Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 313370 razy)

essewissa

  • Gość
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #450 dnia: 15 Listopad 2016, 09:28:45 »
Jak średnica niedopasowana to lipa. Na tamper typu pusch chyba jeszcze nie jestem gotowy, ale śmigiełko bym nabył.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #451 dnia: 15 Listopad 2016, 09:32:45 »
:) Spór otwarty i roszczenie o dosłanie właściwej bazy zgłoszone.

Na razie użyłem go raz  ;) więc nie wiem czy będzie działał w symbiozie z tradycyjnym tamperem czy samodzielnie. Z tego co widziałem to większość baristów używa śmigła do dystrybucji i tradycyjnego tampera do finalnego ubicia.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #452 dnia: 15 Listopad 2016, 09:39:40 »
Najlepiej potraktować go jako dystrybutor przed tamperem.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #453 dnia: 15 Listopad 2016, 09:52:49 »
No u mnie dystrybucja to  skomplikowana technika stuk puk w bok kolby :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #454 dnia: 15 Listopad 2016, 10:33:29 »
większość baristów używa śmigła do dystrybucji i tradycyjnego tampera do finalnego ubicia.
A ktokolwiek używa inaczej? :o toż to właśnie taki duet ma być -- nie ważne czy tamper tradycyjny, czy bez rączki, ważne aby ubicie potem jednak było.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #455 dnia: 16 Listopad 2016, 01:18:37 »
Naukowcy zbadali że poziom ekstrakcji spada po użyciu śmigła, gdzieś już tu było na forum :) a jak pierwsze wrażenia w praktyce?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #456 dnia: 16 Listopad 2016, 07:57:35 »
Wrażenia jak wrażenia. Nie zauważyłem drastycznych zmian w ekstrakcji. Pewnie ktoś początkujący byłby zachwycony bo finalny tamping ciężko później zepsuć.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #457 dnia: 16 Listopad 2016, 11:14:09 »
I o to chodzi.

A szybkość? Biorąc pod uwagę ruch kawiarniany, nie domową celebracje?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #458 dnia: 16 Listopad 2016, 12:37:35 »
2-3 sekundy dodatkowo - choć wedle włoskich standardów barowych to i  tak tamper na młynku starcza za wszystko  :ogien:
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #459 dnia: 16 Listopad 2016, 13:04:33 »
Te 2-3 s. to ze śmigłem, ile trwa dobra dystrybucja bez?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #460 dnia: 16 Listopad 2016, 13:56:16 »
U mnie większość dystrybucji załatwiam podczas mielenia. Potem tylko plus minus wyrównanie stukając kolbą w dłoń i tamper. Niech będzie 2-3 sekundy ;)

Śmigło najlepiej na kimś świeżym w temacie wypróbować  :ok: Może mojemu 10-latkowi wykład zrobię i potem dwie kawy machnie. Zobaczymy czy będą różnice na wylewkach i filiżance  :ok:

LMWDP #469

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #461 dnia: 16 Listopad 2016, 14:05:44 »
U mnie większość dystrybucji załatwiam podczas mielenia. Potem tylko plus minus wyrównanie stukając kolbą w dłoń i tamper. Niech będzie 2-3 sekundy ;)

Śmigło najlepiej na kimś świeżym w temacie wypróbować  :ok: Może mojemu 10-latkowi wykład zrobię i potem dwie kawy machnie. Zobaczymy czy będą różnice na wylewkach i filiżance  :ok:



Napisz pod jakim hasłem szukać tego wynalazku na aliexpres? Kupiłbym sobie, to by było porównanie na kimś świeżym ;)
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #462 dnia: 16 Listopad 2016, 14:17:56 »
Zanim dojdzie - 45 dni - to już doświadczenie złapiesz i rutynę.  :hihihi:

Jest tego pełno np. tutaj. Tylko średnicę i kształt stopy (płasko/śmigło) sprawdzaj.

LMWDP #469

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #463 dnia: 16 Listopad 2016, 14:24:23 »
Dzięki za linka   :) :ok:

Pozdrawiam, Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline kartofelzmaslem Mężczyzna

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Bezzera Magica s
  • Młynek: Casadio Enea
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #464 dnia: 10 Styczeń 2017, 21:41:44 »
Hej da ktoś namiar Do Metiu? nie czyta chyba prywatnych wiadomości :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi