forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Herbata, czekolada, ziółka i inne => Wątek zaczęty przez: lomaxdpl w 07 Maj 2020, 12:02:35
-
witam
to chyba mój pierwszy post na forum
mam takie pytanie
mianowicie chciałbym opanować sztukę robienia gorącej czekolady za pomocą dyszy parowej w ekspresie
u mnie to wygląda następująco
wrzucam do dzbanka czekoladę w drażetkach
zalewam niewielką ilością gorejącej wody
i w zasadzie to by było na tyle
jednak chciałbym mieć tę czekoladę na gorąco
nie na ciepło
jak próbuje podgrzać z pomocą dyszy
zaczyna mi plumkać jak wulkan błotny
co skutkuje tym że czekoladę mam wszędzie nie tam gdzie bym sobie tego życzył
czy do robienia czekolady są inne dzbanki niż do spieniania mleka ???
tak wiem jest temat o czekoladzie
ale nie doczytałem tam za wiele o procesie samym
z góry bardzo dziękuję
-
Ja osobiście używam mixu mleka ze śmietaną 30% w stosunku 1:1. Najpierw podgrzewam mleko, dodaje kaletki czekolady i mieszam, a potem dogrzewam, żeby było gorące i dobrze wymieszane.
Używam najzwyklejszych dzbanków do mleka.