Cześć,
Od dłuższego czasu mam problem, aby dobrze spienić mleko.
Nie jestem pewien czy ekspres osiąga zadaną temperaturę 138 stopni, po włączeniu ekspresu nagrzewa się do 95 stopni i po aktywowaniu spieniania praktycznie od razu na PID pokazuje 138 stopni. Później z kolei po spienieniu nie może osiągnąć 95 stopni, caly czas miga temperatura, dopiero po wyłączeniu i włączeniu ekspresu jest ok.
Co do samego procesu spieniania, to robię mam nadzieję wszystko jak należy. Mleko wyjmuję z lodówki, nalewam do dzbanuszka i spieniam. Próbowałem z różnymi mlekami krowymi, jak również roślinnymi.
Efekt praktycznie zawsze taki sam, dzbanek mocno się nagrzewa, mleko może minimalnie jest spienione, ale dosłownie na jeden łyk, przy pojemności dzbanka 360 ml, mleka wlewam połowę lub 1/3.
Macie jakieś pomysły ?