Co jeszcze powinienem wiedzieć?Annę można czyścić metodą backflush. Ja czyszczę raz w tygodniu. Potrzebujesz do tego środek czyszczący i ślepe sitko (nie jest dołączone do ekspresu). Lelit rekomenduje proszek Puly Caff.
Jeszcze poczekać? Czymś innym go potraktować (ale co z rurkami?)? Czy może jednak reklamować?Ja bym skontaktował się ze sprzedawcą.
MatroX, a jak masz na 90st kolbę, to jest jest już "chwycona"?Tak.
Potrzebuje pomocy w wycenie poniższego zestawu:Jeśli sprzęt jest sprawny, zadbany i wykonywane były zalecane czynności serwisowe przez instrukcję obsługi, to przyjmuje się taki schemat:
PL41TEM zakupionego dnia 2021-02-03 w Konnesso więc na gwarancji.
W zestawie
Potrzebuje pomocy w wycenie poniższego zestawu:Jeśli sprzęt jest sprawny, zadbany i wykonywane były zalecane czynności serwisowe przez instrukcję obsługi, to przyjmuje się taki schemat:
PL41TEM zakupionego dnia 2021-02-03 w Konnesso więc na gwarancji.
W zestawie
1 rok: - 20% od ceny regularnej, niektórzy dokładają jeszcze - 10% za pierwszy rok)
2 rok: - 10% i tak dalej.
To samo możesz zrobić z dodatkowymi akcesoriami, jednakże przyjmuje się, że są one wliczone w cenę dla zachęty kupującego. Jest wiele czynników wpływających na wartości produktu: marka, podaż-popyt, inflacja, etc.
Chociażby na ekspresy Lelita często są jakieś akcje przez które można je kupić taniej. Skutek jest taki, że jak ktoś kupił po cenie regularnej, to przy sprzedaży raczej będzie musiał odejmować te 20% czy tam potem 10 % ale od ceny promocyjnej, bo jeśli odejmie od regularnej, może okazać się ze taki zestaw można kupić po tej cenie nowy w momencie promocji w sklepie.Fakt. Z cenami Lelita, a szczególnie tańszymi modelami, to dystrybutorzy jaja, nieświąteczne, sobie robią. Cenę z miejsca obniżają o 10 - 15%, aby zachęcić do kupna, gdzie u wszystkich sprzedających jest podobnie.
Zacznij od 95stopni. Szerzej działanie i ustawianie PID w tym ekspresie omawia poniższy film
https://www.youtube.com/watch?v=a2RSMg-650I
Ja tak testowałem i było podobnie: ~5 stopni Celsjusza. W tych grupach offset jest dużo bardziej powtarzalny niż w e61
Ale u mnie MaraX v2 a instrukcja od v1, więc nic mnie nie zdziwi.
OK :ok:
Aż dziwne zatem, że nie ustawiają +5 prosto z fabryki.
Dlatego Lelit "nie może" podawać ani ustawić tej temperatury oficjalnie
W e61 wystarczą drobne różnice w średnicy / długości rurek i już termosyfon będzie grzał inaczej.Po to fabryka dołącza pid do ekspresu. Jeśli temperatura wygrzania ekspresu się rozjeżdża, to chyba wina nie leży po stronie użytkownika.
drobnych różnic pomiędzy egzemplarzamiTo w fabryce ich nie sprawdzają?
Więc w zależności od warunków atmosferycznych, w których stoi ekspresPo to jest wygrzanie ekspresu aż do osiągnięcia stabilizacji temperaturowej.
To w fabryce ich nie sprawdzają?
Po to jest wygrzanie ekspresu aż do osiągnięcia stabilizacji temperaturowej.Tylko jak masz np. w domu:
przeciągNikt rozsądny nie będzie robił kawy w przeciągu.
Tylko jak masz np. w domu:Należałoby znaleźć optymalny czasu na stabilizację, bo raczej temperatura grupy nie będzie niepożądanie rosła po dłuższym wygrzewaniu.
a) 18 stopni
b) 25 stopni
Ale PID jest w bojlerze, a nie w grupie. Więc w zależności od warunków atmosferycznych, w których stoi ekspres i drobnych różnic pomiędzy egzemplarzami ustawiona temperatura na PID da inną wartość na ciastku. Woda ma dosyć długą drogę do pokonania..
Jasne, masz rację. Powinni to ujednolicić, bo jest bałagan np. jak kupowałem Grace, to Victoria nie miała offsetu, a Elizabeth miała. Grupa zaparzająca ta sama, tylko inne wersje LCC.. :)Victoria ma sondę temperatury na bojlerze, Elizabeth w środku bojlera. Elizabeth najpierw nagrzewa bojler kawowy, dopiero po nagrzaniu bojlera kawowego nagrzewa bojler parowy. Na koniec, po nagrzaniu obu bojlerów zgłasza gotowość ekspresu.
Faktycznie, nie doczytałem że w Marze termosonda jest w termosyfonie na powrocie, bardzo sprytne rozwiązanie, w sumie offset w ogóle niepotrzebny w takim wypadku, tylko trzeba uwzględniać czas zmiany wynikający z bezwładności termicznej i można jechać :)Mara to już zupełnie inna bajka kawka... W najnowszym wcieleniu, w Mara-X PL62X rzeczywiście nie ma mowy o ustawianiu offsetu. Natomiast wcześniejsza wersja PL62T ze zwykłym PIDem i wyświetlaczem jak w Annie to już temat na takie dywagacje, ale w oddzielnym wątku...
Kto chce - jak widać po tym wątku - ustawi sobie, co potrzeba.A co z użytkownikami ekspresów, którzy nigdy nie zajrzeli na jakiekolwiek forum kawowe i kupili Lelita w dobrej wierze, że włączą sprzęt i mają pewność, że po ustawieniu temperatury będą pić poprawne espresso. Czy taki ekspres jest produktem pełnowartościowym, gdy trzeba domyślać się, jak z nim trzeba się obchodzić?
A co z użytkownikami ekspresów, którzy nigdy nie zajrzeli na jakiekolwiek forum kawowe i kupili Lelita w dobrej wierze, że włączą sprzęt i mają pewność, że po ustawieniu temperatury będą pić poprawne espresso. Czy taki ekspres jest produktem pełnowartościowym, gdy trzeba domyślać się, jak z nim trzeba się obchodzić?
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i włączenie się do dyskusji.
Do tej pory PID miałem jak "z pudełka", dzięki filmikowi od @skansen ustawiłem offset na 5. Wcześniej po prostu eksperymentując (i trochę też na wskutek przeczytanego tutaj posta - niestety nie pamiętam już przez kogo) wartość na wyświetlaczu miałem około 100st. Teraz mam 95 i efekty w filiżance są zbieżne. Niby nic się nie zmieniło, ale zawsze garść wiedzy nie zaszkodzi, a na pewno lepiej już rozumiem mój sprzęt.
Pytanie jeszcze o temperaturę do pary - czy jest sens tutaj coś zmieniać w ustawieniach?
Pytanie jeszcze o temperaturę do pary - czy jest sens tutaj coś zmieniać w ustawieniach?
Najpierw zadaj sobie sam pytanie - czy moc pary jest wystarczająca? Im większa moc tym szybciej spienisz mleko, ale tym trudniejszy jest proces bo masz mniej czasu na fazę napowietrzania i fazę "wygładzania" - po prostu wszystko dzieje się szybciej i musisz wiedzieć co robisz i kiedy to robić żeby osiągnąć dobre efekty. Jeśli podczas spieniania mleka się nudzisz bo idzie za wolno, a i tak za każdym razem wychodzi Ci dokładnie jak byś chciał to już czas żeby zwiększyć T bojlera serwisowego. Ale jeśli jeszcze nie czujesz się z tym całkiem pewnie to poczekaj
Czasem ciastko nie chce wyjść i przylepia się? A czasem jak nawet odejdzie to wygląda to jak poniżej:
Tutaj mimo 130' piana jest "słaba". Powinienem zmniejszyć temperaturę do spieniania mleka i robić to przez to dłużej, żeby osiągnać lepszą "piankę"?W Annie PID kontroluje tylko temperaturę ekstrakcji-temperaturę w trybie kawy.
pytanie czy do tego sitka mogę zastosować więcej g czy może te 15 to już za dużo?Ma być tyle, ile trzeba.
pytanie czy do tego sitka mogę zastosować więcej g czy może te 15 to już za dużo?Ma być tyle, ile trzeba.
Hmm to dlaczego po przełączeniu na tryb pary wskakuje tam wyższa temp? Nie bardzo rozumiem...Tutaj mimo 130' piana jest "słaba". Powinienem zmniejszyć temperaturę do spieniania mleka i robić to przez to dłużej, żeby osiągnać lepszą "piankę"?W Annie PID kontroluje tylko temperaturę ekstrakcji-temperaturę w trybie kawy.
Nie da się na nim ustawić temperatury trybu pary.
Za temperaturę trybu pary odpowiada dodatkowy termostat.
Co ciekawe, w bardzo zbliżonej konstrukcyjnie Anicie PID odpowiada za oba tryby...
To ile "trzeba" w podanym sitku?Test monety Cię naprowadzi.
Jeśli nie dasz rady ustawić temperatury na PID to znaczy, że w Twoim ekspresie jest to rozwiązane tak jak opisałem.Hmm to dlaczego po przełączeniu na tryb pary wskakuje tam wyższa temp? Nie bardzo rozumiem...Tutaj mimo 130' piana jest "słaba". Powinienem zmniejszyć temperaturę do spieniania mleka i robić to przez to dłużej, żeby osiągnać lepszą "piankę"?W Annie PID kontroluje tylko temperaturę ekstrakcji-temperaturę w trybie kawy.
Nie da się na nim ustawić temperatury trybu pary.
Za temperaturę trybu pary odpowiada dodatkowy termostat.
Co ciekawe, w bardzo zbliżonej konstrukcyjnie Anicie PID odpowiada za oba tryby...
To ile "trzeba" w podanym sitku?Test monety Cię naprowadzi.
I czy ze spieniacza powinna się "ślimaczyć" woda? Niby dokręcone pokrętło na max, a i tak tamtędy powoli woda się ślimaczy....Tu jest chyba taki sam zawór jak w Elizabeth do pary, więc:
możesz spojrzeć na: https://sway.office.com/qoXHjmMAg4DeFX8b. Sekcja: Using the steam valve. W skrócie: lekko zamknąć i jak się schłodzi, to jeszcze delikatnie dokręcić.
Na chłopski rozum (nie widziałem instrukcji) - wsypałem dozę do sitka - tamper - na górę środek monetka 5gr i kolba do ekspresu. Jeżeli po zdjęciu monetka się nie odbija jest dobrze? Zrobiłem tak z 15g i 16g dozy i nie ma najmniejszych śladów odbicia.Musisz wziąć pod uwagę parametry, jakość espresso, bo inną będziesz miał objętość przy grubszym mieleniu, a inną - drobniejszym przy teście monety.
Na chłopski rozum (nie widziałem instrukcji) - wsypałem dozę do sitka - tamper - na górę środek monetka 5gr i kolba do ekspresu. Jeżeli po zdjęciu monetka się nie odbija jest dobrze? Zrobiłem tak z 15g i 16g dozy i nie ma najmniejszych śladów odbicia.Musisz wziąć pod uwagę parametry, jakość espresso, bo inną będziesz miał objętość przy grubszym mieleniu, a inną - drobniejszym przy teście monety.
Dopytywałem bardziej jak chodzi o test monety czy dobrze go przeprowadziłem x)Pięciogroszówka powinna się lekko zagłębić, tak mniej więcej połowę.
Dopytywałem bardziej jak chodzi o test monety czy dobrze go przeprowadziłem x)Pięciogroszówka powinna się lekko zagłębić, tak mniej więcej połowę.
Czyli muszę dodać więcej gram dozy 17g?Z tym, że lepiej sypać mielonki mniej niż więcej przy zachowaniu prawidłowej ekstrakcji.
Ekstrakcja spokojna, z 16g dozy do 27-30 sek uzyskuje 32g espresso. Kawa zaczyna "lecieć" po około 4-5 sekundach.Wręcz idealne parametry. Krople się pojawią po całości sitka, a potem napar schodzi w lej? Ja bym zobaczył, jaki będzie smak po troszkę grubszym przemiale, dozę zmniejszyć do 15g i skończyć ekstrakcję po 25 ÷ 26s
Tak najpierw się skrapla z rôznych okolic sitka, a następnie wszystko łączy i idzie lejkiem jak na wideo:Ekstrakcja spokojna, z 16g dozy do 27-30 sek uzyskuje 32g espresso. Kawa zaczyna "lecieć" po około 4-5 sekundach.Wręcz idealne parametry. Krople się pojawią po całości sitka, a potem napar schodzi w lej?
Tak najpierw się skrapla z rôznych okolic sitka, a następnie wszystko łączy i idzie lejkiemObserwując Twojego shota mam pytanie, jaka jest data palenia kawki?
Tak najpierw się skrapla z rôznych okolic sitka, a następnie wszystko łączy i idzie lejkiemObserwując Twojego shota mam pytanie, jaka jest data palenia kawki?