Autor Wątek: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?  (Przeczytany 9385 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Czerwiec 2014, 10:22:00 »
Nie mam PID i zawsze czekam aż lampka zgaśnie do spieniania ale faktycznie wtedy jest ok 125 stC.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Czerwiec 2014, 10:38:31 »
Jak ja spieniam to robię tak:
1. włączam parę
2. otwieram zawór
3. czekam aż wyleci woda 5-10s - przy okazji jest więcej miejsca na parę w bojlerze
4. zakręcam zawór - i czekam aż temperatura skoczy
5. przy 110C można zaczynać spieniać.


U ciebie po punkcie 4 sugerował bym kontrolne odkręcenie zaworu co 10 sekund, żeby optycznie sprawdzić czy jest już ładna para. Nie czekaj aż lampka zgaśnie.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Czerwiec 2014, 10:52:54 »
@Manfred, zobacz film o spienianiu młeka na Dreamie, to podobna konstrukcja co Twój Steel.
.
Spienianie mleka to kwestia wprawy, nagle zacznie Ci wychodzić i będzie po problemie ;).

Offline piotr Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropres, Bialetti Brikka, Sama Export, La Cimbali m21
  • Młynek: Dienes, Concept KM5120, Mazzer S.J
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Czerwiec 2014, 11:09:54 »
Film bardzo dobry, jest takich całe mnóstwo na YT. Manfred musisz oglądać, słuchać i ćwiczyć. Jeżeli myślałeś że to proste to jesteś w błędzie, tutaj praktyka uczyni z Ciebie mistrza musisz przelać bardzo dużo mleka żeby dojść do wprawy.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Czerwiec 2014, 12:34:12 »
Filmów o spienianiu mleka jest w internecie rzeczywiście mnóstwo, ale "aktorzy" nie zawsze są tacy kompetentni jak Grzegorz z Ascaso.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Czerwiec 2014, 17:18:48 »
Walka trwa. Niestety film będzie dopiero jutro gdy będe sam w domu.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Czerwiec 2014, 14:54:57 »
Chyba po raz pierwszy wyszedł mi jakiś ... krzak ;-) ale cieszę się jak głupi
 

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Czerwiec 2014, 15:27:43 »
Kometa! :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Czerwiec 2014, 15:41:50 »
Brawo. Moje pierwsze do niczego sie nie nadawaly. Teraz lepiej nie jest. Moze od serca zacznij?
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Czerwiec 2014, 15:47:55 »
A widzisz słuszna uwaga.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Czerwiec 2014, 21:06:21 »
Wróżenie z kawy z mlekiem: widzę fajerwerk tzw. wulkan  ;)

ps. idzie w dobrym kierunku  :ok:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:24:32 »
Piana opanowana do perfekcji ale jogurt niestety jeszcze nie do końca.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lipiec 2014, 21:30:19 »
No i wreszcie póki co opanowałem spienianie na tyle by zrobić poprawne latte. Nie obyło się bez pomocy speców od ascaso.

PS
Mam pytanie do doświadczonych spieniaczy mleka :-) Ja mam  dyszę z pojedynczym otworem a czy nie lepiej używać dyszy z trzema otworami?
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2014, 18:54:52 wysłana przez manfred »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Styczeń 2015, 19:39:59 »
Od dziś przestaję używać mleka 3,2% i 3,8% TŁUSZCZU  do spieniania. Póki co tylko i wyłącznie 2 % Hej. Jak dla mnie lepszy smak cappuccino.

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Styczeń 2015, 22:23:06 »
Mniej czujesz słodycz, ktorą przewodzi tłuszcz..taka zmiana to znak, ze kubki smakowe rozwijają sie w dobrym kierunku

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi