czy te zmiany będą głównie do poprawy właściwości ekspresu, czy też dla zabawy/nauki.Zdecydowanie poprawy działania ekspresu.
Wiecie z czym może być problem o ile takowy występuje ?
Próbuję poprawić jakość swojego espresso - w tej chwili z małego sitka, przy ok. 8g kawy i wyciagnięciu z tego ~20g espresso w ~25 s. Smak nadal zostawia wiele do życzeniaOdpuść sobie te pojedyncze sitko, chyba że jest to VST 7g i posiadasz dedykowany tamper z funnelem, wtedy można osiągnąć zadawalające efekty w filiżance.
Próbuję poprawić jakość swojego espresso - w tej chwili z małego sitka, przy ok. 8g kawy i wyciagnięciu z tego ~20g espresso w ~25 s. Smak nadal zostawia wiele do życzeniaOdpuść sobie te pojedyncze sitko, chyba że jest to VST 7g i posiadasz dedykowany tamper z funnelem, wtedy można osiągnąć zadawalające efekty w filiżance.
Normalne espresso" - powiedzmy z ok ~10 g w sitku podwójnymdo:
A nie chcę zawsze pić podwójnego, z ubitego pod prysznic podwójnego sitka (czyli ok. 18 g kawy).to za duży rozstrzał.
Kup sitko VST 15gŁatwiejsze jest 18g, a idealne 20g, jak dla mnie.
Tak właśnie robię - i nie jestem zadowolny z wyników. Stąd moje pytanie: co można poprawić w tym ekspresie (sitko, OPV, inne...), żeby poprawić jakość espresso?
Zawór trójdrożny jest po lewej stronie za grupą kawową. Ma on przyłączone trzy białe wtyczki z numerami.A gdzie jest jego odpływ? W tacce ociekowej nie ma żadnego ujścia...
od 2012 r do 2018 rA co w nowszych?
Przeróbkę taką możemy zrobić u nas na serwisie - koszt ok. 300 zł.Czy jest w tym albo da sie połączyć (i za ile) dodanie OPV?
rurka odprowadzająca wodę z zaworu trójdrożnego do tacki ociekowejA jaki to Januszu ma sens bez OPV? Backflusha i tak nie zrobisz, w zaworze trójdrożnym jest tylko kilka kropel czystej wody.
Czysta woda w zaworze trójdrożnym?Właśnie na tym polega cały dowcip z zaworem trójdrożnym w ekspresach bez OPV (konkretnie w Ascaso). Mają w grupie malutki zaworek ze sprężynką, który obniża ciśnienie ekstrakcji do około 8 barów, ale jest jednocześnie zaworem zwrotnym, który uniemożliwia przepływ wody (kawy) znad ciastka do tacki ociekowej.
A jaki to Januszu ma sens bez OPV? Backflusha i tak nie zrobisz, w zaworze trójdrożnym jest tylko kilka kropel czystej wody.
Chyba mam deja vu, rozmawialiśmy już o tym? Pompa wibracyjna tak nie działa, zaworek ze sprężynką może wymuszać mininalne ciśnienie na ciastku, ale jeśli kawa będzie zmielona i ubita pod espresso, to na ciastku będzie podobna sytuacja jak w Oskarze. Reszta ma sens, choć to nadal kiepska opcja. Jeśli jest zawór trójdrożny to ściek powinien trafiać do tacki.Czysta woda w zaworze trójdrożnym?Właśnie na tym polega cały dowcip z zaworem trójdrożnym w ekspresach bez OPV (konkretnie w Ascaso). Mają w grupie malutki zaworek ze sprężynką, który obniża ciśnienie ekstrakcji do około 8 barów, ale jest jednocześnie zaworem zwrotnym, który uniemożliwia przepływ wody (kawy) znad ciastka do tacki ociekowej.
A jak ten zaworek usunąć, to ekstrakcja będzie się odbywała pod ciśnieniem 12-14 barów (tak jak w Oscarze), a przez zawór trójdrożny popłynie nadmiar wody/kawy znad ciastka.
A jaki to Januszu ma sens bez OPV? Backflusha i tak nie zrobisz, w zaworze trójdrożnym jest tylko kilka kropel czystej wody.
A gdzie ja napisałem, że ta wersja nie ma OPV ? Nie zacytowałeś całego zdania które zaczyna się od słów "Jest w tym m.in...". Tymczasem w skład zestawu KIT280 wchodzi także OPV. A...i jeszcze jedno - wersja ta nie ma zaworka ze sprężynką w grupie. Tak więc porównujesz nie te wersje ekspresów. Wiem - można się w tych modyfikacjach pogubić.