Autor Wątek: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)  (Przeczytany 16940 razy)

Dawid1144

  • Gość
Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« dnia: 02 Luty 2022, 21:37:09 »
Wpadłem na pomysł nowego wątku, nie wiem czy się przyjmie ale nie zaszkodzi spróbować.

Pomysł jest taki żeby wrzucić zdjęcie swojej kawy i podzielić się przepisem. Może się to przydać szczególnie swieżakom ( do których ja też się zaliczam) , bo będą mogli podpatrzeć jakiej kawy użyliście, jakiej dozy, zobaczyć na zdjęciu jak to wyszło. Mam na myśli zarówno czarne kawy jak i te z mlekiem i innymi dodatkami, każdy przepis się przyda , nawet espresso przecież każdy robi odrobinę inaczej, każdy ma swoją ulubiona dozę itp. Fajnie by było też dopisać jakiej użyliście kawy, jeśli to espresso to można dopisać jakie nuty smakowe można wyczuć. Wszystko może się przydać.

Może zacznę od klasyki czyli Doppio.

Doza 16g
Uzysk 35g
Czas parzenia 31 sek.

Kawa - coffeelab forza
Jest to mieszanka arabiki z Hondurasu z indyjska robustą w proporcji 80/20 %. Wypalana specjalnie pod espresso. Średni stopień wypalenia, choć powiedziałbym że taki średnio jasny  ( zdarzało mi się kupić średnie które były średnio ciemne), po prostu ziarna są dość jasne jak na średni stopień. Może dlatego też trzymałem się bardziej 30 sekund niż 25, jutro spróbuję o kilka sekund skrócić ekstrakcje i zobaczę jak będzie smakowała.

Zdecydowanie czuć tutaj gorzka czekoladę.


« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2022, 22:34:45 wysłana przez Dawid1144 »

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty 2022, 21:46:36 »
Ciężka sprawa...

Zdjęcie nic nam nie mówi na temat tego czy ta kawa była dobra, a "przepis" nie gwarantuje, że była poprawnie zaparzona.

Daj 10 osobom tą samą kawę, a pewnie każda przygotuje ją inaczej żeby była "dobra". Każdy z nas może inaczej rozumieć pojęcie "dobre espresso".

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty 2022, 22:13:41 »
Dobry pomysł, na niemiecko języcznym forum jest podobny wątek, zawsze może  to być  jakaś dodatkowa informacja, pomocna w wyborze ziarna :) Przydało by się więcej szczegółów, kraj pochodzenia, stopień wypalenia itp.

Dawid1144

  • Gość
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Luty 2022, 22:38:36 »
Ciężka sprawa...

Zdjęcie nic nam nie mówi na temat tego czy ta kawa była dobra, a "przepis" nie gwarantuje, że była poprawnie zaparzona.

Daj 10 osobom tą samą kawę, a pewnie każda przygotuje ją inaczej żeby była "dobra". Każdy z nas może inaczej rozumieć pojęcie "dobre espresso".

Zgadzam się z Tobą, ale z małą uwaga że wygląd ( choćby ilość cremy) też mówi coś o kawie, poza tym nikt nie mówił o wrzucaniu wyłącznie espresso, jest wiele fajnych kaw mlecznych czy z innymi dodatkami i tam pewnie więcej jest do oglądania.

Wiadomo że dla każdego " dobra kawa" oznacza coś innego, ale myślę że fajnie czasem poeksperymentować wg czyjegoś przepisu, a nóż nam podejdzie. Szczególnie jeśli jest się początkującym. Tak jak pisał kolega wyżej, może się też przydać to w wyborze ziarna, jak najbardziej.


Dobry pomysł, na niemiecko języcznym forum jest podobny wątek, zawsze może  to być  jakaś dodatkowa informacja, pomocna w wyborze ziarna :) Przydało by się więcej szczegółów, kraj pochodzenia, stopień wypalenia itp.


Zaktualizowałem swój wpis o te informacje  :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Luty 2022, 06:19:49 »
Daj 10 osobom tą samą kawę, a pewnie każda przygotuje ją inaczej żeby była "dobra". Każdy z nas może inaczej rozumieć pojęcie "dobre espresso".
👍
Dochodzą różnice w młynkach, ekspresach i akcesoriach użytych do przygotowania espresso.
》tertium non datur《

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2022, 09:44:01 »
Moim zdaniem bardzo fajny pomysł na ten wątek!
Ja już dzisiaj swoje wypiłem, nie mam takich przezroczystych filiżanek i najważniejsze, że kalibruję się do nowego sitka aktualnie, ale z przyjemnością zamieszczę swój napar jak się ustabilizuję :-)

Zawsze to ciekawe co tam komu wychodzi, z jakich urządzeń, z jakich przepisów i jakich ziaren.
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Dawid1144

  • Gość
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Luty 2022, 10:08:43 »


Zawsze to ciekawe co tam komu wychodzi, z jakich urządzeń, z jakich przepisów i jakich ziaren.


Właśnie ja też jestem ciekawy, może też dlatego że nie mam zbyt wiele porównania. Kupiłem Lelita niedawno, ale półtora roku używałem marketowej kolby i marketowej kawy   pewnie jak wiele osób na początku. Teraz co miesiąc chciałbym zmieniać kawę na inną, ale właśnie fajnie by było zobaczyć co jak u was wychodzi, wtedy jest się czym, zasugerować.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2022, 10:14:34 wysłana przez Dawid1144 »

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Luty 2022, 12:16:01 »
To ja pochwalę się swoimi "naparami":

- doza 15.3g
- uzysk 22g w jednej filiżance (czyli łącznie 44g w dwóch filiżankach)
- czas ekstrakcji 30s
- temp ekstrakcji 92 stC
- ziarna: Lavazza Gran Espresso (60% Arabica / 40% Robusta, palenie średnie)

szczegóły techniczne :-)
- sitko prysznica IMS
- sitko w kolbie IMS B702Th24.5M
- wylewka pdwójna

I jeszcze dołączę codzienne latte, które robię dla Żony :-)
- temp boilera pary 123 stC


« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2022, 13:49:27 wysłana przez akrool »
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline kyeelt

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Luty 2022, 12:35:59 »
Jaka temperatura?

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Luty 2022, 13:10:26 »
Jaka temperatura?
dodałem, 92 st C
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline kyeelt

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Luty 2022, 13:26:04 »
Mi na takiej "chłodnej" wodzie ciastko źle się odkleja. operuje na 94-96

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Luty 2022, 13:39:54 »
- uzysk 22g w jednej filiżance
Dla wyjaśnienia czy w sumie są dwie filiżanki (miarka + filiżanka)? Cały uzysk 44g?

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Luty 2022, 13:48:57 »
- uzysk 22g w jednej filiżance
Dla wyjaśnienia czy w sumie są dwie filiżanki (miarka + filiżanka)? Cały uzysk 44g?
dokładnie.

Mi na takiej "chłodnej" wodzie ciastko źle się odkleja. operuje na 94-96
Ooo - ciekawa uwaga. Faktycznie na wyższej temp lepiej się ciastko odkleja?
Ja miewałem z tym problem na oryginalnym sitku, ale na IMS ciastko się nie przykleja
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2022, 13:51:20 wysłana przez akrool »
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Dawid1144

  • Gość
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Luty 2022, 15:04:50 »
- uzysk 22g w jednej filiżance
Dla wyjaśnienia czy w sumie są dwie filiżanki (miarka + filiżanka)? Cały uzysk 44g?
dokładnie.

Mi na takiej "chłodnej" wodzie ciastko źle się odkleja. operuje na 94-96
Ooo - ciekawa uwaga. Faktycznie na wyższej temp lepiej się ciastko odkleja?
Ja miewałem z tym problem na oryginalnym sitku, ale na IMS ciastko się nie przykleja

Moje ciastko zawsze jest przyklejone do prysznica. Prawdę mówiąc nie wiem czy to dobrze czy źle.
Temperaturę mam 94 stopnie.

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Luty 2022, 15:06:44 »
- uzysk 22g w jednej filiżance
Dla wyjaśnienia czy w sumie są dwie filiżanki (miarka + filiżanka)? Cały uzysk 44g?
dokładnie.

Mi na takiej "chłodnej" wodzie ciastko źle się odkleja. operuje na 94-96
Ooo - ciekawa uwaga. Faktycznie na wyższej temp lepiej się ciastko odkleja?
Ja miewałem z tym problem na oryginalnym sitku, ale na IMS ciastko się nie przykleja

Moje ciastko zawsze jest przyklejone do prysznica. Prawdę mówiąc nie wiem czy to dobrze czy źle.
Temperaturę mam 94 stopnie.
Czy dobrze czy źle to nie wiem, ale mnie to strasznie denerwowało, bo się robi trochę mess.
Po zmianie sitek już tego nie mam i ciastko zawsze w kolbie
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi