Autor Wątek: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...  (Przeczytany 302854 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
hmmm, ale ta grafika z wylewkami z plastiku  :nienie: tak automatowo się zaczyna. A można by się tymi rączkami z bukszpanu pochwalić, zwłaszcza że tej maszyny później na stronie chyba nie widać...

Grafika zmieniona. Teraz jest BARISTA PRO 2GR Black & Wood i będzie się wyświetlał naprzemiennie ze Świąteczną Promocją. Nieco inną niż dla Forumowiczów:

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Mamy niespodziankę dla naszych stałych i nowych klientów.  8)
Od pewnego czasu testowaliśmy kawy z różnych polskich palarni. Szukaliśmy kaw, które odpowiadałyby naszym wyobrażeniom o dobrej kawie, były zbliżone do kaw włoskich ale także odpowiadały na zmieniające się gusta klientów i nowe trendy w biznesie kawowym. Bez wątpienia do tych trendów i zapotrzebowań rynku zaliczyć należy kawy świeżo palone o urozmaiconym smaku, aromacie i dobrym body. Wyboru kaw dokonaliśmy dwa tygodnie temu. Chcieliśmy jednak kawy te wprowadzić pod własną marką. Krótka burza mózgów zaowocowała powstaniem nazwy dla tej marki kaw. Nazwa ta to:
CAFFE BARCA
Skąd taka nazwa ? Jak wszyscy zapewne wiedzą synonimem espresso we Włoszech jest CAFFE. Jako że od dawien dawna związani jesteśmy z kawami włoskimi to miłe dla naszego ucha jest słowo CAFFE. Kojarzy się ono też dobrze z włoskim stylem palenia kawy. Ponieważ kawa dystrybuowana będzie z miasta Łodzi to po wpisaniu do słownika polsko - włoskiego słowa "łódź" otrzymujemy włoskie BARCA. Po hiszpańsku "łódź" to BARCO. A że od 2005 roku mocno związani jesteśmy z Barceloną to CAFFE BARCA wydaje się nam bardzo odpowiednią nazwą dla naszej marki kaw. W ciągu dwóch godzin od wymyślenia nazwy mieliśmy już nasze logo. Stylizowana łódka w kształcie ziarenka kawy z żaglem, nazwa CAFFE BARCA i pod spodem nasza nie uruchomiona jeszcze domena ekspresdokawy.pl:)
Logo poniżej. Podoba się ?

Wszystkie kawy są świeżo palone metoda tradycyjną w piecu bębnowym dzięki czemu zachowują pełnię aromatu i smaku. Mieszanki powstały przy ścisłej współpracy z baristami i sędziami sensorycznymi kawy. Ziarna są skrupulatnie wybierane a ziarna z defektami odrzucane. Tak więc od dziś naszym klientom możemy zaproponować kawy starannie wyselekcjonowane i świeżo dla nas wypalone. Gwarantujemy przy tym to co było w naszych poszukiwaniach najistotniejsze - powtarzalność smaku !
Poniżej prezentujemy opisy dostępnych świeżo palonych kaw CAFFE BARCA. Cenniki wysyłamy na życzenie poprzez e-mail.

Mamy nadzieję, że kawy CAFFE BARCA będą się dobrze komponowały z naszą ŚWIATECZNĄ PROMOCJĄ na ekspresy i młynki ASCASO (o której mowa powyżej) i będą stanowiły smaczny i miły akcent do nadchodzących ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA. Wszystkich zapraszamy do spróbowania...
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2016, 08:25:12 wysłana przez DrUsagi »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
@Janusz - to jeszcze pochwalcie się kto tą kawę wypala. Krakowskie CoffeeRoasters ?
LMWDP #469

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Nie Karkowskie CoffeeRasters. Pochwalimy się jak będziemy już znali opinie naszych kawoszy na temat tej kawy. Póki co to chyba ogłoszę konkurs - zgaduj - zgadulę. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline maciekz

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
To ja proponuję trochę popoprawiać:
  • Ziaren kawy się z pewnością nie hoduje, chyba że dostaną nóżek. Można je uprawiać. W tym samym opisie - to nie jeżyny mają body, tylko kawa. A dedykowana powinna być nie pod ekspresy kolbowe, tylko do ekspresów kolbowych.
  • Obrazki z ostrymi konturami stworzone na komputerze wyglądają lepiej w formacie png.
  • Logo będzie się podobać po przerysowaniu, bo linie w łódce są krzywe, o nierównej grubości. Jako szkic - widać fajny pomysł.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Wszystko przez ten pośpiech. W ostatnich dniach na wszystko już brakuje czasu. Ale poprawię i umieszczę ponownie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Blondas

  • Wiadomości: 133
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
maciekz, jeżeli już chcesz kogoś poprawiać to przynajmniej zachowaj też poprawność. W języku polskim nie należy używać kalki "dedykowany" w kontekście "przeznaczony", jest to nieprawidłowe. Mamy przecież ładne polskie i poprawne słowa.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Off-Topic:
"Dedykowanie" nie jest tu Maćka inwencją lecz tylko cytatem z anonsu Janusza. Maciek ma u mnie wielkiego plusa, bo zauważył dokładnie to samo, co ja :). Po prostu nie cierpię zwrotów typu: "pod espresso".
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2016, 15:48:05 wysłana przez Antonio »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Dajcie mi chwilę to poprawię. Informację chciałem puścić szybko bo kawy już są w sprzedaży. Zabrakło czasu na poprawną pisownię. :taktak:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Poniżej poprawione opisy. Nic w logo zmieniać nie będziemy - taki był zamysł aby linie były lekko postrzępione, o nierównej grubości. Ma to odpowiadać nierównościom wynikającym ze stemplowania. Prośba do moderatora o usunięcie poprzedniej wersji z postu powyżej.


Mamy nadzieję, że kawy CAFFE BARCA będą się dobrze komponowały z naszą ŚWIATECZNĄ PROMOCJĄ na ekspresy i młynki ASCASO (o której mowa powyżej) i będą stanowiły smaczny i miły akcent do nadchodzących ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA. Wszystkich zapraszamy do spróbowania...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #280 dnia: 03 Grudzień 2016, 14:45:15 »
W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia i dużym zainteresowaniem ekspresami ASCASO mam dla Szanownych Koleżanek i Kolegów kilka informacji. Dobrych i złych.
Zacznę od tych złych.
Nie mam już w tej chwili na magazynie ekspresów ARC Black & Inox oraz STEEL UNO PROF Electronic czyli w nowej wersji z termoblokiem i elektronicznym termostatem. Dnia 30.11.2016 r wyjechała do nas z Barcelony nowa dostawa ale niestety wszystkie ekspresy ARC Black & Inox oraz STEEL UNO PROF Electronic z tej dostawy zostały już sprzedane.
I to były te złe wiadomości. Teraz dobre.
1. W dostawie która właśnie do nas jedzie i w środę 7.12.2016 r będzie do dyspozycji są tak długo oczekiwane modele STEEL UNO PROF PID z termoblokami. Oczywiście będą także dostępne modele STEEL DUO PROF Electronic z dwoma termoblokami plus cała plejada ekspresów BASIC i DREAM.

2. Dnia 16.12.2016 r wychodzi do nas ostatnia przed Świętami dostawa z ASCASO FACTORY. Będą w niej m.in. modele ARC Black & inox oraz STEEL UNO PROF Electronic (brakujące już w tej chwili). Na ekspresy z tej dostawy są już przyjmowane zamówienia i zaliczki. Jeśli więc ktoś jeszcze jest zainteresowany otrzymaniem któregoś z tych modeli przed Świętami to radzę się pośpieszyć z decyzją. Ilość ekspresów jest ograniczona i więcej już nie da się do tego zamówienia dołożyć.
Życzymy Przyjemnych Przedświątecznych Zakupów i przypominamy o naszej Świątecznej Promocji !
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline ibar

  • Wiadomości: 3
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #281 dnia: 06 Grudzień 2016, 22:45:06 »
Witam

jako że padł mi właśnie wysłużony 10 letni Krups kolbowy, na szybko muszę coś w miarę fajnego i w cenie budżetowej zakupić,
stąd pytanie o różnicę między Arc a Basic, czy prócz materiału z jakiego jest wykonana obudowa tych modeli, ARC ma coś więcej
nad czym warto by się zastanowić, co prawda różnica nie jest wielka, ale jednak.
I drugie pytanie czy w tych modelach zmieści się wyższe szkiełko do late ?

Pozdrawiam
Marcin

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #282 dnia: 06 Grudzień 2016, 22:55:26 »
Różnica tkwi w wyglądzie, materiale obudowy i ciężarze. Wewnątrz i w wyposażeniu nie ma żadnych różnic. Jeśli pisząc o szkiełku masz na myśli szklankę do latte to w żadnym "normalnym" kolbowym ekspresie coś takiego nie mieści się pod wylewkę. Latte wykonuje się spieniając mleko w dzbanku, przelewając to spienione mleko do szklanki i wlewając do niej espresso.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #283 dnia: 06 Grudzień 2016, 22:58:23 »
Jeśli gabaryty są dokładnie takie same jak w Basicu, to między końcem wylewki a tacką ociekową jest niecałe 7 cm. Ja nie mogę tam wsunąć filiżanki na wadze jak kolba jest zapięta, muszę albo podnosić filiżankę i wsuwać wagę albo przechylać filiżankę na wadze.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #284 dnia: 06 Grudzień 2016, 23:00:57 »
Siewcu, nie siej niewłaściwych informacji. Ty masz bardzo stary model ekspresu BASIC - z bojlerem. Nie produkowany od 2012 r. W nowych modelach z termoblokiem odległość od końca wylewki do tacki jest 9 cm.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi