Autor Wątek: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...  (Przeczytany 302781 razy)

Offline Boger_PL

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: RS / Ascasso Uno Prof ???
  • Młynek: ?
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #225 dnia: 15 Wrzesień 2016, 21:08:02 »
Kiedy jest spodziewana dostawa nowej wersji UNO PROF?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #226 dnia: 15 Wrzesień 2016, 21:25:42 »
Nie mam jeszcze podanej dokładnej daty. Sądzę jednak, że za 2 - 3 tygodnie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #227 dnia: 16 Wrzesień 2016, 14:49:49 »
Czy można uzyskać informację ile waży grupa kawowa w steel prof i jaką pojemność wodną ma termoblok wykorzystywany w ekspresach ascaso?

Grupa kawowa waży 900 gram. Pojemność wodną można policzyć - wewnątrz jest ok. 1 m rurki ze stali nierdzewnej o średnicy 3 mm.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #228 dnia: 16 Wrzesień 2016, 15:01:17 »
W związku ze zbliżającą się dostawą ekspresów z linii STEEL PROF z termoblokami aluminium + INOX oraz z termostatami elektronicznymi ogłaszamy
ofertę wyprzedażową modeli z bojlerami mosiężnymi.
  :taniec:
Rabat dla Forumowiczów będzie do 20% od cen oficjalnych a ceny będą następujące:
- ekspres STEEL UNO PROF - 2160,00 PLN brutto
- ekspres STEEL UNO PROF PID - 2880,00 PLN brutto
- ekspres STEEL DUO PROF - 3080,00 PLN brutto

Powyższe ceny aktualne tylko przy jednoczesnym zakupie młynka do kawy z linii i-steel.
Wyprzedaż trwać będzie ...do momentu sprzedaży ostatniego egzemplarza na magazynie.  ;)
Amatorzy bojlerów - ostatnia okazja ! Śpieszcie się !!!
:)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #229 dnia: 16 Wrzesień 2016, 15:07:31 »
czyli teraz wszystkie modele ascaso (domowe) będą miały termobloki?
Czy poza termostatem te termobloki będą jakieś inne czy te podobne co w modelach Home? Jeśli inne to przydałoby się foto i opis, choćby internetowe.

Czemu firma zmieniła system grzejny - nowy jest bardziej niezawodny, prostszy w obsłudze czy co? A może względy zdrowotne? Z tego co wiem w browarnictwie już jakiś czas temu zastąpiono miedziane/mosiężne zbiorniki stalowymi, obecnie nawet te niby miedziane mają w środku stal nierdzewną, tak żeby podgrzewane płyny miały kontakt tylko ze stalą.

Czy podobne przejście z bojlera na TB zapowiada się w przysłości też w jakichś innych modelach, tej lub innych marek?
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2016, 15:52:24 wysłana przez grex »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #230 dnia: 16 Wrzesień 2016, 15:13:48 »
I jak będzie Steel Uno Prof PID wygladał?? W sensie czy taki model będzie nadal w sprzedaży.
LMWDP #469

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #231 dnia: 16 Wrzesień 2016, 16:01:46 »
Zgadza się. Wszystkie ekspresy z linii HOME będą już z termoblokami aluminium + INOX. Zresztą nie tylko - już od Festiwalu Kawy w Łodzi czyli od maja br zostały wprowadzone do produkcji i do sprzedaży ekspresy gastronomiczne BAR 1GR oraz BAR 2GR z tym samym rozwiązaniem zaparzania kawy co obecnie będzie w modelach STEEL PROF. I spisują się w wielu już punktach znakomicie...
Będą to dokładnie te same termobloki co w tańszych ekspresach z linii HOME. Nie ma więc potrzeby osobno je opisywać. Ale każdy model z linii STEEL PROF będzie miał fabrycznie zainstalowany elektroniczny termostat.
Czemu firma zmieniła system grzejny to opisywałem już w wielu miejscach. Tutaj również.
- względy zdrowotne (brak kontaktu wody z metalami ciężkimi)
- dyrektywa unijna zakazująca stosowania mosiądzu w skład którego wchodzi nikiel do kontaktu z wodą w celach spożywczych
- ochrona środowiska (m.in. mniejsze zużycie energii elektrycznej)
- większa stabilność temperaturowa
- mniejsza podatność na przywieranie kamienia kotłowego
- mniejsza awaryjność
- łatwiejsze serwisowanie
itd.
Doktorku, sam dokładnie jeszcze nie wiem. Będzie jednak taki model produkowany. Przyjedzie to zobaczymy. Podejrzewam, że będzie to podobny układ elektroniczny ale bardziej dokładny i umożliwiający sterowanie temperaturą z poziomu wyświetlacza.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #232 dnia: 16 Wrzesień 2016, 16:06:18 »
względy zdrowotne (brak kontaktu wody z metalami ciężkimi)
- dyrektywa unijna zakazująca stosowania mosiądzu w skład którego wchodzi nikiel do kontaktu z wodą w celach spożywczych

Czyli pijąc espresso ze starego profa tracę zdrowię. Ciekawe kto się złakomi na tą wyprzedaż wiedząc że są szkodliwe dla zdrowia.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #233 dnia: 16 Wrzesień 2016, 16:10:42 »
Ty ze starego może tracisz. Te które są na wyprzedaży były z nowej, tegorocznej produkcji i nie posiadają już niklu w składzie mosiądzu. Nikiel był nakładany na zewnątrz tych bojlerów. Są więc absolutnie bezpieczne.
Ale nie jest to tylko Twoje zmartwienie. Śmiało można powiedzieć, że 90% maszyn gastronomicznych miało i ma nadal bojlery mosiężne. Nieliczne miały miedziane lub ze stali nierdzewnej. Nikt do 2015 tym się nie martwił...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #234 dnia: 16 Wrzesień 2016, 16:12:29 »
Nikt do 2015 tym się nie martwił...

Brak świadomości lub po prostu niewiedza.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #235 dnia: 16 Wrzesień 2016, 16:15:19 »
Nikt do 2015 tym się nie martwił...
nie no, w ekspresach ascaso Home już od jakiegoś czasu jest LCB (certyfikat bezpiecznej żywności) - od którego roku nie pamiętam, ten termoblok zdaje się od samego początku miał rurki wodne ze stali a i inne elementy pompki, rurki, zbiorniki były przetestowane pod tym kątem.

Z tego co wiem to Gaggia classic II od 2015 zmieniła bojler na stalowy, w RS IV model E 2016 ma mosiądz o zmienionym składzie, ponoć mniej toksyczny, moża któraś z kolejnych edycji będzie mieć już stalowy. Ciekawe czy i kiedy inne marki pójdą w ich ślady ?
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2016, 16:33:46 wysłana przez grex »

Offline Dodo

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #236 dnia: 16 Wrzesień 2016, 17:33:04 »
Wdaje mi się że wersja z pidem będzie się różniła tylko łatwiejszym dostępem do zmiany temperatury (z poziomu wyświetlacza).
Nie wydaje mi się żeby producent zdecydował się na nowy układ elektroniczny, no bo po co tyle tego mnożyć.

Offline Boger_PL

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: RS / Ascasso Uno Prof ???
  • Młynek: ?
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #237 dnia: 16 Wrzesień 2016, 20:12:31 »
Hmmm... co w takim przypadku będzie lepszym wyborem - aktualna wersja z boilerem czy nowa, z termoblokiem?

Janusz, czy wiadomo jaka będzie cena po rabacie za nową wersję?

Offline hdtv

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Gaggia Clasic
  • Młynek: Cunill TRANQUILO-TRON
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #238 dnia: 16 Wrzesień 2016, 20:54:00 »
Drugi filmik - double espressso na kawie Crema Oro, młynku i-2 mini White Aluminium Matt oraz ekspresie DREAM White T z termoblokiem i termostatami bimetalicznymi.
www. youtube.com/watch?v=7JJbpQlFs4c&feature=youtu.be
Chciałbym się przywitać
dobrze to wygląda (film) - chciałbym spytać co to za kawa Crema Oro - poprosze o konkretny link

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
« Odpowiedź #239 dnia: 16 Wrzesień 2016, 21:02:47 »
Pewnie TA

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi