Witam serdecznie. Odkad pamietam, zawsze bardzo lubilam kawe. Od kilku lat pracuje w kawiarni i palarni kawy w León, na polnocy Hiszpanii. Trafilam tutaj na fórum szukajac informacji na temat dobrego cold brew. Pomyslalam, ze to z pewnoscia doskonale miejsce zeby sie dowiedziec wielu ciekawych informacji o kawie i wszystkim co z nia zwiazane.
Jak pije kawe? Jesli jestem w domu to zazwyczaj przygotowuje kawiarke tzw. "italiana". Przepraszam, ale nie wiem jak to sie nazywa po polsku. 20 lat temu, czyli wtedy kiedy jeszcze mieszkalam w Polsce, po prostu wsypywalam kawe do szklanki i zalewalam wrzaca woda (gdyby to zobaczyl mój szef to by sie bardzo zdziwil...)Czasem uzywam v60. Mam aeropress ale go nie lubie. Najlepsza kawe pije oczywiscie w pracy. Ostatnio zmienilismy Faeme, ktora bardzo lubilam, na Opere i musze przyznac, ze sprawdza sie doskonale. Jesli jest zimno, pije kawe z mlekiem, a kiedy dopisuje pogada to zazwyczaj przygotowuje sobie Chemex.
Ostatnio glowimy sie razem z moim szefem nad dobrym przepisem na cold brew. Probowalismy palic slabiej albo mocniej kawe, mielic mniej lub bardziej, zmieniac odmiane, etc. Do tej pory najbardziej smakowala mi Nicaragua honej pol na pol ziarna i grubo mielona ale brak jej aromatycznosci. Probowalismy z Peru, Kolumbia, Gwatemala, Brazylia i Hondurasem i wszystkie wychodzily zbyt kwasne. Z kawami z Afryki czy z Indonezji nawet nie probowalismy. Zawsze w proporcji 1-5 (poczatkowo 1-3 ale nie dalo sie wypic). Jesli dodamy wiecej wody to przestanie to byc cold brew. Prosze o rade.
Serdecznie pozdrawiam, Kasia