Autor Wątek: ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...  (Przeczytany 302976 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Mam przerwę ...od kawy. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Powiem, że pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, ładny i niesamowicie dopracowany konstrukcyjnie model, nie widzę wersji 1GR ale ogólnie aż  :pycha: o cenę nie pytam na razie żeby nie zepsuć sobie pierwszego dobrego wrażenia  :lol2:

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Wersja 1GR jest tylko dla wtajemniczonych. Na takie rynki jak Polska gdzie na 2GR mało jaki lokal będzie stać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Gratulacje, bardzo fajne.
Dla użytkowników domowych, ciekawe czy PF z nierdzewki będą pasowały do Dream PID i UNO PROF?

Wniosek, że grupa docelowa na ekspresy tej klasy na termoblok nie jest gotowa.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Albo dla użytkowników domowych, wtajemniczonych. 😁

Może czas epocke wymienić, heheh.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Wniosek, że grupa docelowa na ekspresy tej klasy na termoblok nie jest gotowa.

Będzie i ekspres gastronomiczny z termoblokiem. W następnym odcinku.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Ale to jest naśladowanie i nawiązanie do technologii i stylu La Marzocco. Nawet obudowa przypomina FB/80. Super, może ceny nie będą tak wyśrubowane jak maszyn LaMa...

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Sorry, Antonio ale nie bez powodu ekspres ten nosi nazwę BIG DREAM. Obudowa jest kopią (znacznie powiększoną) najbardziej popularnego i najdłużej produkowanego z ekspresów ASCASO czyli modelu DREAM a nie LaMa. Sztandarowego modelu ! Może bardziej byś to dostrzegł jakbyś widział wersję 1GR. My mieliśmy możliwość obserwowania od kilku lat jak ten model powstawał. Począwszy od pierwszych rysunków, poprzez prototypy grup kawowych i bojlerów a skończywszy na obudowie. A jeśli nawet coś ma z LaMy to chyba nie ma niczego złego w pobieraniu dobrych rozwiązań od najlepszych. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Ok, obudowa faktycznie jest z Dreama :). "Nasycona" grupa z bojlerem jest z LaMa... Cóż, panta rhei.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Może i podobna ale jednak własnej konstrukcji i własnej produkcji.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Jakie są różnice?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
A skąd mam wiedzieć ? LaMy nie miałem i jej nie rozbierałem. Podobnie jak Ty nie widziałeś na oczy BIG DREAM i nie widziałeś grupy z bojlerem w przekroju. Katalog pokazuje schemat przekrojowy grupy i bojlera BIG DREAMa. Do LaMy podobnego schematu nie mam. Jak masz to na tej podstawie możesz opisać różnice.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Rzuciłem okiem do ulotki wskazanej przez Janusza. Dużo marketingowych słów, pompa rota, dwa tryby „preinfuzji” (celowo w cudzysłowie): pełna moc pompy - przerwa - pełna moc pompy (coś jak w automatach do kawy) oraz drugi tryb: ciśnienie 3b (o ile zauważyłem nieuregulowane regulowane od 0 do 3b) przez pewien czas, później pełne ciśnienie (coś jak preinfuzja w Hx albo w Londinium, choć zdecydowanie przydało by się nastawianie ciśnienia w większym zakresieo, bo dla różnych kaw przy różnych ciśnieniach zaczyna się kapanie).
Nie rozgryzłem jeszcze na czym polega konstrukcja grupy.

PS. Świetnie wyglądający wyświetlacz pojemnościowy.
PS2. Wygląda, że termoblok nie do końca sprawdza się ekspresach.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2018, 21:57:05 wysłana przez Krakus »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Ja na tym ekspresie jeszcze nie pracowałem. Więcej na jego temat, ustawień itd będzie mógł powiedzieć Grzegorz. Jak będzie miał czas i ochotę. W Mediolanie pracował na nim przez cały okres Targów. Później w Barcelonie też. Póki co macie katalog i możecie z niego wyciągać własne wnioski. Jeden jednak wniosek (pewnie Krakus też napisze - marketing) już jest - ekspres został w Amsterdamie uznany za najlepszy nowy produkt. Za darmo ani za naśladownictwo takiego tytułu się nie przyznaje. I na tym na razie zakończę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
No wiecie trudno żeby folder producenta nie zawierał marketingu, co ma producent w folderze podawać wady lub słabe strony? Ekspres jest jak dla mnie ewidentnie ładny i wygląda na naprawdę dobrze wykonany, co do ceny to już mam mniej entuzjazmu a walory użytkowe wyjdą dopiero w praniu, tfu laniu kawy  :lol2:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi