Takie negatywne opinie o kawie, poparte tymi a tamtymi badaniami, nie uwzględniają, że każdy człowiek inaczej reaguje na związki zawarte w kawie. Kluczowe znaczenie mają tu czynniki genetyczne oraz indywidualny styl życia (poziom stresu, ilość snu, jakość odżywiania, nałogi i in.).
Często w badaniach pacjentów pomija się ich inne nałogi, nawyki, historię chorób itd. W jednej badanej grupie mogą znajdować się osoby palące papierosy i niepalące, osoby spożywające napoje kofeinowe inne niż kawa (np. nałogowi pijacze Coca-Coli), osoby w różnym wieku i reprezentujące różne grupy zawodowe, społeczne itp. Przykład: pewne badania nad spożyciem kawy bezkofeinowej nie uwzględniały kluczowego aspektu rozróżnienia pomiędzy osobami wcześniej spożywającymi duże ilości kawy kofeinowej oraz osobami, które nigdy przedtem nie piły kawy z uwagi na obrany styl odżywiania. Wyniki zatem nie mogły być miarodajne. Ciekawe, kiedy się to zmieni.