Z okazji
Festiwalu Kawy i specjalnie na
Festiwal Kawy sprowadziliśmy z
ASCASO FACTORY kilka nowości na światowym rynku. Śmiało można powiedzieć, że po
Targach HOST w Mediolanie w pażdzierniku ub. roku będzie to światowa premiera tych ekspresów z uruchomionej w kwietniu br produkcji.
Tak więc na
Festiwalu Kawy w Łodzi w dniach 14-15.05.2016 r zaprezentujemy:
1. Tę piękną bestię ze zdjęć powyżej. Jest to ekspres
BARISTA PRO RAISED 2GR Black & Wood wykonany w kolorze czarnym, z podświetleniem
LED tacki ociekowej (diody umieszczone obok grup kawowych), z uchwytami portafiltrów i gałkami zaworów wykonanymi z
bukszpanu. Wewnątrz wszystkie istotne elementy wykonane ze stali nierdzewnej.
2. Nową wersję ekspresu
BAR 2GR Compact z własnym
5 litrowym zbiornikiem na wodę. Ekspres w mniejszej od tradycyjnej obudowie jest po raz pierwszy prezentowany z
nowymi grupami kawowymi połączonymi z termoblokami. Grupy kawowe dzięki temu są bardzo wysoko nad tacką na filiżanki co umożliwia nalewanie kawy
bezpośrednio z portafiltra nawet do wysokich kubków. Termobloki (też po raz pierwszy) sterowane są przy pomocy
termostatu elektronicznego. Zapewnia to bardzo wysoką stabilność temperaturową nie przekraczającą +/- 1,5 st. C. Przekłada się to na znakomitą, powtarzalną kawę espresso o bogatym body i cremie na kawie. Po raz pierwszy zastosowano w tym ekspresie rozwiązanie umożliwiające
niezależne od siebie włączanie każdej z grup kawowych, lewej lub prawej lub obu na raz - bardzo dobre rozwiązanie do małych i mobilnych punktów gastronomicznych o zmiennym natężeniu ruchu. Osobny bojler na parę i gorącą wodę o pojemności 4 litrów zapewnia dostępność pary w każdym momencie niezależnie od wykonywanej kawy. Naszym zdaniem model ten stanowi znakomitą ofertę
dla mobilnych barów kawowych.
3. Ekspresy
DREAM Love Red oraz
DREAM White matt wyposażone w uchwyty portafiltrów i pokrętła zaworów pary wykonane z
bukszpanu oraz w
termostaty elektroniczne. Jeden z tych ekspresów
DREAM White matt jest właśnie nagrodą główną w
Mistrzostwach Polski Home Barista. Elementy z bukszpanu prezentują się bardzo ładnie. Nie to jednak jest najważniejsze. Dla nas jak i dla Forumowiczów najważniejsze było przekonać się jak działa nowy termostat elektroniczny. Jak zapewnia producent daje on
stabilność temperaturową nie przekraczającą +/- 1,5 st. C. Nie mogliśmy się oprzeć ciekawości i zaraz po dostawie w dniu wczorajszym odpaliliśmy jeden z tych ekspresów. Po nalaniu wody i włączeniu do sieci chcemy uruchomić pompę aby tradycyjnie przepuścić nieco wody przez układ. I ...pierwsze zaskoczenie. NIE DA SIĘ URUCHOMIĆ POMPY PÓKI UKŁAD SIĘ NIE NAGRZEJE ! Zapala się środkowa kontrolka (zasilanie) a prawa kontrolka, która dotychczas też zapalała się natychmiast i gasła po nagrzaniu teraz zaczyna mrugać a przestaje i gaśnie dopiero wówczas jak układ osiągnie temperaturę ok. 98 st. C na termometrze. Podobnie przy funkcji pary - nie da się uruchomić pompy i nic nie leci z otwartego zaworu pary dopóki układ się nie nagrzeje. I to do 140 st. C. Za to jak się nagrzeje to włącza się pompa w charakterystycznym rytmie pulsacyjnym dając od razu
bardzo silną i suchą parę. Postanowiliśmy zrobić próbę z kawą. Podwójne sitko, podwójna wylewka i dwie filiżanki espresso. I znów zaskoczenie - w trakcie ekstrakcji kawy kontrolka non stop mruga co świadczy o podgrzewaniu termobloku a efekt w filiżankach
powalający. Espresso wykonywane z podwójnego sitka i podwójnej wylewki jednocześnie do dwóch filiżanek dało
dwie idealne i identyczne porcje kawy o bogatym body i cremie. Zdecydowanie widoczna różnica w porównaniu do modelu z tradycyjnymi termostatami - termikami. Kolejne wykonywane filiżanki, jedna po drugiej i raz z kolby podwójnej a za chwilę z pojedynczej i ... ten sam kapitalny efekt. Reasumując - ekspres domowego użytku potrafiący zrobić kawę lepszą niż w niejednej kawiarni. Połączenie pięknego designu z walorami smakowymi kawy wykonywanej z dużo droższego, profesjonalnego sprzętu.
Ekspres ten powinien zadowolić żony i mężów. Niezależnie od tego kto w tym stadle jest miłośnikiem kawy a kto pięknych przedmiotów... Poniżej zdjęcie tego ekspresu oraz
termostatu elektronicznego dającego tak dużą różnicę w filiżance.
Postanowiliśmy że podczas
Festiwalu Kawy będą ustawione obok siebie dwa uruchomione ekspresy -
DREAM White z
termoblokiem ale bez termostatu oraz
DREAM White z termoblokiem i termostatem elektronicznym. Zapraszamy do prób, testów i degustacji kaw wykonywanych z tej samej mieszanki, z tego samego młynka ale na tych dwóch, różnych wersjach.
Prosimy o podzielenie się opiniami na Forum.