Autor Wątek: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota  (Przeczytany 10913 razy)

Offline km192

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: ECM Classica II PID, Aeropress, V60, Bialetti
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Kwiecień 2022, 18:30:57 »
Dla ECM Classica przykładowe zużycie w realu wygląda tak:

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Kwiecień 2022, 18:41:18 »
Dla ECM Classica przykładowe zużycie w realu wygląda tak:
Wielkie dzięki. A mógłbyś stworzyć następnym razem  podobne warunki do moich: włączasz ekspres, zapinasz kolbę z sitkiem, kładziesz na grupę filiżankę i przykrywasz grubym ręczniczkiem (zdjęcie) przez okres 50 minut?
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2022, 19:02:17 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline km192

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: ECM Classica II PID, Aeropress, V60, Bialetti
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Kwiecień 2022, 20:06:29 »
Mówisz - masz. Następnym razem dodam jeszcze czujnik temperatury położony na grupie.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 829
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Kwiecień 2022, 20:35:59 »
O, no proszę, wychodzi średnio jakieś +/- 15 uruchomień na godzinę. Praktyka niewiele różni się od teorii liczonej na szybko na kolanie  :uklony:

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Kwiecień 2022, 20:37:45 »
Następnym razem dodam jeszcze czujnik temperatury położony na grupie.
👍

Filiżanka na grupie i przykrycie jej całkowicie zmieniają pracę grzałki.

Do tego pierwszego wykresu możesz jeszcze pokazać zużycie prądu jak w drugim wykresie?
》tertium non datur《

Offline km192

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: ECM Classica II PID, Aeropress, V60, Bialetti
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Kwiecień 2022, 20:46:30 »
A proszę. Tylko tu były 2 shoty o 8:23 i 9:09 na koniec. Niestety to gniazdko ma rzadkie próbkowanie, więc wykresy nie są gładkie.

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Kwiecień 2022, 12:44:50 »
Taka ciekawostka:

MaraX to HX, który ma czujnik mierzący temperaturę wody powracającej z grupy do wymiennika ciepła. Żeby zapewnić odpowiednią temperaturę zaparzania (u mnie aktualne ustawienie to 92 stopnie Celsjusza), algorytm tak dobiera temperaturę w bojlerze parowym, aby temperatura wody powracającej z grupy była stała.

Przy lekko uchylonym, najmniejszym oknie w pomieszczeniu, gdzie znajduje się ekspres (pomieszczenie 16 m2, ekspres jest daleko od okna), ciśnienie w bojlerze parowym było utrzymywane na poziomie 0.75 bar (temperatura ok. 116 stopni Celsjusza). Po zamknięciu okna, aby utrzymać taką samą temperaturę zaparzania, ciśnienie w bojlerze parowym spadło do ok. 0.6 bar (temperatura ok. 113 stopni Celsjusza).

Czyli mamy 3 stopnie Celsjusza różnicy w bojlerze, aby utrzymać podobną temperaturę grupy e61 przy delikatnie uchylonym oknie. :)
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2022, 12:48:38 wysłana przez arob »

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1090
  • Ekspres: LA Marzocco Linea MINI
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, EUREKA Atom Specialty 65, WILFA.
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Kwiecień 2022, 15:23:27 »
Liczyliście może, jak taka przykładowa godzina włączonego ekspresu kosztuje?
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Kwiecień 2022, 15:42:51 »
@skansen zawsze podaje w swoich recenzjach:

Lelit Anita/Lelit Anna. SB 250ml. Praca przez 10 godzin, w tym czasie 6-10 kawy (w tym co najmniej 2 mleczne) - 0,5 kWh dziennie
Ascaso Dream PID. Termoblok (Thermocoil). Praca przez 10 godzin, w tym czasie 5-6 (w tym co najmniej 1 mleczna) - 0,6 kWh dziennie
Lelit Elizabeth. DB 300ml/600ml. j/w - 1,0 kWh dziennie
Lelit MaraX. HX 1.8l. j/w - 1.3 kWh dziennie

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1090
  • Ekspres: LA Marzocco Linea MINI
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, EUREKA Atom Specialty 65, WILFA.
Odp: Czas wygrzania ekspresu z E61 do pierwszego shota
« Odpowiedź #69 dnia: 06 Maj 2022, 22:08:33 »
@skansen zawsze podaje w swoich recenzjach:

Lelit Anita/Lelit Anna. SB 250ml. Praca przez 10 godzin, w tym czasie 6-10 kawy (w tym co najmniej 2 mleczne) - 0,5 kWh dziennie
Ascaso Dream PID. Termoblok (Thermocoil). Praca przez 10 godzin, w tym czasie 5-6 (w tym co najmniej 1 mleczna) - 0,6 kWh dziennie
Lelit Elizabeth. DB 300ml/600ml. j/w - 1,0 kWh dziennie
Lelit MaraX. HX 1.8l. j/w - 1.3 kWh dziennie

👍
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi