy czaszkowe przekazują złożoną informację, która kończy się uśmiechem na ustach. Moje doświadczenie "z i bez" wywołuje u mnie subiektywne odczucie podwyższenia poziomu odczuwania słodkości uzyskanego napoju oraz znaczny wpływ na "płynne/dystyngowane"  przechodzenie uzyskanych smaków, coś jak byśmy przesiedli się o jakiś % na lepszy sprzęt (jaki % to wrażenie subiektywne, wg mnie znaczący - czyt. warty grzechu). Moje doświadczenia sugerują, iż najwięcej wartości dodanych uzyskujemy po 60 sek. pracy U-mix.

Offline MrBobert:) Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Perkolator, gaggia
  • Młynek: Eureka minion single dose
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #110 dnia: 25 Lipiec 2022, 19:47:55 »
Ja Lubię tego umix bardzo oryginalny pomysł.  :ok: może ja sobie zamówie.
lol

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Lipiec 2022, 19:59:48 »
Pomysł oryginalny tu muszę się zgodzić :):)

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Lipiec 2022, 12:58:37 »
Wczoraj, wieczorem odebrałem paczkę od @Valerii z U-MIX - dzięki, zabieram się więc do działania. :)

Przez weekend potestuję w domu na sobie, żonie i córkach, a od poniedziałku na pracownikach w biurze. :)
Najpierw w połączeniu z lepszym młynkiem(Ceado), a później gorszym(Compak), ciekawy czy będzie to miało wpływ na wyniki - takowe oczywiście opublikuję w tym temacie.

Valerii - dla porządku, zalecasz mieszanie przez 60s?

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #113 dnia: 28 Lipiec 2022, 13:51:52 »
Ostatnio próbowałem mieszać przez 60 sekund, okazało się mega słodkie espresso. Zwykle mieszam przez 25-30 sekund. Na Twoim U-MIX jest kontrolka, która świeci od 20 do 30 sekundy i od 50 do 60 sekundy.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Lipiec 2022, 08:27:47 »
Dzisiaj mieszałem 2 minuty. Wynik jest naprawdę bardzo dobry, polecam.  :taktak:
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1971
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Lipiec 2022, 11:02:00 »
Dzisiaj mieszałem 2 minuty.

Żebym nie został źle zrozumiany.

Już widzę jak właściciel jakiegokolwiek punktu w którym stoi ekspres kolbowy w mieście jakim mieszkam, o tej porze, o tej godzinie i przy dzisiejszej pogodzie nie koniecznie plażowej, zezwoli studentce za barem mieszać 2dwie minuty czymkolwiek i w czymkolwiek.

Panie przemiał, przemiał się liczy, toż to już nie cały miesiąc sezonu został.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Lipiec 2022, 12:27:50 »
Chyba jednak zostaniesz źle zrozumiany. Te sezonowe interesy są strasznie przereklamowane. Wszystkim się zdaje, że ludzie nad morzem zarabiają kokosy, ale naprawdę czysty zysk trafia do skarbca państwa, urzędów miejskich i gminnych itp.

Pewnie nie masz pojęcia ile czasu może trwać przygotowanie espresso w szanującej się kawiarni specialty :).
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2022, 12:32:16 wysłana przez Antonio »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1971
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #117 dnia: 29 Lipiec 2022, 13:07:31 »
Pewnie nie masz pojęcia ile czasu może trwać przygotowanie espresso w szanującej się kawiarni specialty .

Jasne że nie mam za to Ty podaj mi ile tych szanujących się kawiarni mamy na środkowym wybrzeżu od tak od Mrzeżyna po Rowy :) w pasie nadmorskim.

I jak oceniasz ile z tych szanujących się (jak piszesz) kawiarni skusi się i kupi takiego U-MIX

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #118 dnia: 29 Lipiec 2022, 13:10:44 »
Nikt w żadnej kawiarni speciality czy to w Polsce czy to w Europie nie będzie mieszał przez 2 minuty czymkolwiek :):),zasadniczo to bardziej sprzęt do użytku domowego ,komercyjnie nie ma uzasadnienia.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Lipiec 2022, 13:28:10 »
Pewnie nie masz pojęcia ile czasu może trwać przygotowanie espresso w szanującej się kawiarni specialty .

Jasne że nie mam za to Ty podaj mi ile tych szanujących się kawiarni mamy na środkowym wybrzeżu od tak od Mrzeżyna po Rowy :) w pasie nadmorskim.

I jak oceniasz ile z tych szanujących się (jak piszesz) kawiarni skusi się i kupi takiego U-MIX

Jka


U-MIX z założenia jest przeznaczony do użytku domowego, gdzie nie musisz się spieszyć i bardziej cenisz jakość niż czas.

I nie mam pojęcia skąd ten pomysł, że musisz mieszać 2 minuty - to tylko eksperymenty, które robi Valerii. Dobry rezultat teoretycznie uzyskujesz po 15-20 sekundach, żaden problem w przyzwoitej kawiarni speciality, gdzie nie obsługują taśmowo jak w tych wszystkich śmiesznych Starbucks czy Costa itp...

Ponownie jednak dla podkreślenia - U-MIX z założenia to sprzęt dla entuzjastów kawy, a nie do kawiarni.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi