Autor Wątek: flow profiling , pressure profiling  (Przeczytany 19430 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Sierpień 2020, 09:45:24 »
z profilem ,,dźwigni"
Ciekawi mnie, czemu DC przyjął profilowanie przepływu. Przecież w dźwigni napięcie sprężyny przekłada się na ciśnienie, a nie przepływ. Wraz z rozprężaniem się sprężyny ciśnienie maleje. Czy maleje też przepływ, to zależy już tylko od właściwości ciastka kawowego.

PS. Bez preinfuzji przy stałym ciśnieniu infuzji przepływ rośnie, czyli sztuczne zmniejszenie przepływu zmniejszy też ciśnienie.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2020, 10:24:25 wysłana przez Krakus »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Sierpień 2020, 14:59:31 »
I tak i nie.
W dźwigni ciśnienie zależy od pozycji tłoka, a to zależy od poziomu wody, czyli de facto przepływu.
Stąd dość trudno zaprogramować coś takiego (chyba że będziemy rozwiązywać równania całkowe).
Więc można aproksymować albo przepływem, albo ciśnieniem.
IMO przepływ jest lepszy.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sierpień 2020, 15:39:20 »
Profilowanie przepływu (ilość wody na sekundę )podczas preinfuzji/ infuzji  vs profilowanie ciśnienia podczas ekstrakcji.
Preinfuzja:
Pomijając egzotykę stosowaną w automatach oraz niektórych tańszych ekspresach (czyli włączenie pompy na pewien czas, później jej wyłączenie a na koniec ponowne włączenie) rozwiązania są dwa:
  • Slayer - nastawiany restryktor przepływu pozwalający na preinfuzję rzędu 20 - 30 sekund (powolne nasączanie ciastka wodą) - ograniczenie (profilowanie) przepływu
  • Londinium - ustawienie stałego (nastawianego) ciśnienia nad ciastkiem i preinfuzję stałym ciśnieniem (profilowanie ciśnienia).

Infuzja:
W trakcie infuzji ciśnienie może być stałe (9 barów, ekspresy z pompą), albo opadające (ekspresy dźwigniowe).

Oba typy profilowania mają ekspresy mocno najeżone elektroniką (np. osławiony Decent Espresso), albo totalnie manualne (np. Kazak Rota).

A jaki to ma wpływ na zawartość filiżanki? Powolna preinfuzja pozwala na znacząco drobniejszy przemiał przy tym samym czasie ekstrakcji. Równocześnie, maleje ilość cremy w filiżance. Co do profilowania ciśnienia ekstrakcji większość forumowiczów, którzy mieli okazję to przetestować przedkłada opadający profil ciśnienia (czyli podobny do ekspresów dźwigniowych) nazywając kawę "jedwabistą".

skansen

  • Gość
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sierpień 2020, 18:26:04 »
Jeśli przyjmiemy że ustawianie parametrów preinfuzji (jej czas/ciśnienie, cykl pracy pompy) jest jakąś formą profilowania ciśnienia to rozwiązań jest więcej - są dodatkowe pompy do preinfuzji (Londiunium), jest preinfuzja wodociągowa, jest preinfuzja dzięki ciśnieniu bojlera pary z bojlera parowego, jest preinfuzja regulowana poprzez zmniejszenie wydajności pompy (Sage/Breville Dual Boiler).

Włączenie pompy na pewien czas, później jej wyłączenie a na koniec ponowne włączenie jest stosowane nie tylko w tańszych, ale i droższych ekspresach (LM LM z funkcją smart, Bianca).

Natomiast jak rozumiem założycielowi wątku chodziło chyba raczej o zmiany podczas ekstrakcji właściwej (infuzji).

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Sierpień 2020, 19:31:35 »
Jeśli przyjmiemy że ustawianie parametrów preinfuzji (jej czas/ciśnienie, cykl pracy pompy) jest jakąś formą profilowania ciśnienia to rozwiązań jest więcej - są dodatkowe pompy do preinfuzji (Londiunium), jest preinfuzja wodociągowa, jest preinfuzja dzięki ciśnieniu bojlera pary z bojlera parowego, jest preinfuzja regulowana poprzez zmniejszenie wydajności pompy (Sage/Breville Dual Boiler).
Jak zwał, tak zwał, ale drogi są dwie - albo w jakiś sposób obniżone, ale stałe, ciśnienie, albo powolny wzrost ciśnienia przez zmniejszenie przepływu (restryktor, sterowanie pompą wibracyjną).

Natomiast jak rozumiem założycielowi wątku chodziło chyba raczej o zmiany podczas ekstrakcji właściwej (infuzji).

Nie do końca tylko infuzji:
Profilowanie przepływu (ilość wody na sekundę )podczas preinfuzji/ infuzji  vs profilowanie ciśnienia podczas ekstrakcji.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2020, 19:34:52 wysłana przez Krakus »

skansen

  • Gość
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Sierpień 2020, 19:33:32 »
Racja - podczas całej ekstrakcji.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Sierpień 2020, 19:37:13 »
ale i droższych ekspresach (LM LM z funkcją smart, Bianca).
Toś mnie zaskoczył - myślałem, że LaMa wymyślili coś więcej.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Sierpień 2020, 20:10:31 »
nowa aplikacja w LMLM wyłącza pompę na chwilę podczas preinfuzji  ??
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2020, 20:12:57 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

  • Gość
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Sierpień 2020, 20:34:43 »
Aplikacją się ustawia te dwa parametry (czas pracy pompy i czas pauzy przed ponownym włączeniem). Program realizuje potem ekspres samodzielnie, nawet bez połączenia do chmury. Aplikacja służy tylko do wprowadzania danych a preinfuzję (i inne funkcje) realizuje moduł samodzielnie. Opisywałem to ostatnio na swoim blogu  8)

preinfuzja-la-marzocco[1].png
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2020, 20:45:20 wysłana przez skansen »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Sierpień 2020, 20:56:09 »
Poczytałem ciut na temat preinfuzji LaMa na home-barista.com i mam wrażenie, że jest to rozwiązanie zrobione trochę na siłę - inni mają preinfuzję, to my też.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Sierpień 2020, 21:03:02 »
W Mini inżynierowie LaMa nie nazywają tej funkcji pre-infuzją a pre-brewing.
Prawdopodobnie można tak wysterować parametry On i Off pompy aby zakończyć preinfuzję, przeprowadzając wodę przez całe ciastko kawowe. Pytanie tylko jakie ciśnienie jest budowane na ciastku przez te kilka pierwszych sekund pracy pompy.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Sierpień 2020, 21:08:46 »
Pytanie tylko jakie ciśnienie jest budowane na ciastku przez te kilka pierwszych sekund pracy pompy.
O ile nie ma tam kryzy, to pompa rotacyjna buduje ciśnienie błyskawicznie.

skansen

  • Gość
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Sierpień 2020, 21:18:49 »
mam wrażenie, że jest to rozwiązanie zrobione trochę na siłę - inni mają preinfuzję, to my też.
Ja też mam takie wrażenie. LM się trochę obudziło z ręką w nocniku w kwestii funkcji LM. W pewnym momencie okazało się, że LM LM nie ma funkcji które mają DB za 25% jej ceny. Kupujący w większości przypadków na to może i nie patrzą. Ale w końcu czyjaś żona zapytała męża, po co kupować LM LM? Duże bojlery dużymi bojlerami, ale Sage Dual Boiler/Lelit Elizabeth/[wstawić inny DB za ok 1200USD] ma dyszę cool touch, ma regulowany czas i ciśnienie preinfuzji, ma shot timer, itd. itp a LM LM nie ma. O zgrozo, na forum home-barista.com Breville Dual Boilera zaczęto nawet nazywać małym GS3, jakby przewyższał LM LM. I LM musiało szybko coś wymyśleć. I wymyślili coś na miarę pewnego młynka, również projektowanego na kolanie O0

Post proszę traktować z lekkim przymrożeniem oka  O0

W Mini inżynierowie LaMa nie nazywają tej funkcji pre-infuzją a pre-brewing.
Te terminy często stosowane są zamiennie :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Sierpień 2020, 21:30:32 »
Espresso+Hydraulics.jpg

Do mnie najbardziej przemawia taka definicja pre-infuzji:
"Pre-infusion is a method of pre-soaking all the water that's in the puck at a reduced pressure so that the grounds are evenly saturated to mitigate any effects of channeling. And it does it at a lower pressure and, ideally, a slightly higher temperature. And then when you actually begin the extraction process, if the grounds are fully saturated, channeling is essentially eliminated and, if you achieve that lower temperature during the extraction process, then you get a more complete extraction. " - Michael Teahan
Podobnie zresztą opisuje to Scott Rao w swojej książce.

A tego samego wywiadu, do tego wątku pasuje też ta wypowiedź:
"All of the new stuff, whether it's temperature profiling, pressure profiling, pre-infusion systems, different kinds of dynamic versus static pre-infusion, all of these things are an effort, in some way, to replicate what happens in an old piston group that was designed in the late 1940s. "

"With the ability to make those changes comes a requirement that you understand what those changes do.
There are so many tools now in the hands of technicians and baristas to play, but I think a genuine lack of understanding of what's actually happening when you make those changes.
"

https://coffeetechniciansguild.org/blog/2019/11/19/member-spotlight-an-interview-with-michael-teahan
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2020, 21:51:47 wysłana przez pj.w »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Sierpień 2020, 21:41:26 »
Rozróżnia się preinfuzję "miękką" oraz "twardą". Dotyczy to szybkości budowania ciśnienia w pierwszych sekundach.
Przy rota pompie z większym restryktorem Linea Mini ma dosyć duży przepływ, więc preinfuzja/prebrewing rozpoczyna się z dużym impetem wody (dlatego "twarda"). Po czym pompa przestaje działać, następnie znowu się załącza.
Wydaje mi się, że w takiej sytuacji trzeba ustawić w miarę krótkie pierwsze załączenie pompy (2-3 sek) żeby nie zrobić za dużego ciśnienia od razu.

Wiele osób ustawia też mniejsze ciśnienie na Linea Mini, w okolicach 6-7 bar, co nieco niweluje kanałowanie przy nierównej dystrybucji kawy w sitku lub gorszej jakości przemiału.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi