Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 313333 razy)

Offline Halik

  • Wiadomości: 23
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1080 dnia: 24 Sierpień 2021, 23:38:13 »
Ktoś z posiadaczy precyzyjnego tampera, z perspektywy czasu czy to dobry zakup?

Posiadam tamper od @Metiu zrobiony na zamówienie pod sitko VST i to była bardzo dobra inwestycja, a porównywanie do tego plastikowego gniota dołączanego do Silvii, to jest wręcz obraza. Może nie kosztował czapki gruszek, ale jest to właściwie zakup na wiele lat, może i na całe życie. Poza tym jest piękny. :D

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1081 dnia: 25 Sierpień 2021, 08:46:43 »
To musi być robiony tamper pod zamówienie? Czy taki tamper motta 58.4 zamiast 58 zrobi różnicę?
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1082 dnia: 25 Sierpień 2021, 09:12:55 »
Dla NPF to duża różnica, może się wydawać że to przecież tylko dziesiętne milimetra jednak przejście z 58 na 58,4 mm zauważyłem od razu i bez wątpliwości. Lepsza ekstrakcja bo uspokojona, bez pryskania i bałaganu, równomierna itd

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1083 dnia: 25 Sierpień 2021, 09:43:09 »
Wbrew pozorom 0,5 mm to spora różnica, tamper musi zbierać przemiał z boków sitka. To dobra inwestycja na lata i jednocześnie zadowolenie ze strony użytkownika. Niedopasowanym tamperem przyrządzi się espresso, plastikową spinka dołączaną czasem do ekspresów także. Ale dobry tamper z wygodną rączką jest potrzebny.

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 791
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1084 dnia: 25 Sierpień 2021, 09:44:22 »
Ja mam mieszane odczucia.
Obecnie używam tamperów 58.5 do sitek IMS. Dla mnie największą zaletą ubicia większej powierzchni ciastka jest to, że ubita kawa mniej brudzi prysznica
Nigdy, nawet gdy uczyłem się parzyć espresso i stosowałem tamper 58mm, nie miałem kanałowania na brzegach (w miejscach nieubitych) , ale na pewno przepływ wody jest tam inny.
Patrząc z peryspektywy mogę napisać, że dobrany tamper usunie część wątpliwości związanych z nauką poprawnej ekstrakcji, ale potem nie jest niezbędny. Obecnie to czy ubijam tamperem 58.0 czy 58.5 nie ma znaczenia, efekt finalny jest podobny.
Mielenie i ubijanie jest bardzo istotne dla poprawnej ekstrakcji, ale pewien margines niedoskonałości nie niweczy efektu w filiżance.
Ale wspomnę tu jeszcze o innym aspekcie - wizualnym. Personalizowane tampery po prostu cieszą oczy domowników, są piękne i dlatego warto je posiadać. A aspekty finansowe.... w pierwszej chwili wydają się naprawdę drogie, ale gdy spojrzymy na miesięczne wydatki na ziarno... tanie jak barszcz

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2021, 09:46:55 wysłana przez fill »

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1085 dnia: 25 Sierpień 2021, 20:25:41 »
Ktoś z posiadaczy precyzyjnego tampera, z perspektywy czasu czy to dobry zakup?

Tak. Oczywiście nie jest niezbędny do dobrego ubicia kawy - to że niedopasowany co do 0.1mm tamper źle ubija kawę przy krawędziach to mit. Ale "wspomaga manualnie" bo lepiej się prowadzi w sitku. No i poprawia samopoczucie baristy - to też czasami pomaga.

Offline Halik

  • Wiadomości: 23
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1086 dnia: 26 Sierpień 2021, 22:08:43 »
To musi być robiony tamper pod zamówienie? Czy taki tamper motta 58.4 zamiast 58 zrobi różnicę?
Oczywiście, że nie musi. Po prostu chciałem tamper od Metiu, a że zapytał, pod jakie sitko, to mam dedykowany pod VST. :)
Polecam szczerze, nie dlatego, że akurat mam, ale dlatego, że to bardzo dobry i piękny tamper..

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1087 dnia: 21 Wrzesień 2021, 23:38:46 »
Nie wie ktoś, czy @Metiu  produkuje jeszcze tampery? Nie mogę się z nim skontaktować...
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1088 dnia: 22 Wrzesień 2021, 19:00:52 »
Moje kontakty z mietiu pół roku temu a raczej brak informacji zwrotnej (choć kupilem u niego b.dobre dwa tampery wczesniej) zakończyły się zakupem thortora myślę że możesz spokojnie pogadać z nimi albo poszukać na portalu etsy , jest spory wybór

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1089 dnia: 22 Wrzesień 2021, 19:22:55 »
Obecnie to czy ubijam tamperem 58.0 czy 58.5 nie ma znaczenia, efekt finalny jest podobny.
Co to znaczy podobny? Jeżeli napisałeś: "nie ma znaczenia", to powinieneś napisać, że efekt finalny jest taki sam.

Do wszystkich, którzy "polecają" standardowe tampery np: fi58mm zamiast trochę droższych (w zależności od producenta) precyzyjnych szczególnie dla początkujących kawoszy z ekspresami bez preinfuzji: nie bądźcie sadystami >:(
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2021, 19:41:16 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1090 dnia: 22 Wrzesień 2021, 19:56:20 »
http://socraticcoffee.com/2015/08/comparing-the-impact-of-tamper-on-tds/

Wnioski:
Based on the tampers we tested, only the La Marzocco tamper had a significant (albeit, negative) impact on TDS and extraction yield. All others were statistically not different. Measurements between the VST and Atago were also statistically not different.

1. Pullman BigStep Flat 58.60 mm
2. Pergtamp Flat 58.50 mm
3. Eazytamp 5 Star Pro Flat 58.0 mm
4. La Marzocco Flat (but rounded edge) 58.0 mm (comes with some commercial La Marzocco machines)

z tego badania wynika, że różnica między 58.60 (Pullman) i 58.50 (Pergtamp), a 58.0 (Eazytamp 5), jest nieistotna statystycznie.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1091 dnia: 22 Wrzesień 2021, 20:15:35 »
jest nieistotna statystycznie
Miałem tampery: prosta krawędź bazy: 58.00, 58,50 oraz trapezowa krawędź bazy: 58,80 IMS i inne sitka, a teraz 58,55 do VST i dla mnie jest istotna... precyzja. Ale jak komuś pasuje standardowa baza, przytaczając: jak nie widać różnicy, to po co przepłacać.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1092 dnia: 22 Wrzesień 2021, 20:24:47 »
Precyzja? Może jest gdzieś w szwajcarskich zegarkach albo w płytkach grafenu. Ale tutaj to toporna robota z tymi tamperami ;).

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1093 dnia: 22 Wrzesień 2021, 20:30:19 »
Te szersze są wygodniejsze w użyciu, ale na wyczuwalnie lepszą / bardziej powtarzalną kawę bym nie liczył. Chyba, że ktoś zna jeszcze jakieś "naukowe" podejścia do tematu. W załączonym badaniu wpływ średnicy nie jest w 100% wyizolowany, bo Eazytamp 5 Star Pro Flat 58.0 mm był samopoziomujący, a ten La Marzocoo Flat nie był do końca flat.  ;)

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 791
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1094 dnia: 22 Wrzesień 2021, 21:02:45 »
Obecnie to czy ubijam tamperem 58.0 czy 58.5 nie ma znaczenia, efekt finalny jest podobny.
Co to znaczy podobny? Jeżeli napisałeś: "nie ma znaczenia", to powinieneś napisać, że efekt finalny jest taki sam.

Hmmm... Wyjaśnię ci znaczenie podobny.. Od poznać tygodnia używam marsylskiego blendy kawy etiopskiej i kolumbijskiej. Ziarenka etiopskiej są mniejsze, ciężkie, raczej jasne, a kolumbijskie dorodniejsze,  lżejsze, ciemniejsze. W każdej mojej dozie dozie ok. 16g jest różna ilość ziarenek jednej i drugiej kawy - co widać po jej objętości - więc doza jest podobna. Ustawiłem preinfuzję na 20s, nie kręcę kawą w sitku - nie ma takiej potrzeby, bo nie kanałuje. Za każdym razem mam tzw. tygryska, tyle że rysunek tego tygryska jest też za każdym razem inny - czyli podobny.
A espresso raz ekstrahuje 28, 30,33 sekundy, zależnie od potrzeb pijącego -
nie jest idealnie takie samo - jest podobne.
Mam nadzieję że zrozumiałeś....



« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2021, 21:37:24 wysłana przez fill »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi