Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 313179 razy)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #375 dnia: 25 Marzec 2016, 12:23:37 »
Co to jest to OCD, bo mi wyskakują zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne ???

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #376 dnia: 25 Marzec 2016, 12:39:46 »
Ona Coffee Distributor czyli:

przyrząd promowany przez Saszę Sestika, [...] definitywnie rozwiązuje kwestię równomiernej dystrybucji.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #377 dnia: 25 Marzec 2016, 12:56:43 »
Ten gadżet wykonano go chyba z jakiegoś metalu szlachetnego, innego wytłumaczenia dla ceny jaką zobaczyłem nie widzę.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #378 dnia: 25 Marzec 2016, 13:03:42 »
Cena zawiera podatek od nowości i innowacji oraz splendor Mistrza Świata Baristów, do tego dodaj, że to Australia, zupełnie inny rynek kawowy. A i odejmij, że to dolar Australijski, ale za to przesyłka też ;)

Już i Niemiaszki kombinują swój dystrybutor, a i my swój RE mamy.

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #379 dnia: 25 Marzec 2016, 13:07:16 »
Ja też - na mój chłopski rozum - nie ogarniam jak pogłaskanie powierzchni kawy tym śmigiełkiem ma drastycznie poprawić dystrybucję i ekstrakcję...
Bardziej ogarniam np. sens czegoś takiego - http://www.sifdis.com/?page_id=48 - które to urządzonko po prostu sypie równo do sitka.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #380 dnia: 25 Marzec 2016, 13:11:01 »
Myślę, że tylko ślepe testy i obserwacja kawy w przeźroczystym sitku mogą rozwiać wątpliwości.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #381 dnia: 25 Marzec 2016, 13:13:22 »
Cena zawiera podatek od nowości i innowacji oraz splendor Mistrza Świata Baristów, do tego dodaj, że to Australia, zupełnie inny rynek kawowy. A i odejmij, że to dolar Australijski, ale za to przesyłka też
Trochę mi to przypomina "emejzing" związany z produktami Apple, no ale jeżeli ktoś lubi, i go stać... .

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #382 dnia: 25 Marzec 2016, 13:20:28 »
Trochę tak jest. Szczególnie do domowego espresso, nad którym i tak spędza się kilkanaście minut.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #383 dnia: 25 Marzec 2016, 13:49:39 »
W takim razie nadal nie wiem czemu O.C.D. nie działa i w czym wykałaczka jest lepsza. ;)
PS
Moim zdaniem, ani lepsza, ani gorsza, bo do zupełnie innych celów i z innych przyczyn.

Zrób ciasto, wsyp mąkę potem cukier.
a) teraz OCD wygładź powierzchnię, ale piękna  płaska dystrybucja ;)
b) weź wykałaczkę i zacznij mieszać, w końcu uda ci się uzyskać niezbyt równą powierzchnię,
ale stosunek mąki do cukru będzie prawidłowy

WDT to po prostu mieszaj kawę.
Inne opcje mieszania to np. blind tumbler, stukanie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #384 dnia: 25 Marzec 2016, 13:51:36 »
Z tym mieszaniem trochę mieszasz, bo przy tym mieszaniu dokonasz tylko selekcji drobin ze względu na ich wagę i gabaryty.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #385 dnia: 25 Marzec 2016, 13:58:57 »
Zrób ciasto

Ale ja nie robię ciasta, czy nawet blendu z kilku kaw mielonych jedna po drugiej, tylko wrzucam do miski gotową, jednorodną mieszaninę.

Poza tym, jak już pisałem, to dwie zupełnie inne rzeczy. Wykałaczkowanie to jedno (rozbijanie grud i takie tam), a równa powierzchnia przed tampingiem to drugie. Po tej wykałaczce z chęcią użyłbym właśnie śmigiełka, bo domyślam się, że i wykałaczką można sobie nieźle dystrybucję zaburzyć. Dobre warunki klimatyczne, kawa i młynek powinny rozwiązać wykałaczkę, zostaje wyrównanie sypkiej kawy w sitku.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #386 dnia: 25 Marzec 2016, 14:17:48 »
To wytnę resztę cytatu zostawiając to, do czego się odnoszę bo jak widzę nadmiar słów rozprasza:
Drobiny kawy (...) (niczym woda)
Tarcie pomiędzy drobinami kawy jest większe niż między cząsteczkami wody. Jeśli dalej nie kumasz wylej szklankę wody na stół a obok wysyp szklankę mielonej kawy, zaobserwuj różnicę. Kawa (w sensie ziarno, nie napój) to nie ciecz.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #387 dnia: 25 Marzec 2016, 14:36:12 »
Ale wiesz, że rozmawiamy o dystrybucji, a nie o stanach skupienia? ;)

Idąc Twoim tropem: słowo klucz -- niczym. W sensie porównanie, analogia.
Jak wysypuję szklankę mielonej kawy na stół, to za nic nie chce ona nadal mieć kształtu szklanki, tylko rozlewa się w kopczyk. Gdybym ją wtenczas wyrównał od góry śmigiełkiem odpowiedniej wielkości, to ani chybi zajęłaby tyle samo miejsca, co kałuża wody.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #388 dnia: 26 Marzec 2016, 08:41:55 »


Tzn. Że nie używasz tampera w ogóle?

Używam tampera, lekko naciskając obecnie przykładam i wciskam po bokach po metalu.
Potrząsanie niestety średnio mi wychodzi, w każdym razie jakiś czas temu dla kolegi
robiłem szkolenie/ podstawy i bez tampingu kawa zdaje sie wyszla calkiem spoko, a na pewno
lepiej niz po ubitym krzywo. Dodam że chciałem uzyskać kanałowanie a tu nic ;)

P.S> Cały czas używam NPF więc każdy błąd kończy się psikaniem...

Bardzo mnie to interesuje. Czy wymaga drobniejszego mielenia/większej dozy niż standardowe ubijanie tamperem?
Mozesz też nieco więcej światła rzucić na:

"lekko naciskając obecnie przykładam i wciskam po bokach po metalu"

"na pewno lepiej niz po ubitym krzywo"

Nie wiem czy powyższe właściwie rozumiem.



Wysłane z mojego BMW przy użyciu Walkie-Talkie


Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #389 dnia: 26 Marzec 2016, 10:39:49 »


Gdybym ją wtenczas wyrównał od góry śmigiełkiem odpowiedniej wielkości, to ani chybi zajęłaby tyle samo miejsca, co kałuża wody.

Właśnie nie. Rozgarnąłbyś ją na zewnątrz spod śmigła zostawiając pusty placyk. Nie wiem jaka metoda jest najlepsza, staram się sypać równo poruszając kolbą pod młynkiem, lekki tamping i ekstrakcja. Tyle. Wychodzi dobrze chociaż IMS ostatnio nie pomaga -- leje bokiem i za każdym razem mam krater w tym samym miejscu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi