Autor Wątek: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...  (Przeczytany 303153 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Wersja 1GR oficjalnie nie funkcjonuje. Jeśli chodzi o zdjęcie to muszę je odnaleźć wśród wielu robionych w Mediolanie i Barcelonie. No i muszę poszperać na dwóch laptopach. Nie będzie to takie szybkie. Do 17,00 w biurze nie ma na to czasu. Wymiary - wysokość 554 mm, głębokość 593 mm, szerokość 630 mm.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
O cenę jestem spokojny  ;) Wystraszy nas wszystkich. Sam ten katalog daje do zrozumienia że kwasiak jest najlepszy do wykonania ekspresu. :lol2:
Lub tylko do podbicia ceny w górę  ;)

http://docs.ascaso.com/2018/CATALOGO%20BIG%20DREAM%20ENG%202018%20low.pdf

Szkoda tylko, że kwasiak na obudowie i ramie się nie skończył.  :mhh:

Janusz co do wymiarów 1GR, Wymiary - wysokość 554 mm, głębokość 593 mm, szerokość 630 mm.

Mówisz poważnie, czy w formie żartu?  :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Przecież to nie maszyna do domu, to kawał dobrego niezawodnego sprzętu do topowych kawiarni.
Cena 2GR, Speciality, w UK, 12k GBP.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Paweł, widocznie w ten sam katalog patrzymy nieco inaczej.  ;)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Dla jednej grupy w najuboższej wersji liczyłem na około 2tys. Funtów.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Skończmy na razie te dywagacje cenowe. Będzie cennik opracowany, będą nowe modele na naszej stronie to będzie wszystko jasne.

Tymczasem zrobiliśmy ułatwienie dla tych osób które chciały dokonać zakupu zestawu PID plus młynek w promocji poprzez sklep z płatnością online. Były pytania w tej kwestii to jest zrobione.
Na stronie naszego sklepu www.ekspresdokawy.pl w zakładce ZESTAWY są od dziś umieszczone dostępne od ręki i jeszcze w dotychczasowej cenie z aktualnej jeszcze promocji z młynkiem poniższe zestawy (podaję linki):
Zestaw DREAM PID White & Wood z młynkiem i-1 mini White Aluminium
https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-ascaso-steel-uno-pid-white---i-1-mini-white-10066.html

Zestaw DREAM PID Sweet Cream & Wood z młynkiem i-1 mini Polerowane Aluminium
https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/ascaso-dream-pid-cream---i-1-mini-polish-10090.html

Zestaw UNO PID PROF Black & Wood z młynkiem EUEREKA MIGNON SPECIALITA
https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-ascaso-steel-uno-pid-black---i-1-mini-black-10065.html

Zestaw DUO PID White & Wood z młynkiem i-1 mini White Aluminium
https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-ascaso-steel-duo-pid-white---i-1-mini-white-10069.html
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwiec 2018, 12:29:01 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Nie, nie żadną szpilę tylko ciekawość zaspokoić. Właśnie ciekaw jestem jak to jest z patentem LaMa (nasycona grupa i bojler)? W przekroju z boku patent Ascaso wygląda bardzo podobnie do LaMa Linea -- różnice są w proporcji bojlera i grupy. Coś jeszcze oprócz proporcji i rozmiarów?
Antonio, co to jest "nasycona grupa"?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Ok. Już kumam.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Wyjaśnił byś pokrótce jak to działa?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Jak to jak? ;) Termostat lub PID utrzymuje stałą temperaturę wody w układzie grupa-bojler. Świeża woda wpływa do bojlera, gorąca woda wypływa z prysznica... Żadna filozofia, ale podobno jest to trudniejsze niż HX.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Jak to jak?
A do czego służy ta miedziana rurka? Jeśli podaje wodę do ekstrakcji, to co jest dookoła?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Cały ten układ jest "nasycony" wodą...

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Woda z bojlera cały czas krąży wkoło grupy a przez rurkę leci w czasie ekstrakcji.
Ja to tak pojmuję.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Nic tam jakoś szczególnie nie krąży, tylko grupa i bojler stanowią jedną całość wypełnioną wodą.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Nic tam jakoś szczególnie nie krąży

Grzałka jest w boilerze a wypełniona wodą grupa wyżej więc musi krążyć - ciepła do góry gdzie się schładza i wraca w dół, fizyka. Oczywiście nie tak jak w e61 gdzie drogi do- i odpływu są odseparowane, tutaj ciepła i zimna mieszają się co raczej nie jest wadą tylko cechą konstrukcji - kwestia odpowiedniego dobrania geometrii kanału łączącego grupę z boilerem będzie kluczowa dla stabilności cieplnej układu podczas intensywnej pracy jak i w spoczynku.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi