forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: B737 w 24 Wrzesień 2017, 11:25:59

Tytuł: Synestezja Top Red
Wiadomość wysłana przez: B737 w 24 Wrzesień 2017, 11:25:59
Swój pierwszy świadomy zakup kawowy poczyniłem kilka miesięcy temu, kupując ekspres ascaso i kupując kawę paloną  :ogien: u Mastro Antonio. Do tej pory kupowałem Ariande - wersję standardową i nową, z plusem. Ze względu na mój brak doświadczenia (tak sobie tłumaczę), kawa często i gęsto smakowała różnie, czasami wychodziły mi nawet sławetne na forum cytryny  :NO:.

Przy nowym zamówieniu postanowiłem zmienić mieszankę i poszedłem w Synestezję Top Red. Przyszła, wrzuciłem do młynka, drobna korekta ustawień mielenia pod nowe ziarno i ...  :taniec: Wychodzi naprawdę super, moim zdaniem ta kawa dużo wybacza, bo za każdym razem wychodzi mi teraz espresso, które mi smakuje. Zastanawiam się, ile w tym zasługi braku robusty w mieszance (100% arabica przy Ariadnie, która miała 20% robusty).

W aromacie przede wszystkim czuję orzechy a sam smak jest dokładnie taki, jak opisuje sam Mastro Antonino - bez goryczy i kwasów, wręcz słodka i 'gładka', przy czym dostatecznie mocna. Jak dla mnie bije na głowę Ariadnę, do której już pewnie nie wrócę. Kawa jest droższa od Ariandy (65 PLN vs 46 PLN za 0,5 kg), ale warto było dopłacić.
Tytuł: Odp: Synestezja Top Red
Wiadomość wysłana przez: Mr.Ed w 24 Wrzesień 2017, 14:28:46
Takie dwie drobnostki: chodzą słuchy, że z robusty (z rozsądnym jej dodatkiem oczywiście) łatwiej przygotować espresso, no i w Top Red nie czujesz czerwonych owoców ? Ja tą mieszankę miałem raz, dość dawno już, i to pierwszy akcent który rzucił się na moje kubki smakowe.
Tytuł: Odp: Synestezja Top Red
Wiadomość wysłana przez: Expel w 24 Wrzesień 2017, 15:08:30
Mi Ma Top red w 90% kwaskowa, nie kwaśna. Ale moja dziewczyna mówi że strasznie kwaśna. Jaką temperatura do tej kawy była by odpowiednia?
Tytuł: Odp: Synestezja Top Red
Wiadomość wysłana przez: B737 w 24 Wrzesień 2017, 15:26:07
Takie dwie drobnostki: chodzą słuchy, że z robusty (z rozsądnym jej dodatkiem oczywiście) łatwiej przygotować espresso

Możliwe, jednak mi bardziej podchodzi ta mieszanka i moim zdaniem ta wychodzi mi znacznie częściej niż Ariadna z robustą.
 
Mi Ma Top red w 90% kwaskowa, nie kwaśna.

Nie udało mi się jeszcze z niej ani grama kwasowości wydobyć. Może źle przygotowuje - ale tym lepiej dla mnie, bo właśnie kwasowości w Ariadnie nie mogłem przeboleć.
Z syntezji mielę 17 gram, napoju otrzymuje ok. 34 gram. Czas ekstrakcji 25-30 sekund.
Tytuł: Odp: Synestezja Top Red
Wiadomość wysłana przez: dandy w 27 Wrzesień 2017, 22:53:41
Temat już jest http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=935.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=935.0) do połączenia