forum.wszystkookawie.pl
Dział Organizacyjny => Kawowe vademecum => Wątek zaczęty przez: stefanoxxx w 01 Marzec 2022, 18:26:41
-
Czy młynek zawsze musi być zasypany do pełna kawą?
Zauwazylem takie cos jak juz mam powiedzmy 100gram kawy to mlynek mieli mniej kawy w tym samym czasie.
-
Czy młynek zawsze musi być zasypany do pełna kawą?
Zauwazylem takie cos jak juz mam powiedzmy 100gram kawy to mlynek mieli mniej kawy w tym samym czasie.
Też o tym słyszałem chociaż przede mówiąc nie chciało mi się sprawdzać u mnie ( też mam wbudowany). Ostatnio zacząłem zasypywać hopper do pełna. Pokrywką jest dość szczelna a ziarna grzeją się do ponad 30 stopni dopiero po 1.5-2 godzinach włączonego ekspresu. U mnie się włącza, 15-20 minut grzeje, robi kawę, i wyłącza więc problem nie istnieje. Kawę i tak ważę na wadze.
Ale pisał ktoś ostatnio w którymś wątku że zasypany od połowy wzwyż mieli trochę inaczej.
-
Podepnę się pod temat. Czy nie przeszkadza to żarnom, gdy hopper utrzymuje pusty, zaś wsypuję do niego zważoną uprzednio ilość ziaren i miele do zera dla każdej kawy?
-
Żarnom w niczym nie przeszkadza ile ziaren wrzucasz czy trzymasz w hopperze.
Co do wcześniejszych rozważań, to ilość zasypu w hopperze zmienia docisk kawy stąd biorą się różnice przy większych zmianach ilości i mieleniu na czas. Gdy kawa jest dociskane mocniej do żaren, mniej się ziarenka cofają przy mieleniu, a więc mielą się szybciej.
-
Szczerze mówiąc.... mam też młynek wbudowany, ale nie zauważyłam żeby mniej mi mielił kawę.
-
Nie dziwota, na oko tego nie widać ;)