Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 245123 razy)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Styczeń 2017, 14:21:20 »
Nie w każdym Lidlu jest woda z tego ujęcia. U mnie jest taka. Spróbuję choć skład chyba niezbyt dedykowany do kawy :(


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Styczeń 2017, 14:36:33 »
Jest nadzieja. 230 na opakowaniu nie raz zmieniło się w 130ppm na konduktometrze ;)
Sodu mało czyli przez filtr też można przepuścić. Pozostaje spróbować.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Styczeń 2017, 10:05:31 »
Żadnej różnicy z moją kranówką (obie puszczone przez dzbanek brita).
Różnica na plus w obu przypadkach pojawiła się po zmianie wkładu brita na nowy. Dziwne bo stary miał jeszcze trochę do wymiany, pracował może z 2-3 tygodnie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Styczeń 2017, 22:30:59 »
Lepiej przeliczać na litry, nie na czas. Wszystko zależy od wody.

Offline filtrujący Mężczyzna

    • Filtrosfera.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
    • Filtrosfera.pl
  • Ekspres: DeLonghi ECAM 466, Jura A9 Glass, Krups EA 8250
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Styczeń 2017, 16:27:42 »
Co do filtra Brita zależy też z jakiego rynku trafił do Polski. Jeśli kupujesz je w internecie to może być to dowolne miejsce w Europie, a mieszanki w Britach są różne w zależności od rynku na jaki filtr był dedykowany pierwotnie.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Styczeń 2017, 18:14:43 »
filtrujący, a co powiesz o wodzie z dzbanka Dafi Start(na próbę wziąłem najtańsze co było w markecie) z filtrem Mg+ lub Classic? Czy taka woda jest faktycznie czystsza niż kranówa czy to zwykła ściema?

Offline filtrujący Mężczyzna

    • Filtrosfera.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
    • Filtrosfera.pl
  • Ekspres: DeLonghi ECAM 466, Jura A9 Glass, Krups EA 8250
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Styczeń 2017, 19:14:16 »
Poruszyłeś temat na całkiem nowy wątek, ale krótko... ;) Zacznijmy od tego, że nie ma znaczenia jakiego dzbanka używasz. To tylko kwestia twojego gustu, pojemności dzbanka, wskaźnika zużycia, koloru pokrywy, typu wlewu, dodatkowych opcji (np. gumowanego spodu, indykatora). Najważniejszy jest filtr! DAFI Start to najtańszy dzbanek w ofercie tego producenta na filtry typu Classic, który początkowo oferowany był tyko w supermarketach i sieciówkach bez wkładu w zestawie (teraz można dostać wersję +1). Jeśli ten dzbanek Ci się podoba to dokonałeś dobrego zakupu ;)

Co do samych filtrów nie ma też znaczenia czy kupiłeś filtr Classic, czy Maxtra, ponieważ blend filtrujący bazuje na tym samym (oczywiście są różnice między tymi filtrami, ale typowo techniczne i użytkownik nigdy nawet o nim nie pomyśli. Najważniejsze żeby kupić dobry typ filtra do dzbanka, żeby pasował.

Samych filtrów jest też kilka: zwykłe, magnezowe, zmniejająee zakwaszenie lub destylacyjne (ale też są u nas bardzo rzadko wykorzystywane). Przy parzeniu kawy w grę wchodzą pierwsze 2.

Filtracja w takich filtrach składa się z 4 etapów:
1. Siatka filtrująca - zatrzymuje w pierwszej fazie zanieczyszczenia stałe, takie jak większe osady, rdza, piasek i inne elementy, które mogą spłynąć z rur wodociągowych.
2. Żywica jonowymienna - odwapnia wodę i w uproszczeniu doprowadza do usuwania kamienia (jonów wapnia)
3. Aktywny węgiel - usuwa nieprzyjemny zapach z wody, chlor, metale ciężkie itp., generalnie poprawiając jej smak
4. Kolejna siatka filtrująca zatrzymująca blend oraz wszystko co mogło się przedostać przez etap 1.

Filtry Mg+ dodają 5 etap, czyli powtórne zmineralizowanie wody jonami magnezu (średnia zawartość tego pierwiastka w przefiltrowanej wodzie to ok. 30 mg/l).

Producentów jest całkiem sporo, ale generalnie zasada działania jest wszędzie taka sama. Różnice pojawiają się oczywiście na etapie produkcji komponentów oraz proporcji blendu. Jeśli będziecie korzystać z certyfikowanych filtrów śmiało osobiście polecam zarówno tzw. oryginały jak i certyfikowane zamienniki.

Dochodząc do meritum, filtry dzbankowe, mimo prostoty są dość skutecznym rozwiązaniem i woda na wyjście jest dość mocno przefiltrowana/wyjałowiona, co z pewnością nie jest porządane przy parzeniu dobrego espresso. Ale osobiście jeśli mamy do wyboru wodę prosto z kranu, a z dzbanka wybrałbym tę z dzbanka z bardzo prostego powodu - na etapie filtracji pozbędziemy się przede wszystkim chloru i metali ciężkich, które znacząco pogarszają smak naparu.

Z drugiej strony badania pokazują, że woda z kranu jest teoretycznie zdatna do picia... Wybór należy do Was :)

Offline tored Mężczyzna

  • Wiadomości: 260
  • Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Styczeń 2017, 19:56:18 »
A gdybyśmy mówili o filtrowaniu wody butelkowanej - powiedzmy żywiec zdrój, który teoretycznie ma 230mg/l - jaki dzbanek z waszej oferty polecilibyście?
Na co przeciętny kawosz powinien zwrócić szczególną uwagę?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Styczeń 2017, 20:11:44 »
na próbę wziąłem najtańsze co było w markecie) z filtrem Mg+

Przy twardej wodzie te filtry słabo się sprawdzają.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Styczeń 2017, 20:14:56 »
@Filtrujący  czy filtry Brity z systemu maxtra też dodają magnezu ?

@Siewcu woda po żadnym tego typu filtrrze nie będzie miękka biorąc pod uwagę wrocławską kranówkę. Ale przynajmniej usunie Ci takie niepożądane dodatki jak chlor.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2017, 20:16:59 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Styczeń 2017, 20:18:38 »
filtrujący, dzięki wielkie za odpowiedź - bardzo rozjaśnia temat :) I w sumie to cieszę się, że nie poszedłem w kierunku Brity i wkładów Maxtra, bo wychodzi na to, że działa to i tak podobnie do najtańszego Dafi(pomijam tu kwestie filtrów zwykłych/magnezowych), a kosztuje sporo więcej i w zakupie, i w eksploatacji... A wyświetlacz, który podaje coś, co nie jest ilością przefiltrowanej wody jest bez sensu. Jak mi się skończą moje filtry, to na pewno zawitam do Was po filtry Waszej marki na testy :)

krystians - wiem, że cudów nie będzie, ale na porządny system nie mam ani miejsca, ani kasy... Jak się dorobię własnego mieszkania, to będę o tym myśleć ;)

Offline filtrujący Mężczyzna

    • Filtrosfera.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
    • Filtrosfera.pl
  • Ekspres: DeLonghi ECAM 466, Jura A9 Glass, Krups EA 8250
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Styczeń 2017, 21:08:21 »
Cytuj (zaznaczone)
A gdybyśmy mówili o filtrowaniu wody butelkowanej - powiedzmy żywiec zdrój, który teoretycznie ma 230mg/l - jaki dzbanek z waszej oferty polecilibyście?
Na co przeciętny kawosz powinien zwrócić szczególną uwagę?

Dzbanek nie ma znaczenia, liczy się filtr. Możesz wybrać najtańszy jaki znajdziesz, a możesz taki, który ma dodatkowe bajery. Potem pamiętaj tylko o zakupie filtrów pod dany typ dzbanka: classic (podłużne) lub maxtra (baryłkowate). Te nazwy to niejako określenie standardu, więc potem możesz dobierać typ filtra. Do dzbanków typu maxtra możesz użyć: Brita Maxtra, Dafi Unimax, Aquaphor B100-25 lun nasze Filter Logic FL-402. Do dzbanków typu Classic możesz użyć: Brita Classic, Dafi Classic, Aquaphor B100-15 lub nasz Filter Logic FL-601.

A czy filtrować wodę butelkową? Cóż... nie odpowiedzieliśmy na bazowe pytanie, czy w ogóle warto filtrować czy też nie :) Wg mnie, jesli woda butelkowa jest zmineralizowana, a nie zawiera zanieczyszczeń typu chlor, metale ciężkie (ołów, rtęć) i osadów to czy jest sens ją filtrować? A cco za tym idzie może najpierw powinniśmy ustaliś jaki tak na prawdę skład pod kątem mineralnym powinna mieć woda do kawy i to potraktować jako punkt wyjścia do poszukiwań rozwiązania, a nie na odwrót?

Cytuj (zaznaczone)
@Filtrujący  czy filtry Brity z systemu maxtra też dodają magnezu ?

Nie, Brita Maxtra to klasyczny filtr przelewowy i nie dodaje Mg+ do filtrowanej wody.

Cytuj (zaznaczone)
I w sumie to cieszę się, że nie poszedłem w kierunku Brity i wkładów Maxtra, bo wychodzi na to, że działa to i tak podobnie do najtańszego Dafi(pomijam tu kwestie filtrów zwykłych/magnezowych), a kosztuje sporo więcej i w zakupie, i w eksploatacji...

Podobnie, nie znaczy tak samo. Kluczowe jest to, że aby powiedzieć, że jakiś filtr jest lepszy lub gorszy wykonuje się jego badania laboratoryjne i barania porównawcze, ale z wiadomego powodu wyniki pozostają do wiedzy przeprowadzających.Dlatego nie napiszę wam, który filtr jest lepszy, a który gorszy. Zbyt wiele czynników wpływa na jego działanie (region, typ wody, twardość, zanieczyszczenie). U jednego jeden filtr zadziała lepiej, ponieważ akurat mieszanka będzie lepiej dostosowana do jego wody, u drugiego inny. To co zawsze radzę, gdy ktoś mnie pyta o ocenę - kupcie po jednym filtrze każdego producenta (nie ma ich wielu), a na koniec wybierzcie ten, który DLA WAS będzie najlepszy i potem trzymajcie się tego wyboru :)

Cytuj (zaznaczone)
A wyświetlacz, który podaje coś, co nie jest ilością przefiltrowanej wody jest bez sensu.

Tutaj mała uwaga, standardowo w dzbankach jest wyświetlacz manualny (w wielu dzbankach DAFI) oraz elektroniczny, tak jak w Britach i innych. Działa on na takiej zasadzie, że przy wymianie filtra resetujesz zegar i masz wskaźnik czasowy na 30 dni. W naszych dzbankach zrezygnowaliśmy z takiego rozwiązania (elektronika i tak pada z czasem) i dodaliśmy do GooglePlay i AppStore bardzo prostą aplikację timer z przypomnieniem. Efekt ten sam, a jedna część mniej do popsucia w dzbanku.

Natomiast w dzbankach z najwyższej półki Brity (np. Elemaris) zegar połączony jest z czujnikiem wody i wg zapewnień producenta mierzony jest nie tylko czas, ale i faktycznie przefiltrowana ilość. Niestety Elemaris to też najwyższa półka cenowa :)

Cytuj (zaznaczone)
ak mi się skończą moje filtry, to na pewno zawitam do Was po filtry Waszej marki na testy

Zapraszam... i nie zapomnij o rabacie dla forumowiczów.

Cytuj (zaznaczone)
Przy twardej wodzie te filtry słabo się sprawdzają.

To prawda, dla tego też ważne na jakim etapie następuje ponowna mineralizacja.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Styczeń 2017, 21:24:43 »
Co do dzbanka Elemaris, to akurat mam, i używam ten model. Wyświetlacz ma dwie sondy, które w zetknięciu z wodą powodują wyświetlanie animacji płynącej kropli wody w trakcie kiedy jest filtrowana ale nie ma znaczenia czy przefiltrujemy 10 czy 100 litrów, to po miesiącu i tak wskazanie spada do zera, co sugeruje wymianę filtra.

Offline filtrujący Mężczyzna

    • Filtrosfera.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
    • Filtrosfera.pl
  • Ekspres: DeLonghi ECAM 466, Jura A9 Glass, Krups EA 8250
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Styczeń 2017, 21:39:29 »
Dokładnie! Dzieje się tak, ponieważ żywotność filtra określana jest jednocześnie przez 2 parametry: ilość przefiltrowanej wody (150 litrów) i czas (30 dni). Filtr należy wymienić po spełnieniu jednego z warunków (zależnie, który będzie pierwszy). W Elemarisie jest tak, że resetując zegar ustawiasz te 30 dni, ale jednocześnie mierzona jest ilość wody. Jeśli przelejesz np. 150 litrów w 2 tygodnie to wskaźnik powinien pokazać wymianę filtra. Jeśli przefiltrujesz tylko 30 litrów, a minie 30 dni... efekt jest ten sam.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Styczeń 2017, 21:55:18 »

Cytuj (zaznaczone)
Przy twardej wodzie te filtry słabo się sprawdzają.

To prawda, dla tego też ważne na jakim etapie następuje ponowna mineralizacja.

Ale co z nimi nie tak ? Nie dodają magnezu do trwardej wody czy źle ją filtrują ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi