forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Herbata, czekolada, ziółka i inne => Wątek zaczęty przez: unquadium w 14 Sierpień 2015, 13:44:52

Tytuł: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: unquadium w 14 Sierpień 2015, 13:44:52
Witam. Zastanawiam się, jakie macie sposoby na przerobienie ziaren kakaowca tego typu     kakao-sklep  .pl/organiczne-ziarno-kakaowca .
Zmielę to w młynku, severin KM 3873? Co potem z tym zrobić? Wsadzić do aeropressu? :P
Robić z wodą, czy z mlekiem?

Nigdy nie miałam styczności z kakao, poza takim rozpuszczalnym z toną dodatków i curku :(
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: KrzychK w 14 Sierpień 2015, 14:02:54
a co robisz z orzechami? mielisz, zalewasz? Gryziesz?! No to już wiesz jak ja traktuję ziarna C.  :)
eksplozja smaków/aromatów po rozgryzieniu, choć nie każdemu smakuje (bo inne, niż to co wielu pije - właśnie z mlekiem czy toną cukru)
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: unquadium w 14 Sierpień 2015, 14:20:25
Używać kakao jako przekąski do zagryzania też planuję. Aczkolwiek mam również ochotę na przerobienie tego na napój :)
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Sierpień 2015, 14:25:33
Zaparzyć wrzątkiem jak herbatę.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: unquadium w 14 Sierpień 2015, 14:34:51
Ale najpierw zmielić, czy całe ziarna? :)
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Sierpień 2015, 14:45:36
Zmielić, np. w moździerzu. Młynek szybko zostanie oblepiony tłuszczem. Kakao ma 50% tłuszczu.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Solari w 18 Listopad 2015, 18:31:26
Zima coraz bliżej i ostatnim czasem zdarza mi się pić gorące kakao (holenderskie), które zaparzam "wrzątkiem", potem dodaję "trochę" spienionego mleka i (czasami) cynamonu.
W niedalekiej palarni mają w ofercie mieszankę kawy (Wiener Menalange) z ziarnami kakaowca (i tj. radził Antonio) nie polecają jej w pełnej formie, a już zmieloną. Czy ktoś z Was pił już podobną mieszankę?
Czy "gra jest warta świeczki" - kupić takową mieszankę, czy lepiej zaparzyć osobno kawę i wymieszać z kakao; albo razem zaparzyć w FP? Druga sprawa dotyczy samego kakao - czy można kupić gdzieś (poza marketami) dobrej jakości kakao (proszę o wyznacznik)? Dziękuję za porady.
Pozdrawiam (gorącą)..
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 18 Listopad 2015, 20:21:39
Ale chcesz kupić ziarno kakao czy kakao w proszku?
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Solari w 19 Listopad 2015, 07:53:25
Ale chcesz kupić ziarno kakao czy kakao w proszku?
Nie dysponuję moździerzem, więc raczej w proszku. 
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Listopad 2015, 08:35:00
To są dwie zupełnie różne rzeczy. Ziarna zawierają tłuszcz, proszek jest go pozbawiony.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: joonecky w 19 Listopad 2015, 14:46:38
Kup ziarna. Włóż do jakiegoś woreczka i ponawalaj chwilę tłuczkiem. Sposób tani, a efehkt bardzo dobry. Moździeż warto kupić, bo to koszt 30 zł z wysyłką na allegro.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 19 Listopad 2015, 18:21:40
Znalazłem jeszcze w domu niedobitki ziaren kakaowca od Andrzeja i Gorana. 20g po łuskaniu trafiło do moździerza. Potem przesypalem do 150ml zimnego mleka. Dodałem trochę cukru, kawałek masła i szczyptę soli. Całość zamieszana w dzbanku a potem potraktowana parorurką.

Wyszło pysznie ale właśnie jadę po śmietankę 30% do następnej porcji. Dam ją zamiast mleka i masła. Cukru też pewnie ciut mniej. Sól zostaje.

Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Solari w 20 Listopad 2015, 10:17:08
Witam.
No to mnie... nakręciliście. Poszukam moździerza i ziaren kakaowca. Zapytam w palarni, gdzie sprzedają mieszankę kawy z kakao (i proszę o odpowiedź, co myślicie o takowej). Może mają je w ofercie? Dziękuję za porady i przepis i życzę udanego weekendu. 
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Olek w 06 Luty 2016, 15:16:38
Spodziewałem się, że w tym wątku będzie info, że kakao to takie typu Decomoreno, a nie żadne słodzone jak Puchatek czy inne, ale widzę że muszę swój pogląd na temat samego kakao zweryfikować :)
Skąd kupujecie ziarna?
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: grex w 06 Luty 2016, 22:03:14
puchatek (i inne takie) to napój kakaopodobny. Zajrzyj w skład...16% kakao, 84% cukier i wypełniacze.

Próbowałem ziaren kakaowca i są całkiem smaczne, jednak dość drogie. Podobny efekt smakowy jak to ziarno daje taka czekolada: https://beantobar.files.wordpress.com/2013/05/kkbtb-130509-3.jpg do kupienia w Lidlu. Ma mało cukru i smak bardzo zbliżony do samych ziaren, a przy tym jest tańsza niż ziarno.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Luty 2016, 22:21:31
Grex, ta czekolada jest tak niesmaczna... Nigdy nie zamienię moich ziarenek na takie rzeczy. Każde ziarenko kakao ma swój własny zapach, aromat, smak, a ta lidlowa czekolada mdła jest zwyczajnie.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: grex w 06 Luty 2016, 23:04:57
chyba taka zła nie jest, 81% masy kakaowej, w teście dostała 5.5 na 6 możliwych punktów: http://magicznykociolek.blox.pl/2015/10/Czekolada-gorzka-JD-Gross-ARRIBA-SUPERIEUR.html (http://magicznykociolek.blox.pl/2015/10/Czekolada-gorzka-JD-Gross-ARRIBA-SUPERIEUR.html)
Ja porównywałem z Wedlem i Wawel 65% i moim zdaniem ta tutaj jest lepsza bo mniej słodka. Czasami kupuję też Wawel 90% ale jakoś przyjemniej smakuje jednak ta 81%.

Ponoć dobry smak ma też Tesco Finest Swiss 85% Dark Chocolate, ale nie widziałem jej w sklepach.

Jeśli masz namiary na lepszą czekoladę która jest w miare łatwo dostępna i niedroga to proszę podziel się.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Luty 2016, 08:19:04
To wszystko marketowa robota. Choćby nasza polska Manufaktura Czekolady z tym wygrywa. W marketach Lindt jest dużo lepszy, moim zdaniem.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Olek w 07 Luty 2016, 13:44:46
Żeby było jasne, nie uważam Neskłików i Puchatków za kakao, tylko chciałem pokazać skalę mojego zdziwienia dla profesjonalnego podejścia do tematu w tym wątku :)

Co do czekolady z Lidla, to bywałem tam dość często, ale nigdy nie zwróciłem na nią uwagi. Czas na zakup wreszcie! :D
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: grex w 07 Luty 2016, 17:52:26
kupiłem Tesco Finest Swiss 85% Dark Chocolate (100g za 8 zł) http://magicznykociolek.blox.pl/2015/02/Tesco-Finest-Swiss-85-Dark-Chocolate.html (http://magicznykociolek.blox.pl/2015/02/Tesco-Finest-Swiss-85-Dark-Chocolate.html) sporo droższa od podawanej wcześniej Arriba Superieur 81%(125g za 4zł) a smak podobny - masa kakaowa+tłuszcz kakaowy, bardzo mało cukru który w składzie jest wymieniany dopiero jako trzeci (w Arriba jest drugi). Czekolada jest przyjemna w smaku, delikatna i niemal pozbawiona słodyczy.
Do wypróbowanie w Tesco zostają jeszcze inne z tej serii, jest tam parę 70-75% z różnych gatunków kakao.

Szkoda że polskie marki nie robią tego typu czekolad, Wawel czy Wedel nawet w tych ciemnych ładują sporo cukru.

Zerknąłem na ofertę Manufaktury Czekolady o której mówił Antonio, ale ceny z księżyca. Malutkie tabliczki, 100g czekolady 85% kosztuje tam.....36zł (!!!). Mają fajny wybór ale stanowczo za drogie te produkty do regularnego spożywania. Może ktoś próbował i podpowie czy smak tych czekolad bardzo mocno odbiega od topowych produktów marketowych?
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: piomic w 07 Luty 2016, 18:42:44
Może ktoś próbował i podpowie czy smak tych czekolad bardzo mocno odbiega od topowych produktów marketowych?
Nie odbiega, to zupełnie inna pula smaków. No chyba że dla Ciebie Maybach odbiega wyposażeniem od Syrenki.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Luty 2016, 18:49:50
Twoje refleksje o cenach są raczej nieprzyzwoite. Gdybyś to trochę przekalkulował... Chcesz płacić grosze za dobry towar... A dobra, rzetelna czekolada to przede wszystkim ogromna praca.
Czekolady Manufaktury składają się tylko z kakaowego ziarna i cukru. A co jest w składzie tych marketowych czekolad? Często kakao w proszku, lecytyna sojowa, jakieś tłuszcze...
Gdyby Wedel lub Wawel robił rzetelną czekoladę, pewnie nie kosztowałaby ona parę zł. Zwykła tabliczka z Manufaktury kosztuje ok. 15 zł. Droższa może jest jakaś specjalna ich czekolada z ziaren odmiany Porcelana?
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: gromog w 07 Luty 2016, 19:59:10
Kiedyś czekolady Rausch sprzedawał Kaufland w dobrej cenie. Znawcy pisali, że to dobra czekolada, znacznie lepsza niż, Lindt i inne. Niestety nie dane mi mi było spróbować, bo wycofano z oferty. W internecie można kupić poniżej 10zł.
Jak na razie spróbowałem 2 czekolad z Manufaktury Czekolady, trudno mi ocenić, bo preferuję mleczne, a wybrałem te z dużą zawartością kakao.
Ale warto spróbować, coś z wyższej półki, aby mieć porównanie.
 Rozczarowałem się natomiast czekoladą do picia Arcaffe Barcios. Nic specjalnego za taką cenę.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Luty 2016, 20:37:03
Tak czy owak lepiej wesprzeć małą polską firmę, np. Manufakturę niż duży niemiecki przemysł...
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: grex w 07 Luty 2016, 21:20:41
czy plarnia M.A. posiada jeszcze w ofercie ziarno kakaowca?
To może być jeszcze lepsza (i korzystniejsza cenowo) propozycja niż drogie czekolady, których i tak tylko część (odliczając tłuszcz, cukier i dodatki) stanowi samo ziarno.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Olek w 08 Luty 2016, 18:32:23
Tak czy owak lepiej wesprzeć małą polską firmę, np. Manufakturę niż duży niemiecki przemysł...
Zgadzam się z tym pomysłem i już nie mogę się doczekać pieniędzy, aby złożyć zamówienie :D
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: grex w 10 Luty 2016, 14:03:08
musiałem przekonać się osobiście ile warte są te droższe czekolady rodzimej produkcji i zakupiłem "Surowa czekolada organiczna z jagodami Goji 60%" CoCoa polskiej marki SuroVital http://www.facetikuchnia.com.pl/wp-content/uploads/2012/08/COCOA-test_08.jpg (http://www.facetikuchnia.com.pl/wp-content/uploads/2012/08/COCOA-test_08.jpg) W opisie podano: Surowa czekolada robiona ręcznie z nieprażonych ziaren kakaowca • słodzone cukrem z kwiatu palmy kokosowej • najlepsze ziarna kakaowca z ekologicznych farm

Cena prawie o połowę niższa niż w Manufakturze Czekolady bo 9-10zł/50g, wykonana w całości z naturalnych składników. Smak - rewelacja, lepszy od masowej produkcji dostępnej w marketach. Słodka ale w nienachalny sposób, intensywnie czkoladowa, czuje się jakby drobinki cukru podczas gryzienia. Jakby ktoś chciał więcej informacji : http://rawcocoa.pl/project/goji/ (http://rawcocoa.pl/project/goji/)

Polecam ten produkt.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 10 Luty 2016, 15:16:29
nieprażone ziarna to prawie jak kawa zielona.

