Autor Wątek: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...  (Przeczytany 302946 razy)

Offline Dodo

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #240 dnia: 17 Wrzesień 2016, 07:23:50 »
Też mam dylemat co wybrać. W termobloku woda zawsze będzie świeża a temperatura ma być stabilniejsza niż w bojlerze, ale to są zapewnienia producenta a jak będzie naprawdę to się okaże. Pytanie do Janusza czy robił porównanie jak smakuje ta sama kawa z nowego dream-a i starej wersji steel prof pid, czy da się wyczuć różnicę?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #241 dnia: 17 Wrzesień 2016, 09:49:05 »
Takie porównanie raczej nie ma sensu. Inna grupa, inny portafilter, inne sitka tak w grupie jak i w portafiltrze. Porównywaliśmy kawę na wersji DREAM z termoblokiem bez elektronicznego termostatu i na wersji z elektronicznym termostatem. Różnica jest i to spora. Szczególnie jeśli chodzi o temperaturę, body i cremę na kawie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #242 dnia: 17 Wrzesień 2016, 09:57:08 »
Z tego co wiem to Gaggia classic II od 2015 zmieniła bojler na stalowy, w RS IV model E 2016 ma mosiądz o zmienionym składzie, ponoć mniej toksyczny, moża któraś z kolejnych edycji będzie mieć już stalowy. Ciekawe czy i kiedy inne marki pójdą w ich ślady ?

Bojlery mosiężne w modelach STEEL PROF zostały zmienione na pozbawione niklu już w 2014 roku.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #244 dnia: 17 Wrzesień 2016, 10:05:53 »
Hmmm... co w takim przypadku będzie lepszym wyborem - aktualna wersja z boilerem czy nowa, z termoblokiem?

Janusz, czy wiadomo jaka będzie cena po rabacie za nową wersję?

Cena oficjalna będzie taka sama jak obecnie - 2700,00 PLN brutto. Rabat dla Forumowiczów od 5 do 10%. Co będzie lepsze to zależy od upodobań a de facto przekonamy się już wkrótce. Na pewno obecna wersja charakteryzuje się bardzo silnym "wybuchem" pary. Spienienie mleka trwa kilkanaście sekund. Nowa wersja będzie miała parę stabilną ale bez tego silnego "wybuchu" po otwarciu zaworu. Z drugiej strony ma to swoje zalety - pary nie zabraknie i łatwiej będzie zapanować nad spienieniem mleka. Jak wspomniałem z tego samego, nowego rozwiązania w modelach BAR 1GR oraz BAR 2GR jesteśmy super zadowoleni. Porównując z poprzednią wersja uzyskaliśmy podobnie jak w modelu DREAM stabilną temperaturę, lepsze body, ładniejszą cremę i do tego zawsze suche ciasteczka po wypięciu kolby.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Dodo

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #245 dnia: 17 Wrzesień 2016, 10:25:39 »
A ta stabilna temperatura to gdzie była sprawdzana: na wyjściu z termobloku, ciastku kawowym czy w filiżance?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #246 dnia: 17 Wrzesień 2016, 15:09:02 »
Podczas ekstrakcji na NPFie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #247 dnia: 19 Wrzesień 2016, 09:22:09 »


Wewnątrz element z niklowanego mosiądzu

Nie jestem pewien - czy to nie Ty pisałeś kiedyś o szkodliwości niklu w boilerach konkurencji? Całe szczęście że tu nie ma boilera...

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #248 dnia: 19 Wrzesień 2016, 10:24:00 »
Tu, podobnie jak na grupie kawowej nikiel (lub chrom) stanowi tylko powłokę zewnętrzną.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #249 dnia: 19 Wrzesień 2016, 12:34:24 »
z ciekawości spytam czy jest możliwe zastąpienie w TB termostatu bimetalicznego elektronicznym, czy można to zrobić samemu czy tylko w serwisie i ew. jaki koszt takiej zabawy. I czy elektronika w ekspresie nie wróży aby w przyszłości większego ryzyka awarii niż prosty bimetal.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3

Offline ristretto Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #252 dnia: 19 Wrzesień 2016, 13:36:48 »
No to nie można wymienić, Janusz już o tym pisał:
Ale mam złą wiadomość dla tych co chcieliby w posiadanych modelach DREAM dokonać zmiany na termostat elektroniczny. Trzeba wymieniać podłączenia i wszystkie przewody. Nieopłacalne i nie do wykonania w naszych warunkach.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #253 dnia: 19 Wrzesień 2016, 13:49:57 »
z ciekawości spytam czy jest możliwe zastąpienie w TB termostatu bimetalicznego elektronicznym, czy można to zrobić samemu czy tylko w serwisie i ew. jaki koszt takiej zabawy. I czy elektronika w ekspresie nie wróży aby w przyszłości większego ryzyka awarii niż prosty bimetal.
Tak jak już napisał Ziarenko. Teoretycznie można ale w modelu DREAM. W modelach BASIC i ARC nie ma na tę płytkę miejsca w środku. Poza tym nie byłoby to chyba opłacalne. Sama płytka elektronicznego termostatu to koszt 320 zł. Do tego sonda, przewody i usługa serwisowa. Nigdy jeszcze tego nie robiliśmy ale jak przyjdą nam w dostawie nowe wersje i płytki to możemy spróbować.
Nie sądzę aby elektronika wróżyła w przyszłości większe ryzyko awarii. Elektronika jest zwykle ostatnią rzeczą jaka ulega awarii w ekspresach. A i wtedy zwykle przyczyna tkwi gdzieś indziej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #254 dnia: 21 Wrzesień 2016, 17:14:33 »
Nasza nowa strona internetowa http://www.ascaso.pl/ wreszcie ruszyła. Nie jest jeszcze w 100% dopracowana. Wymaga jeszcze nieco poprawek i wprowadzenia nowych podstron (m.in. podstrona z instrukcjami obsługi w języku polskim) ale nie chcieliśmy już dłużej czekać. Dalsze zmiany będą wprowadzane już na funkcjonującej stronie. Programista obiecuje nam dopracowanie jej do końca tygodnia. Oby...
Tymczasem zapraszamy do oglądania tego co już jest na stronie. Na pewno są na niej wszystkie nowości i dokładne SPECYFIKACJE (z prawej strony na dole każdego modelu) poszczególnych modeli w podpiętych opracowaniach w pdf.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi