Autor Wątek: WBC 2015 interesujące...  (Przeczytany 8918 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwiecień 2015, 12:39:32 »
akurat w sous vide proznia jest najmniej wazna*

Podstawa to kontrola temperatury do 0.1C.
Powietrze w worku wydluzy czas gotowania tylko, bo jest izolatorem plus bedzie utleniac produkt.

Mython one podobno podgrzewa zarna by kawa byla cieplejsza. Zapiecie kolby tez powinno byc OK, ale trzeba
przerwac dosc szybko.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Kwiecień 2015, 12:45:46 »
Zapięcie kolby?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Kwiecień 2015, 15:36:14 »
Kolba ma te 90 stopni w HX, tu zdaje sie chcemy 40 stopni ogrzania, czyli nie za dlugo raczej, ale to tez ma wady bo zmielona kawa szybciej sie starzeje.
Wiec moze max minuta czy dwie i zaparzanie, ja sie nie podejme eksperymentu ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Kwiecień 2015, 17:37:00 »
Środowisko kolby nijak się ma do tego ogrzewania z WBC...

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Kwiecień 2015, 22:02:07 »
Dzisiaj kolej na espresso...padło na Mastro Antonio.
Poprzednio ogrzewałem w hermetycznie zamkniętym plastikowym pojemniku ale jak ma być próżnia to proszę:



Odessane w FoodSaver, ogrzane przez 40 minut w temp 45 stopnii w piekarniku, funkcja odmrażanie.
Ziarenka cieplutkie wrzucone do Mazzera Super Jolly i zaparzone na Bezzera Mitica Top. Sitko VST pojedyncze LaMa, 8g na espresso ok 20 ml. Pięć minut wcześniej zrobiłem takie samo espresso z "normalnych" ziaren tej samej mieszanki.

Wynik: no nie wiem...może jednak jest minimalna różnica, espresso jakby pełniejsze, słodsze. Trudno jednoznacznie potwierdzić.
Mam jeszcze w planach powtórzenie testu z dripem - jednocześnie zaparzane obok siebie w kantan dripach. Ale to jutro.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Kwiecień 2015, 22:55:07 »
Czas obu ekstrakcji był taki sam?

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: WBC 2015 interesujące...
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Kwiecień 2015, 09:16:37 »
Na oko tak ;) - robiłem jak zawsze.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi