Autor Wątek: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?  (Przeczytany 742592 razy)

Offline Pawlo

  • Wiadomości: 4
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1515 dnia: 18 Kwiecień 2016, 21:53:07 »
Witam koleżanki i kolegów

Offline Mystovski

    • Volcano Coffee Works
  • Wiadomości: 1
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1516 dnia: 19 Kwiecień 2016, 20:46:56 »
Cześć!

Miło widzieć że jest takie forum -wpadłem zobaczyć co się dzieje. Pracuję w kawie zawodowo w UK i aktywnie wspieram scenę -  chciałbym mieć większe pojęcie o tym, co w Ojczyźnie. ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1517 dnia: 19 Kwiecień 2016, 21:00:49 »
Cześć :)

Offline Silka

  • Wiadomości: 1
    • darmowe doładowania
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1518 dnia: 19 Kwiecień 2016, 22:26:54 »
Witam serdecznie na forum
*Link Removed*

Offline Stilma

  • Wiadomości: 1
    • http://www.compaqhoustonmarathon.com
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1519 dnia: 20 Kwiecień 2016, 22:20:59 »
Ciesze sę że jest takie forum pozdrawiam
*Link Removed*

Offline bigindian

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: kawiarki, Hario V60-2, phin, Aeropress
  • Młynek: Severin KM3873
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1520 dnia: 21 Kwiecień 2016, 09:14:57 »
Witam Wszystkich serdecznie :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1521 dnia: 21 Kwiecień 2016, 09:20:46 »
Cześć :)

Offline Ziban

  • Wiadomości: 1
    • http://www.carlickimaging.com
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1522 dnia: 21 Kwiecień 2016, 22:43:29 »
Świetne forum ... witam i pozdrawiam
*Link Removed*

Offline Quartt

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: La Marzocco
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1523 dnia: 24 Kwiecień 2016, 10:44:45 »
Witam koleżanki i koledzy ! Z tej strony nowy śląski fan kawy ! ;)

Offline Catalina

  • Wiadomości: 1
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1524 dnia: 27 Kwiecień 2016, 15:58:50 »
Witam serdecznie. Odkad pamietam, zawsze bardzo lubilam kawe. Od kilku lat pracuje w kawiarni i palarni kawy w León, na polnocy Hiszpanii. Trafilam tutaj na fórum szukajac informacji na temat dobrego cold brew. Pomyslalam, ze to z pewnoscia doskonale miejsce zeby sie dowiedziec wielu ciekawych informacji o kawie i wszystkim co z nia zwiazane.
Jak pije kawe? Jesli jestem w domu to zazwyczaj przygotowuje kawiarke tzw. "italiana". Przepraszam, ale nie wiem jak to sie nazywa po polsku. 20 lat temu, czyli wtedy kiedy jeszcze mieszkalam w Polsce, po prostu wsypywalam kawe do szklanki i zalewalam wrzaca woda (gdyby to zobaczyl mój szef to by sie bardzo zdziwil...)Czasem uzywam v60. Mam aeropress ale go nie lubie. Najlepsza kawe pije oczywiscie w pracy. Ostatnio zmienilismy Faeme, ktora bardzo lubilam, na Opere i musze przyznac, ze sprawdza sie doskonale. Jesli jest zimno, pije kawe z mlekiem, a kiedy dopisuje pogada to zazwyczaj przygotowuje sobie Chemex.
Ostatnio glowimy sie razem z moim szefem nad dobrym przepisem na cold brew. Probowalismy palic slabiej albo mocniej kawe, mielic mniej lub bardziej, zmieniac odmiane, etc. Do tej pory najbardziej smakowala mi Nicaragua honej pol na pol ziarna i grubo mielona ale brak jej aromatycznosci. Probowalismy z Peru, Kolumbia, Gwatemala, Brazylia i Hondurasem i wszystkie wychodzily zbyt kwasne. Z kawami z Afryki czy z Indonezji nawet nie probowalismy. Zawsze w proporcji 1-5 (poczatkowo 1-3 ale nie dalo sie wypic). Jesli dodamy wiecej wody to przestanie to byc cold brew. Prosze o rade.
Serdecznie pozdrawiam, Kasia

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1525 dnia: 27 Kwiecień 2016, 21:31:12 »


Jesli jestem w domu to zazwyczaj przygotowuje kawiarke tzw. "italiana". Przepraszam, ale nie wiem jak to sie nazywa po polsku.

Ten metalowy dzbanuszek stawiany na kuchenkę? Moka.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1526 dnia: 27 Kwiecień 2016, 21:54:21 »
Kawiarka, kafetiera i pewnie milion innych nazw ;)

Offline Jacek Mężczyzna

  • Wiadomości: 106
  • Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1527 dnia: 28 Kwiecień 2016, 09:47:06 »
Witojcie witojcie.. :D :D
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline Filka

  • Wiadomości: 1
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1528 dnia: 28 Kwiecień 2016, 17:39:42 »
Ja również witam

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #1529 dnia: 28 Kwiecień 2016, 18:39:52 »
Witaj ponownie miszczu 5 postów.  222 222 222 222 222 222 222 222 222 222 222 222 222 222 222

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi