Autor Wątek: Światło a kawa  (Przeczytany 6737 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Styczeń 2022, 21:52:05 »
Przykre jest to ze przez jednego foliarza zamykane są ciekawe tematy.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Styczeń 2022, 21:53:37 »
U niektórych ewidentnie trwa jeszcze sylwester. :szampan:

W temacie: ciężko znaleźć jakieś prace dotyczące wpływu światła. Wygląda na to, że są istotniejsze czynniki. Wypowiedź naukowca z Uniwersytetu w Zurychu, jednego z autorów "The Coffee Freshness Handbook" w podcaście SCA:

Heather Ward: A member of the audience is asking if light affects coffee freshness and aroma.

Samo Smrke: The light can also cause some degradation of aroma. But to be honest, I don’t know so much. I don’t have so much experience. How much is it in case of coffee. Probably what would be critical in terms of light, if you have, like a hopper of the grinder and you have oil on the surface of the hopper and it’s transparent, and then you promote a lot more the oxidation of this oil by having light. But overall, inside the bean, the light shouldn’t have a big impact, because the bean is absorbing the light. So, maybe it’s because it’s only some effects on the surface, but definitely not within the bean. So, probably makes a big difference if the beans are oily or if they’re really dry but we haven’t done any studies yet, so that’s just my hypothesis.

Podsumowując: hipoteza jest taka, że ma to wpływ przy ciemnych paleniach.

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Styczeń 2022, 22:02:29 »
Ewidentnie arob ;) :szampan:

Siedziałeś kiedyś w zamkniętym samochodzie na słońcu?
Tak siedziałem. Dlaczego nie ma takiego samego efektu podczas siedzenia w samochodzie w swietle ksieżyca?
Może kawa przetrzymywana w świetle księżyca nabiera nowych, niespotykanych aromatów? Tzw. księżycówka? :)
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Styczeń 2022, 22:14:31 »
W świetle księżyca jest większa entropia, w słońcu mniejsza. Tak to się kręci w kółko (z dnia na dzień, z roku na rok) od dawien dawna i dzięki temu żyjemy.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Styczeń 2022, 08:09:36 »
Światło to fala elektromagnetyczna. Sama w sobie nie niesie ciepła że słońca, tylko "światło". Ono odbija się od księżyca i pada na ziemię. Energia cieplna w postaci promieniowania jest pochłaniana i rozpraszana na powierzchni księżyca.
Analogicznie z kominkiem. Blask ognia, światło odbija się od np lustra, ale ciepło niekoniecznie już nie musi.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Styczeń 2022, 08:27:19 »


Wracając do tematu, nie warto trzymać kawy bezpośrednio narażonej na światło słoneczne. Tak jak nie robisz tego z lekami, oliwą, czy żywnością ogólnie.
Ale, wedle wiedzy na dziś na światło jest najmniejszym z wrogów świeżości kawy: przoduje tlen, temperatura (tu będziesz miał pośredni wpływ światła) i wilgotność.


Zacienione miejsce, temperatura pokojowa (czyli hopper nie za blisko nagrzanej obudowy ekspresu), brak nadmiernej wilgoci. I warto trzymać w hopperze tylko minimalną ilość kawy zapewniającą stabilny docisk i powtarzalny przemiał, nie mniej nie więcej. (ile to zależy już od młynka).

Tu kiedyś podsumowałem wykład SCA przytoczony wcześniej: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7074.msg162981#msg162981

« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2022, 08:42:28 wysłana przez pj.w »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Styczeń 2022, 13:13:08 »
Uważajcie na siebie


I nie patrzcie w górę

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Styczeń 2022, 15:27:12 »
Właśnie znalazłem podpowiedz w książce Jonathana Gagne.
5 głównych wrogów świeżości to:
1) czas 2) ciepło 3) wilgotność 4) tlen 5) promieniowanie UV
Temu ostatniemu, jako najmniej ważnemu poświecił tylko jedno zdanie.
„Long-term exposure to UV light can also favor chemical reactions detrimental to the stability of the coffee and other food products”
Jako źródło podaje „Csapó et al. 2019”
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline przemekm Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Styczeń 2022, 18:24:36 »
Dziękuję za szczegółowe odpowiedzi i ożywioną (niespodziewanie) dyskusję. Temat chyba został stosunkowo dobrze wyczerpany. Pytanie swoje zadałem gdyż, szukam sposobu jak korzystać z napełnionego hoppera bez dużego uszczerbku na smaku kawy.

Trzeba będzie po prostu samemu wypróbować i tyle. Napełnić hopper, następnie pić, pić, pić, pić ... i na własnej skórze przekonać się czy niewyparzona gęba czuje różnice :)

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Styczeń 2022, 19:26:41 »
Kilka dni w hopperze nie zrobi kawie krzywdy, ale tak jak pisał Paweł warto mieć go jak pozostałą żywność, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia.
Nie wiem jak to wygląda od strony producentów, ale chyba niespecjalnie jest dużo hopperow w przyciemnianym kolorze. Może ktoś znajdzie niszę i wyprodukuje hopper blokujący promieniowanie UV? Jedyne 999.99pln w promocji :smiech:

Offline przemekm Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Styczeń 2022, 19:39:20 »
Zrobić mu jakiś "kaputerk"/osłonę nie powinno stanowić, aż tak dużego problemu. Większym wydaje się jego uszczelnienie....

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Światło a kawa
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Styczeń 2022, 20:11:06 »
Walka z UV nie ma większego sensu gdy wilgoć i temperatura mogą ziarna załatwić w parę godzin.  Ja bym nie sypał na więcej niż dwa dni, a do hoppera wrzucił coś co będzie działać jako docisk - przy okazji zasłania ziarna :). Pierwsza lepsza myśl z rzeczy które mam w domu - termofor z pestek wiśni. Waga 200 g
TermoforZpestek.jpg
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2022, 20:17:46 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi