Autor Wątek: flow profiling , pressure profiling  (Przeczytany 19434 razy)

skansen

  • Gość
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Sierpień 2020, 10:38:55 »
Wydaje mi się, że najnowsze Breville/Sage Dual Boiler mają już cool touch ale ręki sobie za to uciąć nie dam. Testowany przeze mnie rok temu Dual Boiler takiej dyszy na pewno nie miał (wspomniałem o tym w porównaniu na forum). Natomiast intencją mojego wpisu było porównanie, z przymrużeniem oka, wiekszej ilości funkcji w tańszych ekspresach niż w LM LM.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Sierpień 2020, 15:59:08 »
do 140ml/sek
ciśnienie na ciastku dobijało po 15 sek do 6 bar
Czegoś nie pomyliłeś? Przepływ 140ml/s napełnia Ci grupę, ciastko i jeszcze dwie filiżanki w jedną sekundę.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Sierpień 2020, 16:27:49 »
Przeczytaj mój post jeszcze raz i sam sobie odpowiesz.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2020, 16:29:56 wysłana przez Bacek »

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Sierpień 2020, 16:41:03 »
Bacek, a ile wynosi przepływ nie stłumiony?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Sierpień 2020, 17:17:17 »
Przeczytaj mój post jeszcze raz i sam sobie odpowiesz.
Np. że nie odróżniasz sekund od minut?

Twój przepływ pewnie miał być 140ml/ minutę

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Sierpień 2020, 20:20:54 »
A fakt, tego nie odróżniam :). Oczywiście na minutę.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Sierpień 2020, 21:21:08 »
Oczywiście na minutę.
To ciut zmienia dyskusję.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Sierpień 2020, 21:46:09 »
Sekunda, minuta, czym to jest naprzeciw wieczności.

skansen

  • Gość
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Sierpień 2020, 14:12:43 »
Wyprowadźcie mnie proszę z błędu, jeśli się mylę-GS3MP oferuje profilowanie, ale GS3AV już nie?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Sierpień 2020, 14:35:29 »
Wyprowadźcie mnie proszę z błędu, jeśli się mylę-GS3MP oferuje profilowanie, ale GS3AV już nie?

MP  można profilować przepływ prze ciastko kawowe, pośrednio tym przepływem zmieniać ciśnienie.
AV kupują Ci którzy chcą mieć powtarzalne espresso od 1 naciśniecia przycisku / zapamiętana doza

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Listopad 2020, 12:12:53 »
Wielkie podziękowania dla WOK-a za możliwość uczestnictwa w forum!


Panie i Panowie!

Wracając do meritum założonego postu...
Zwracam się z prośbą o pomoc z rozwiązaniu (byłoby wspaniale), sugestie  mojego problemu. Od samego początku (1,5 roku użytkowania) mam problem z okiełznaniem mojego ekspresu: z prysznica po osiągnięciu optymalnej temperatury i włączeniu LEJE SIĘ WODA, JAK Z FONTANNY! Zmieniłem prysznic na E&B Lab, co trochę zmniejszyło impet wypadającej wody. Dużo czasu poświęciłem na wertowanie informacji w necie, jakby tu "stuningować" moją grupę, ale poza zaworem Flow Control Profiteca, który już chciałem nabyć (po zastanowieniu zrezygnowałem), NIC nie znalazłem a na wymarzony Rocket R NINE ONE na razie mnie nie stać!

Zacząłem ponownie czytać od deski do deski Wasze posty i komentarze. W końcu trafiłem na ten post. Myślę, że nie tylko ja mam taki problem, więc może wspólnymi siłami byśmy coś zrobili i choćby zniwelowali tę "przeciwność losu" w ekstrakcji espresso. Osobiście myślałem o mechanicznej modyfikacji "talerza", przez który gorąca woda wypada już bezpośrednio na prysznic.
》tertium non datur《

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #86 dnia: 14 Listopad 2020, 14:48:37 »
Zważyłeś ilość wody, jaka leci z prysznica w ciągu 30s?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Listopad 2020, 15:29:52 »
LEJE SIĘ WODA, JAK Z FONTANNY

Tzn jednym strumieniem a nie jak z prysznica ?

Możesz zważyć  ile wody wypłynie z grupy w ciągu 30 sek / albo 15 sekund.

Przepływ wody przez grupę (bez oporu stawianego przez ciastko z kawą )  w większości ekspresów  gastronomicznych ustawiona jest w granicach  230 -270 ml w ciągu 30 sekund. Mam na myśli  ekspresy bez profilowanego przepływu np La Marzocco GB5 , Linea PB.

Ale np w Linei Mini La Marzocco stosuje przepływ  znacznie większy ( przy zastosowanym  standardowo restryktorze).
U mnie  w LMLM  jest to  237 ml / 15 sek  czyli 474 ml / 30 sekund. Uważam , ze to dużo.   Pytanie dlaczego ?
Nieoficjalna odpowiedź  LaMarzocco jest taka , że Linea Mini to  ekspres z założenia do  użytku domowego.
Być może jedyny ekspres tej marki , który (prawdopodobnie ) częściej będzie używany  ze zbiornikiem na wodę niż z przyłączem do wodociągu. Tu zestaw do podłączenia  do wody dodatkowo kosztuje , nie jest na wyposażeniu.
Woda niefiltrowana  ze zbiornika mogłaby szybciej zatkać węższy restrictor.  Dlatego zastosowali szerszy.
Mimo znacznie większego przepływu wody , leje się ona dalej jak z prysznica.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2020, 15:37:27 wysłana przez PiotrekBM »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Listopad 2020, 16:50:29 »
@RufusTF Przy: 15s = 139,2g, 30s = 263,1g

@PiotrekBM "Tzn jednym strumieniem a nie jak z prysznica?" Przez niektóre dziurki kapią krople, ale przeważnie "strzela" strumieniem, ale tak się dzieje tylko przy rozgrzanym bojlerze, bo gdy dochodzi do 70 stopni, to wtedy z prysznica ładnie kapią równomiernie krople.
》tertium non datur《

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #89 dnia: 15 Listopad 2020, 09:22:19 »
Przepływ wody przez grupę jak w maszynach gastronomicznych.
Jeśli przy 70 st wszystko jest ok , to zmierzyłbym  faktyczną temp. wody wypływającej  z grupy  jeśli ustawienie na wyświetlaczu wynosi np 90 st.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi