Autor Wątek: Ethiopia Abyssinian Mocca Natural - palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 1296 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Ethiopia Abyssinian Mocca Natural - palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 07 Kwiecień 2022, 11:37:48 »
Ethiopia Abyssinian Mocca Natural -  palarnia kawy Euro Cafe

Etiopska arabika odmiany heirloom, czyli ziarenka z niewielkich upraw wielu rolników. Sposób obróbki naturalny (suchy), palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Jakość specialty, w teście SCA zostały oceniona na 85 punktów. Ziarenka mają miły aromat czekolady, czarnej herbaty i słodkich czereśni,  w zapachu  przemiału dominuje czarna herbata, czekolada i nuty czereśni.

Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario „JW” i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 93°C, czas parzenia 3 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku dwa gramy wody na jeden gram kawy. Polewanie w trzech równych porcjach co 30 sekund. Mieszanie przez pokręcenie dripperem po pierwszym zalaniu, a po ostatnim delikatne muśnięcie powierzchni zawiesiny łyżeczką, ma to ułatwić okrężny ruch zawiesiny w dripperze. Aromat dripa jest wyjątkowo miły. Składają się na niego słodkie czereśnie, akcenty winno – fermentacyjne, czarna  herbata i czekolada. Po spróbowaniu podobnie W filiżance jest miła owocowa kawa, z dominującymi czereśniami i czarną herbatą, winnymi akcentami i dużą ilością słodyczy. Dobrych wrażeń dopełnia niewielka kwaskowatość, naturalna owocowa słodycz i  brak goryczki. Drip jest przyjemny, owocowy i bardzo słodki. Posmak podobny, z czasem przechodzący w czarną herbatę. Przy krótszym parzeniu, w granicach 2,5 minuty, kwaskowatość była większa, a przy dłuższym było więcej akcentów herbaciano-czekoladowych. Kilka porcji zaparzyłem w Kalicie Wave, również było bardzo dobrze.

Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy, młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 90°C, bez preinfuzji, czas parzenia  – 105 sekund, przemiał dosyć drobny. Wrażenia podobne do dripa. Ale z mniejszą ilością czereśni i winnych akcentów i większą dawką czarnej herbaty. Napar dobry, owocowy, odpowiednio słodki i wyrazisty, ale drippery były górą.

Ethiopia Abyssinian Mocca Natural z palarni Euro Cafe to takie klasyczne ziarenka z suchej obróbki. Przy tym bardzo dobre, dające owocowo – herbaciany, wyjątkowo słodki napar.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi