forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Herbata, czekolada, ziółka i inne => Wątek zaczęty przez: lomaxdpl w 07 Maj 2020, 12:02:35

Tytuł: topienie / rozpuszczanie czekolady - proces
Wiadomość wysłana przez: lomaxdpl w 07 Maj 2020, 12:02:35
witam
to chyba mój pierwszy post na forum

mam takie pytanie

mianowicie chciałbym opanować sztukę robienia gorącej czekolady za pomocą dyszy parowej w ekspresie

u mnie to wygląda następująco

wrzucam do dzbanka czekoladę w drażetkach
zalewam niewielką ilością gorejącej wody
i w zasadzie to by było na tyle

jednak chciałbym mieć tę czekoladę na gorąco
nie na ciepło

jak próbuje podgrzać z pomocą dyszy 
zaczyna mi plumkać jak wulkan błotny
co skutkuje tym że czekoladę mam wszędzie nie tam gdzie bym sobie tego życzył

czy do robienia czekolady są inne dzbanki niż do spieniania mleka ???

tak wiem jest temat o czekoladzie
ale nie doczytałem tam za wiele o procesie samym

z góry bardzo dziękuję
Tytuł: topienie / rozpuszczanie czekolady - proces
Wiadomość wysłana przez: Czarny_II w 07 Maj 2020, 17:07:06
Ja osobiście używam mixu mleka ze śmietaną 30% w stosunku 1:1. Najpierw podgrzewam mleko, dodaje kaletki czekolady i mieszam, a potem dogrzewam, żeby było gorące i dobrze wymieszane.

Używam najzwyklejszych dzbanków do mleka.