Autor Wątek: flow profiling , pressure profiling  (Przeczytany 19354 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #120 dnia: 20 Listopad 2020, 11:52:38 »
To moje przekleństwo  :picardpalm:

Nawet w moim CV mam takie zdanie: Powierzoną mi pracę wykonuję z pełnym zaangażowaniem, permanentnie ją doskonaląc.
Oczywiście jak już wszystko ogarnę w nowej robocie,  mam dużo więcej czasu dla siebie, bo sprzedaż sama się nakręca, ale wtedy szybko się wypalam.

Sorry, że tak osobiście, ale moje cechy charakteru wpływają 
na poszukiwanie rozwiązań zawartych m.in. w tym poście
》tertium non datur《

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #121 dnia: 20 Listopad 2020, 12:08:36 »
Ja też nie widzę tego "bryzgania"  wodą z grupy, jak dla mnie to raczej w dźwigniach jest syfon, na filmikach często widać jak podczas flusha leci gotująca się woda.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #122 dnia: 20 Listopad 2020, 12:23:37 »
Widzicie te sześć nacięć na talerzu? Tak na chłopski rozum: zrobić nowy talerz, ale z np. 12 rowkami (teraz jest 6), ale w precyzyjny sposób, aby tych 12 wcięć miał objętość, co tych fabrycznie 6. Woda spada dużym pojedyńczym strumieniem z grupy na talerz i jest rozprowadzana na prysznic sześcioma otworami.

Ja nie wiem, co będzie, nie jestem techniczny, ale @Krakus może się odezwie.

Prysznic E&B czyściutki :)

Idealny "klucz" wymyśliłem do odkręcania talerza. Dzisiaj nie dałem rady, to wkrętak wsadziłem w dziurkę i poszło.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2020, 12:36:41 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Listopad 2020, 12:42:51 »
Kiedyś dowiercałem otwory w krążku dyspersyjnym i woda bardziej się lała, ale to inna konstrukcja. Spróbuj inaczej się chyba nie przekonasz :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #124 dnia: 20 Listopad 2020, 13:09:07 »
woda bardziej się lała

Chyba dlatego, ale ja napisałem, żeby suma objętości nowych 12 była równa, objętości 6 otworów fabrycznego talerza

Na zdjęciu: im wyższa temperatura w bojlerze, z tym większym impetem wylatuje woda z dziurki.
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #125 dnia: 20 Listopad 2020, 13:17:09 »
A może, to dowodzi  o moim dążeniu do perfekcji w życiu. To takie naganne wg Ciebie?
Są ludzie pozytywnie zakręceni i są przypadki kliniczne.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Listopad 2020, 13:45:34 »
pozytywnie zakręceni

Mam nadzieję, że w ten sposób mnie oceniasz, ale jeśli to drugie?  Cóż mi pozostaje... będę musiał jakoś przełknąć Twoją ocenę i z tym żyć 🥺


Wracając do tematu...
Przypiłowałem delikatnie talerz, kostką 150, nad wcięciami, zmniejszając tym sam przepływ wody, i jakby lepiej wypływa niż wcześniej z prysznica, ale to można tylko złudzenie optyczne lub autosugestia.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2020, 13:59:57 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #127 dnia: 20 Listopad 2020, 14:17:32 »
Mam nadzieję, że w ten sposób mnie oceniasz, ale jeśli to drugie?  Cóż mi pozostaje... będę musiał jakoś przełknąć Twoją ocenę i z tym żyć
Do Twojego życia nikt tu się nie będzie wtrącać. Tutaj jako że nie jesteś sam, postaraj się nie być uciążliwym dla innych ot tylko i aż tyle.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Listopad 2020, 14:24:53 »
uciążliwym dla innych


Napisz, może na priv - gdzie będę - to bezzwłocznie zareaguję.



》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Listopad 2020, 16:02:01 »
Nie, ja Twoim stróżem nie będę. Tyle razy byłeś wyrzucany z tego forum, że powinieneś wiedzieć co jest niemile widziane. Forumowicze na pewno dadzą Ci znać jak będziesz męczący lub wprowadzał zamęt.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Listopad 2020, 16:15:28 »
Dużo swojego czasu mi poświęcasz i jestem za to bardzo wdzięczny.

Miłego wieczoru.
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Listopad 2020, 23:27:36 »
wylatuje woda z dziurki.
Ależ pomysł spod ciemnej gwiazdy.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Listopad 2020, 23:35:51 »
Ależ pomysł spod ciemnej gwiazdy

@Krakus
Tak jest w oryginale, chyba się nie zrozumieliśmy.

A chodziło mi, jakie masz zdanie na ten pomysł:

"Widzicie te sześć nacięć na talerzu? Tak na chłopski rozum: zrobić nowy talerz, ale z np. 12 rowkami (teraz jest 6), ale w precyzyjny sposób, aby tych 12 wcięć miał objętość, co tych fabrycznie 6. Woda spada dużym pojedyńczym strumieniem z grupy na talerz i jest rozprowadzana na prysznic sześcioma otworami. Ja nie wiem, co będzie, nie jestem techniczny, ale @Krakus może się odezwie."
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #133 dnia: 20 Listopad 2020, 23:41:46 »
chyba się nie zrozumieliśmy.
Zrozumieliśmy się. Komentarz był do radosnej twórczości producenta, nie Twoje.

Widzicie te sześć nacięć na talerzu?
Wrzuć zdjęcie tego, o czym mówisz.

EDIT: Piszesz o małym elemencie ze śrubą w środku? Tego bym nie ruszał, spróbuj tak, jak mówiłem z myjką nierdzewną.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2020, 23:48:24 wysłana przez Krakus »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: flow profiling , pressure profiling
« Odpowiedź #134 dnia: 20 Listopad 2020, 23:46:30 »
Komentarz był do radosnej twórczości producenta,

To mnie skonsternowałeś! ECM 🥴👎. Jednak fabrykę można poprawiać.

Talerz dyspersyjny, zamiast 6 nacięć fabrycznych, 12 na nowym talerzu o tej samej objętość, co 6.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2020, 23:52:12 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi