Zatem trafił się defekt albo nawet dwa z rzędu lub mamy do czynienia z profilem palenia do poprawy, który nałożył się na suchą obróbkę. Obróbka ta może dawać fermentacyjny posmak, więc niedopalona kawa lub 'baked' z obróbki mokrej byłaby sianowata i płaska a z suchej sianowata, płaska z nutą fermentacji. Sucha obróbka ma z reguły więcej 'kolorowych' - żółtych ziarenek, takich z małą dziurką lub nadgryzionych. Robaczki też lubią cukier i chętniej skubią fermentujące naturale. Trzeba zobaczyć jak ziarno w paczce wygląda. Jeśli jest ładne, to pozostaje woda z ekspresu lub defekt palenia. Jeśli ziarno jest brzydkie, to warto przebrać paczkę i cieszyć się smaczną kawą. Była mowa o tym, że nie jest to jasna kawa, więc underdevelopment to pewnie nie ten trop, raczej pojawia się przy ultra jasnych wypałach.
Tak w ciemno to ciężko pomóc, to wyżej jest jedynie próbą strzału - może być zupełnie inaczej...
Pozdrawiam,
Paweł