Ktoś z czekalodowców się odważył zrobić porównanie?
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 10 Luty 2016, 15:29:48
Ziarna to ziarna, ale "surowa" czekolada nie jest surowa w dosłownym sensie. Też smakują mi surowe czekolady. Jednak "czegoś" w nich brak...
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Kawiareczka w 04 Marzec 2016, 17:51:03
Ja się dopiero od niedawna uczę przyrządzać prawdziwie dobre kakao. Dziecko tego wymaga. Rośnie mi naprawdę mały smakosz w domu :)
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 05 Marzec 2016, 01:44:14
Właśnie mam w ustach Cocoa "Klasyczną Gorzką". Jest bardzo ok. Ale zastanawiam się czy aby bardziej kakaowy nie jest tu aromat tego kokosowego cukru niż samo kakao? ;)
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: manfred w 05 Marzec 2016, 06:43:56
Ja się dopiero od niedawna uczę przyrządzać prawdziwie dobre kakao. Dziecko tego wymaga. Rośnie mi naprawdę mały smakosz w domu :)
Jak to robisz?
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: grex w 07 Marzec 2016, 16:11:33
trafiłem na kolejny ciekawy produkt: czekolada organiczna Feine Dark 71% niemieckiej marki Vivani: http://www.vivani-chocolate.de/P_Tafeln_Feine_Bitter_e.html (http://www.vivani-chocolate.de/P_Tafeln_Feine_Bitter_e.html)
Da się ją kupić w lepszych marketach na dziale "Bio-żywność" za 10zł/100g. Czekolada jak na swoją cenę ma bardzo dobry skład, tylko 3 składniki: masa kakaowa, nierafinowany cukier trzcinowy i masło kakaowe - wszystkie trzy z certyfikowanych plantacji organicznych. I nic poza tym żadnych emulgatorów, aromatów i dodatków.

Smakuje inaczej niż typowe marketówki, smak jest lżejszy i czystszy w podobny sposób jak przy czekoladach z Surovitalu, aczkolwiek surowa ma jednak wyraźniejszy smak. Vivani postawiłbym gdzieś w połowie drogi między czekoladą surową a zwykłą.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Marzec 2016, 21:30:03
No nie wiem. Ta surowa ma dziwny smak. Niby jest ok i wydaje się całkiem smaczna, ale potem posmak jakoś mnie drażni... Niedawno zjadłem tabliczkę i taką mam refleksję.
Szkoda, że nie wiadomo nic o tych organicznych uprawach...
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: grex w 09 Marzec 2016, 15:21:13
dla mnie surowa jest the best, szkoda że nie kosztuje mniej bo kupowałbym tylko taką.
Ale ta organiczna też jest niezła i o połowę tańsza, czuje się inną jakość cukru i tłuszczu użytego do produkcji.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 09 Marzec 2016, 16:01:36
O jakim tłuszczu piszesz? Tym kakaowym? Ziarno kakao zawiera 50% tłuszczu... Jeśli producent stosuje inne tłuszcze, to lepiej go omijać. W produkcji B2B nie stosuje się nic poza kakao i cukrem.
"Surowe" są the best, bo są tańsze niż np. Manufaktura? Moim zdaniem nie... Coś jest w tych surowych wyrobach nie tak. Nie potrafię tego nazwać, ale może wiedza o procesie technologicznym pozwoliłaby to jakoś rozświetlić.

Surowa cebula i skarmelizowana na patelni cebula to dwie różne wartości... ;)
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Magmak w 13 Marzec 2016, 00:56:42
A ja jakoś nie potrafię przekonać się do tej surowej, jakoś nie odpowiada mi jej smak, ale większości smakuje
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Igina w 29 Marzec 2016, 19:35:19
Ja też nie jestem fanka tego smaku, dla mnie jest jakaś gorzka
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: atina w 10 Październik 2019, 18:17:55
Dla mnie najlepsze kakao to ciemne decomorreno, do picia , do ciast, deserów  jest najlepsze.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 10 Październik 2019, 19:07:21
Ciemne kakao to jak ciemna kawa, bez pełni smaku, bez odrobiny kwaskowatości, spalone, płaskie.
Tytuł: Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
Wiadomość wysłana przez: krystians w 10 Październik 2019, 21:11:53
Dla mnie najlepsze kakao to ciemne d
Miło, że wpadłaś specjalnie żeby nam o tym powiedzieć na forum kawowym :)
Reklamowany przez Ciebie produkt niestety nie jest nawet średniej jakości.