żarna ( najlepiej płaskie)
Gaggia Classic - Jura robi to tak dobrze że kolbę schowasz na specjalne okazje . poza tym kawa za Jury jest powtarzalna z kolby …hmmmm.
Mlecznej i tak się na tym nie zrobi bo E6 ma pokrętło (nie mówiąc o tym, że przydałoby się podstawić świeże mleko i przepłukać cały system od razu po spienianiu zeby nie robił się syf).
Może to ma jakiś sens w biurze gdzie i tak nikt nie dba o higienę. Ale według mnie to idiotyzm który miał dobrze wyglądać w folderze, bo ktoś dostał cel roczny zwiększenia sprzedaży o 1.7%
Najlepiej przepłukać zwykłą wodą cały system od razu po spienianiu, bo inaczej w środku pozostaje nagrzane mleko. Więc od razu po spienianiu podstawiam trochę wody, przekładam wężyk i jeszcze raz spieniam parę sekund a potem płuczę opcją z menu. To trwa dosłownie 30 sekund a jest jedynym sposobem utrzymania tego w całkowitej czystości. Kolbę i dyszę też czyści się od razu po użyciu, a nie po paru godzinach więc się tego trzymam i tutaj. Ten płyn do czyszczenia stosuję raz na kilka dni dla większej higieny. Dużo daje ten szklany dzbanek na mleko z Jury, bo rurka łączy się z nim przez zaworek (na stałe na końcu rurki) który zapobiega chlapaniu mlekiem. Goła rurka po wyjęciu z mleka zawsze wychlapuje trochę mleka.
Dla mnie automat jednak dodaje czegoś własnego do smaku.Poprzednie 100 kaw odłożone na bloku i rurkach. Jak znam życie to mało kto czyści to gruntownie, na detergentach, co tydzień. A nawet jeśli to nie na długo mu zapału starcza.
Ekspres nówka, więc to nie brak czyszczenia.Dla mnie automat jednak dodaje czegoś własnego do smaku.Poprzednie 100 kaw odłożone na bloku i rurkach. Jak znam życie to mało kto czyści to gruntownie, na detergentach, co tydzień. A nawet jeśli to nie na długo mu zapału starcza.
Jasnych paleń do tej pory nie miałem - jak wtedy ustawiasz młynek ?
Piłem też kawę z wielu ekspresów biurowych, nawet takich za 25+ k zł i zawsze była ona niepijalna. Już nawet nie chodzi o smak, ale po prostu nie dało się jej wypić bo smakowała jak popiół.Ziarna. Najczęściej najtańsze, podłe, spalone mieszanki.
Ziarna. Najczęściej najtańsze, podłe, spalone mieszanki.No właśnie, firmy najczęściej na sprzęcie nie oszczędzają, a surowiec kupuję najtaniej jak się da.
Nadal testuje ustawienie młynka i na min ( nagrubiej) jest nieźle. Ziarna Espresso Royale z Świeżopalona.
Reasumując E6 jest niezawodny, ma PEP, zaparzy 16 gram kawy i ma świetny młynek Professional Aroma Grinder ( tylko model 15376)
To ciekawe jaki ja mam młynek?? Kupiłem na dniach E8 (EB) Piano White z importu z Niemiec
PS. Jak wiecie jak zmniejszyć fotkę żeby nie była na cały ekran dajcie znać pls.
A potem noce spędzone na forum : mielenie, doza, wyrównywanie i ( albo) temperowanie i waga lub stoper a potem kanalikowanie i opryskane kawą ściany w kuchni, błotko w portafiltrze i kwaśne espresso i rodzina i goście wołający: …..a kiedy do nas przyjdziesz…… a ty właśnie od nowa : mielisz ważysz , tamperujesz , czyścisz kolbę, płuczesz grupę …….😅🤣😂
Ale jak w końcu się wszystkiego nauczysz
Mam prośbę, w soboty pracuje w miejscu, a tam stoi taki automat Jura e 60, pijam tylko espresso i nie potrafię wcisnąć zwykłe espresso, nie oczekuje dzieła sztuki, zwykłe przyzwoite espresso. Nie mam jak postać dłużej przy tej maszynie, a espresso leci niepijalne. Skręciłem młynek na maxa, czyli tak by na rysunku były najdrobniejsze kropeczki, zmierzyłem czas i wyszło 17 sekund. Wszyscy tam piją i są zadowoleni, krzyczą nie dotykaj, a ja nie mam jak, bo mi nie smakuje takie bez kremy. Może kawę zmienić na taką co normalnie młynek trzeba poluzować, a tu na maxa by dał radę cisnąć ciut dłużej, niż te 17 sekund. Nie jestem początkujący, kiedyś to była moja praca, ale zawsze była kolba.Espresso z takiego ekspresu nie wyczarujesz.
Espresso z takiego ekspresu nie wyczarujesz.W sobotę zrobię jeszcze próbę z jakąś kawą co u siebie na kolbie muszę troszkę grubiej mielić, tam jest jeszcze opcja mocy kawy, ale ustawiłem max jak młynek skręciłem na maxa, a i tak 17 sekund. Macie jakieś pomysły która kawa, spędzam tam w soboty sporo godzin i potrzebuje pod papierosa kilka wypić. Jak sobie nie poradzę, to będę musiał kupić dla siebie jakiś przenośny, co wrzucę w auto z młynkiem na korbkę.
Wrzuć proszę filmik z parzenia, ponieważ w pierwszym filmie o tym wspominasz , ale na Twoim kanale brak.
oda po przefiltrowaniu w dzbanku jak widać dalej jest twarda
Ja wodę filtruje tylko i wyłącznie przez Brite
Pierwszy wycofany, drugi ponad 5 kpln.
Inne propozycje?
Zalewam z dzbanka, więc twardość będzie bez zmian. Dzięki za czujność.
Pierwszy wycofany, drugi ponad 5 kpln.
Inne propozycje?
Wbiłem w net i tak wychodziło u Konesso.Pierwszy wycofany, drugi ponad 5 kpln.
Inne propozycje?
?
Pierwszy się w necie wyświetla - od 2,8k
Drugi poniżej 4k
Saeco Aulika EVO Black za 3350 do kupienia - mam z takim do czynienia od ok roku.
Dla mnie wygodniej lać wodę z kranu. Jednak wygórowana cena filtrów Jury powoduje, że nie kupuje oryginałów tylko 3x tańsze filtry bez chipa.Jakie to filtry?, bo do Jury E6 nie znalazłem w sieci.
Zalewam z dzbanka, więc twardość będzie bez zmian. Dzięki za czujność.
Dla mnie wygodniej lać wodę z kranu. Jednak wygórowana cena filtrów Jury powoduje, że nie kupuje oryginałów tylko 3x tańsze filtry bez chipa.
Jakie to filtry?, bo do Jury E6 nie znalazłem w sieci.Np. AQUQLOGIS AL-BLUE
Jeżeli nie mają chipa to znaczy, że ekspres pokazuje co jakiś czas komunikat odkamień. Żeby zniknął musisz odkamienić a potem założyć nowy filtr? Trochę mało opłacalne.
Nie lepiej całkowicie zrezygnować z filtra?
Zamierzam kupić ten ekspres, chciał bym się dowiedzieć czy idzie na nim zrobić Latte?
Żona się uparła że taką kawę będzie piła i chciał bym się upewnić czy ekspres da radę.
Ja wodę filtruje tylko i wyłącznie przez Brite
Hej, a jak uruchomić Jurę bez filtra?
Też mam Britę, ale jak włączyłem ekspres po raz pierwszy (E6 EB), to niestety po ustawieniu twardości wody i komunikacie "Użyj filtra" nie miałem opcji "Bez filtra", ekran był pusty... Musiałem włożyć dołączony do zestawu wkład filtrujący i dopiero maszyna ruszyła.
Co zrobiłem źle?
Używajcie filtrów (...)Jeśli nie mamy w domu zmiękczacza/filtracji/miękkiej wody w kranie to na pewno warto zakładać filtr. Z doświadczenia wiem jak twarda krakowska kranówka potrafi niszczyć sprzęty...
Chcecie spokoju i długiej eksploatacji - zakładajcie filtr.
W moim zestawieniu rocznym wychodzi koszt użytkowania ekspresu Jura 20 zł
Skoro chciałbym kupić ten ekspres i mialbym jak pan nie korzystać ze spieniacza to nie lepiej kupić taki sam ekspres bez funkcji spieniania ??? Przy tym zaoszczędzić trochę pieniędzy ??Zamierzam kupić ten ekspres, chciał bym się dowiedzieć czy idzie na nim zrobić Latte?
Żona się uparła że taką kawę będzie piła i chciał bym się upewnić czy ekspres da radę.
Cześć , jak już pisałem wcześniej . zrezygnowałem z funkcji spieniania wbudowanej w eksrepss z dwóch powodów
1. Ciagłe pilnowanie czystości tego elementu
2. Temperatura pianki hmm mogła by być wyższa
Choć pianka wychodzi z tego wbudowanego spieniacza bardzo ładna.
Teraz mam niezależne urządzenie - i bardzo sobie to rozwiązanie chwalę . :-)
Czyszczenie to po prostu wypłukanie dzbanka , mam też kontrolę temperatury i kilka programów do spieniania.
Po prawdzie. to używałem tez tej spręzynki z Ikei za 5 zł i tez dawała radę :-)
Spieniacz SPUMA trafił się okazyjnie i teraz trudno mi się z nim by było rozstać .
pozdr .
Zefiryn