Autor Wątek: Bzdurki ze "światka" kawowego  (Przeczytany 10686 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Bzdurki ze "światka" kawowego
« dnia: 14 Maj 2013, 17:05:47 »
Pozwolicie, że zacytuję (obecnie) ulubionego blogera

"Różne maszyny mogą być wyposażone w rozmaite oznaczenia. Jakie by one nie były, z ekspresu powinno spłynąć jednorazowo 50 ml płynu.
Półautomatyczne urządzenia odmierzają zawsze tą samą ilość mielonej kawy, czyli ok. 7 gramów, to jest tyle ile prawidłowo przeznacza się do zaparzenia małej kawy.
Za przyjętą normę uznaje się: - do zaparzenia jednej małej czarnej należy wziąć  7 - 8 g kawy + 50 ml wody."

"Kawę należy mielić tuż przed jej parzeniem i tylko w tzw. młynkach żarnowych. Jeszcze lepiej, jeżeli w ręcznych. "

"Za optymalną temperaturę w ekspresie specjaliści uważają: 90°C na wejściu i 82°C na wyjściu. Właściwe ciśnienie w ekspresie powinno wynosić 9 Barów. Słynne włoskie espresso parzone jest w temperaturze 95°C!"

"Między innymi dlatego nie poleca się stosowania włoskich zakręcanych dzbanków do parzenia, (zdjęcie wkleję w maju) w których od dołu przez kawę przechodzi para wodna, pod podwyższonym ciśnieniem i w bardzo wysokiej temperaturze. Woda zaczyna wrzeć w zamkniętym pojemniku i jedynym ujściem wzrastającego ciśnienia i temperatury pary (z pewnością ponad 100 sopni!) jest przewód prowadzący przez porcję kawy.
W zasadzie w takiej formie jest to „zastrzyk trucizny” (jak mówią znawcy), bo w takich warunkach z fusów wypłukane zostają wszystkie możliwe szkodliwie działające związki, na czele z kwasami niszczącymi przewód pokarmowy! Taka kawa jest bez wątpienia bardzo mocna, ale niestety, równie mocno szkodliwa."

Czytam resztę z wypiekami  :blue:

Offline slavik Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Młynek: I-mini
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maj 2013, 17:12:56 »
Gdzie to takie rewelacje można znaleźć...? 8)
Czyżby to nowe normy INEI...?
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2013, 17:14:56 wysłana przez slavik »

Gdzie Ty idziesz...?
Ide se do Malawi...
Malawi Mzuzu Geisha...
E i A , Oni wiedzą gdzie idę....

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maj 2013, 17:18:47 »
Jak śmiesz się nabijać z..... (werble)....

absolwenta Wiedeńskiego Instytutu Kształcenia Ekspertów d-s Kawy!

 :smiech:

ps. http://barwysmaku.blogspot.com/2011/04/kawa-piec-bedow-bezwiednie-popenianych.html

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maj 2013, 17:20:18 »
Kawa kapiąca to złoooo...  :diabelek:
Zachciało mi sie dripa. Szkoda, ze w pracy jestem.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maj 2013, 17:22:25 »
To absolwent Wiedeńskiego Instytutu Kształcenia Ekspertów d-s Kawy?
Szacun :smiech:

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maj 2013, 17:24:12 »
wiecie, czasami on wie że dzwonią, gdzieś tam daleko
ale expresso też było w opisach fotek  :evil:

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maj 2013, 17:26:51 »
Zacząłem czytać komentarze, a to jeden z nich:
Cytuj (zaznaczone)
Masz babo placek , to ja pijam małą kawę z dużą wodą:) .Dzięki stokrotne za wykład .Jestem pod wrażeniem twojej wiedzy.Oczywiście będę śledziła dalszy ciąg .Bardzo podoba mi się i chyba skopiuje pomyslz cukrami . Mała rzecz a cieszy.Ja nie słodzę ,wiec specjalnie jakoś nie przywiązywałam wagi do cukru . Drobiazg a jak ładnie można urozmaicić "zwykłą " kawę .Pozdrawiam

Niestety większość ludzi czytających to, uwierzy w te...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maj 2013, 23:30:50 »
Chcieliśmy edukować kawowo społeczeństwo, wiedzieliśmy że nie będzie łatwo, ale to...  :(

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maj 2013, 23:45:21 »
To jest prawdziwy expresso expert. Tak myśłałem, że nie będzie lekka droga do sporządzania poprawnego espresso. Trzeba od 1800€ w górę  :wow2: Cóż czytajcie i sie uczcie sie. Ten człowiek swoim zasobem wiedzy pokona i Antonia ;)



proponuję przenieść wątek do działu z humorem
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2013, 23:47:09 wysłana przez gromog »

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maj 2013, 11:39:33 »
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maj 2013, 11:45:19 »
Co wyrosło na tej dyszy? Fuj!

Przepraszam, ale to była d*** nie serce.
Słyszałam o tym filmie, ale nigdzie nie mogłam go znaleźć. Ohyda!
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maj 2013, 12:17:12 »
Nie chciałbym być ukochanym tej pani, któremu przyrządza cappuccino. Kawa jest za długo parzona, na dodatek Vergnano, przy spienianiu kwik jak w PRL-owskiej rzeźni, a ostateczny efekt Olak trafnie opisała.

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maj 2013, 12:44:56 »
a ja to słyszałam.... że dysze do spieniania mleka powinno się na bieżąco czyścić  :o chyba zacznę brzydko patrzeć ludziom za ladę bo nie wyobrażam sobie, napić się kawy z takim mlekiem, czy tylko mi wydaje się że miało to mleko trochę dziwną konsystencje. ??? Co do samego wzoru - Olak  :ok: :evil:
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline slavik Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Młynek: I-mini
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maj 2013, 17:02:04 »
No cóż..., powiem skromnie...
Pani Jagoda, to znana osobistość... tut

Gdzie Ty idziesz...?
Ide se do Malawi...
Malawi Mzuzu Geisha...
E i A , Oni wiedzą gdzie idę....

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Bzdurki ze "światka" kawowego
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maj 2013, 17:08:37 »
Też ją poznałem na CP :smiech:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi