Autor Wątek: Młynek do alternatyw  (Przeczytany 22157 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #105 dnia: 16 Listopad 2018, 23:59:36 »
 :hihihi: :lol2: :smiech:

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #106 dnia: 17 Listopad 2018, 05:35:28 »
Robiliście jakieś większe lub mniejsze testy? Bo gdzieś mi chyba to umknęło, albo za krótko na forum jestem.
Weź Kruve do ręki i sprawdź ;)

Za drogie sprzęta na mój skromny portfel. :)
Ale zwrócę większą uwagę, na przemiał, w zależności od ilości ziarna w hopperze. Ciekawe, czy mój prosty sprzęt to odczuje.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Listopad 2018, 18:40:10 »
Jeśli tym samym młynkiem sprawdzisz obie opcje okaże się, że przy zasypie do pełna trzeba ustawić grubsze mielenie aby czas parzenia był taki sam. Smak oczywiście nie będzie identyczny, bo średnia drobin będzie inna.


Skoro to sprawdzałeś   :mhh:   pod względem otrzymanego smaku,  powiedz jasno i wyraźnie: Jaki ten smak będzie?
Twoja wypowiedź: "bo średnia drobin...",  smaku calówką nie mierzymy  ;)






Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #108 dnia: 17 Listopad 2018, 21:20:12 »
smak będzie czysty. :taktak:
If only closed minds came with closed mouths

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #109 dnia: 18 Listopad 2018, 10:37:04 »
To na pewno, tylko tutaj bardziej chodzi o to, żeby odczuwalny smak nie poszedł w jakimś nieprzyjemnym kierunku (zakwaszanie, goryczka) lub też spowodował "dziury" w odczuwanym smaku.
Dla przykładu: Bierzemy pierwszy łyk espresso i od razy czujemy kwas, później odczuwasz jakiś płaski smak który porównując go do tego z pierwszego planu jest "dziurą" i na końcu jest posmak który może być goryczkowaty do tego stopnia, że drapie gardło.
Dlatego takie odchyłki o profilu zrównoważonego powoduje głównie przemiał. Oczywiście są na to sposoby by np. zmieniając temperaturę wody zmniejszymy kwasowość lub też goryczkę, lecz "dziura" w smaku która była i tak pozostanie.
Mimo to espresso i tak będzie powtarzalne, tylko co z tego jak smak będzie tylko dostateczny.
Nikogo z Was nie namawiam, niech każdy mieli czym chce, tylko ważne jest, zanim zacznie krytykować jakąś kawę paloną jasno-ciemno przez np. forumowiczów lub poza granicami naszego kraju, winę/winowajcę za nieprzyjemny smak wypada szukać zaczynając od siebie.
Podsumowując: Najwięcej wnosi w końcowy smak zapodany w sitko przemiał. Dobrych przemiałów życzę,   :szampan:  a dobry smak "sam" się pojawi. :taktak:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #110 dnia: 18 Listopad 2018, 12:16:54 »
@Tedi, może nie zauważyłeś, ale jest to temat o młynkach do alternatyw, więc rozpisywanie się o "dziurach" w smaku espresso, jest bez sensu.
Poza tym, największy wpływ na końcowy smak ma dobra jakościowo kawa, a nie przemiał, nawet "zapodany" - cokolwiek to znaczy.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #111 dnia: 18 Listopad 2018, 13:04:40 »
@Tedi, może nie zauważyłeś, ale jest to temat o młynkach do alternatyw, więc rozpisywanie się o "dziurach" w smaku espresso, jest bez sensu.
Poza tym, największy wpływ na końcowy smak ma dobra jakościowo kawa, a nie przemiał, nawet "zapodany" - cokolwiek to znaczy.


Mylisz się, bo nawet najlepsza kawa "dziury" i tak nie załata.
A co do przemiału do alternatyw, to i tak używam wolnoobrotowego młynka z płasko-stożkowymi żarnami 85 mm. Który również doskonale sprawdzi się w przemiale do espresso.
Zrobi młynek przemiał dobry do espresso, to z alternatywnymi metodami poradzi sobie bez najmniejszego problemu.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #112 dnia: 18 Listopad 2018, 14:43:24 »
Panowie, przecież to nie dyskusja o espresso tylko Tedispresso, czyli osobna kategoria...

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #113 dnia: 18 Listopad 2018, 14:55:58 »
A co do przemiału do alternatyw, to i tak używam wolnoobrotowego młynka z płasko-stożkowymi żarnami 85 mm. Który również doskonale sprawdzi się w przemiale do espresso.
Zrobi młynek przemiał dobry do espresso, to z alternatywnymi metodami poradzi sobie bez najmniejszego problemu.

Ja poniżej 40 cm nie schodzę.

¯\_(ツ)_/¯

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #114 dnia: 18 Listopad 2018, 15:06:00 »
O, to teraz wszyscy wolnoobrotowe 85 mm do alternatyw kupmy. Co najmniej. Inaczej się nie uda wypić dobrej kawy.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Listopad 2018, 15:23:35 »



@Lucasd. Przeprowadziłem ekstrakcję pod ciśnieniem w taki sposób, że wszystkie automaty robiące duże kawy zostawiam daleko w tyle.
Do tego jest akceptowalna dla ludzi którzy piją tylko zalewajki.

@Wasku. To coś na tym zdjęciu, to nie jest czasami przybitka do mega armaty?  ;)

@Siewcu. Wiesz dobrze, że żarna 64 mm są wystarczające.  :mhh:

« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2018, 15:39:42 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Listopad 2018, 15:57:02 »
Zrobi młynek przemiał dobry do espresso, to z alternatywnymi metodami poradzi sobie bez najmniejszego problemu.

Nie masz racji, inne są wymagania do espresso, a inne do większości alternatyw. Jako "wybitny" ??, choć samozwańczy znawca przemiałów, powinieneś o tym wiedzieć :).

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Listopad 2018, 16:04:02 »
Słuchajcie raz jeden ktoś napisał, że mieliło mu się ciężko Kazakiem i teraz to pokutuje, a młynek na prawdę radzi sobie świetnie.
Jeśli ktoś chce zmielić jasnego singla do espresso czy na tygielek, to będzie musiał użyć trochę siły, ale bez przesady. Poza tym, przecież nie mielimy kawy jasno palonej do alternatyw do espresso...
Miałem do testów wersje espresso i zmielenie jasnych ziaren pod espresso bez bazy było niemożliwe. Niestety baza także nie spełniania oczekiwań, ponieważ ziarna kawy podczas mielenia nie przesuwają się w dół. Trzeba stawiać bazę do pionu, ponownie kłaść i kręcić.
Potwierdzam (też miałem wersje espresso na testach). W moim przypadku do młynka trafiała Perla Negra, przemiał do espresso. Sytuacja z bazą też u mnie występowała.

Cytuj (zaznaczone)
Mielenie ciemnych ziaren pod espresso było dużo łatwiejsze ale i tak nie dla kobiety. Oczywiście mowa o mieleniu bez bazy.
Mujeres przemiał do espresso raczej spokojnie i faktycznie szybko, ale nie bez użycia znacznej siły.

Cytuj (zaznaczone)
Nie wiem jak kinu ale w comandante czy aergring mieli się o niebo lżej.
Kluczem dla mnie jest poprawienie bazy oraz tego drobnego elektryzowania kawy.

Ja mam porównanie do Comandante - mieli sie dużo lżej, ale też dłużej. Poza tym Kazak jest wygodniejszy do chwytu - mniejsza średnica, ale to zależy jaką kto ma łapę.

Online trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Listopad 2018, 16:15:42 »


--wyrwane z kontekstu--
Do tego jest akceptowalna dla ludzi którzy piją tylko zalewajki.


Czyli potrafisz wykorzystać gastro młynki warte w chuchu, wygrzewane wielkie ekspresy, obstawione termometrami i manometrami, certyfikowaną przez włochow kawę i osiągasz tak wzorcowy kubek jak zalana gotującą się wodą podtęchła mielonka z biedry?
Brawo Ty ;)

Wiem wiem, złośliwość bez polotu nie powinna mieć miejsca, ale starczy już że brylantujesz w tematach o espresso.

A teraz idę pokręcić małym stożkiem w komesiu a później przeleje to i będzie to super przemiał i będzie się fajnie przelewał a jedyną dziurą z jaką ta kawa będzie miała styczność to dziura na dole dripa [emoji14]

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Listopad 2018, 17:30:26 »


Nie masz racji, inne są wymagania do espresso, a inne do większości alternatyw.




Jakie to są wymagania?




Jako "wybitny" ??, choć samozwańczy znawca przemiałów, powinieneś o tym wiedzieć :) .



Gdy zrobisz espresso z ciemno palonego ziarna które Ciebie nie cofnie w tył za sprawą odczutego nieprzyjemnego smaku, to masz wtedy cień szansy, że zrozumiesz moje słowa.
Żeby było Tobie łatwiej, mogę Tobie podać kawę która jest ciemna jak smoła, a mimo to idzie wydobyć z niej słodycz w pierwszym planie.




Czyli potrafisz wykorzystać gastro młynki warte w chuchu, wygrzewane wielkie ekspresy, obstawione termometrami i manometrami, certyfikowaną przez włochow kawę i osiągasz tak wzorcowy kubek jak zalana gotującą się wodą podtęchła mielonka z biedry? Brawo Ty ;)



Duży młyn 85 mm z ostrymi żarnami udało mi się kupić w cenie niższej niż nowy ręczny Kazak. Przez rok czasu nie było ani jednej oferty z tym młynkiem na sprzedaż, aż się trafił więc go szybko kupiłem. Wycentrowałem w nim żarna i pomalowałem obudowę na kolor czarny. Oryginalny był beżowy.
Moja żona pije zalewajkę, więc robię jej przemiał z młynka który najlepiej w tym sprawdza się. Gdybym go nie miał, mieliłbym w młynku z żarnami 64 mm.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2018, 18:00:26 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi