forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: PiotrekBM w 30 Lipiec 2020, 16:05:05

Tytuł: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 30 Lipiec 2020, 16:05:05
Profilowanie przepływu (ilość wody na sekundę )podczas preinfuzji/ infuzji  vs profilowanie ciśnienia podczas ekstrakcji.
Wasze doświadczenia ? Opinie. Wrażenia smakowe.
Ekspresy, na które przyrządzaliście kawę i które mają  możliwość zmiany przepływu/ ciśnienia.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: stary w 30 Lipiec 2020, 22:04:51
W profilach jakie testowalem w Minie zmienną była ilość wody na sekundę w trakcie ekstracji.
Takich zmian może być 5 na jeden cykl.
Profil mocno wpływa na efekt finalny.
Brazylia z Goodcofe która na moim ascaso daje sensorycznie nic szczególnego, w minie z profilem ,,dźwigni" dał wspaniały balans pomiędzy słodyczą a owocowym kwasem oraz pozostawił bardzo przyjemny posmak.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 31 Lipiec 2020, 08:39:43
Pytanie czy to tylko sam profil na to wpłynął.
Młynek, sitko, przepis, woda i temperatura identyczna?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 31 Lipiec 2020, 09:14:52
W profilach jakie testowalem w Minie zmienną była ilość wody na sekundę w trakcie ekstracji.
Takich zmian może być 5 na jeden cykl.
Profil mocno wpływa na efekt finalny.
Brazylia z Goodcofe która na moim ascaso daje sensorycznie nic szczególnego, w minie z profilem ,,dźwigni" dał wspaniały balans pomiędzy słodyczą a owocowym kwasem oraz pozostawił bardzo przyjemny posmak.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


W obecnych topowych ekspresach kontakt wody z kawą jest zdecydowanie dłuższy niż te typowe 25 sekund.
Zmniejszony przepływ ( np Mina, Strada , Slayer) albo balans z ciśnieniami ( w  LaMarzocco Leva  tylko przez chwile (ok 3 sek) wzrost ciśnienia do ok 8-9 barów i zaraz łagodny  spadek ) mają dać pełniejsze espresso.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 31 Lipiec 2020, 09:35:23
Dlatego szczególnie interesujące byłoby spróbowanie tej samej kawy, na tej samej maszynie w różnych profilach. Chyba trzeba będzie się wybrać przetestować Minę :)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Cob w 31 Lipiec 2020, 09:39:40
Powiem coś za jakiś tydzień, bo dopiero zacząłem się bawić, profilowanie zaworem na grupie e61 w ecm... już widzę różnicę na plus bo można działać zarówno z preinfują jak i z końcówką ekstrakcji,
Zerkin sobie na filmiki whole latte love jak robili reklamę profilowania na e61  live zarowno na pompie rotacyjnej jak i wibracyjej
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 31 Lipiec 2020, 10:13:21
Pytanie czy to tylko sam profil na to wpłynął
Zdecydowanie profil ma wpływ.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 31 Lipiec 2020, 10:53:47
Dlatego szczególnie interesujące byłoby spróbowanie tej samej kawy, na tej samej maszynie w różnych profilach. Chyba trzeba będzie się wybrać przetestować Minę :)
Ja kawałek mam do Warszawy , ale jesień za pasem... chętnie Mine porównam z GS3 czy Strada.

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: stary w 31 Lipiec 2020, 11:02:36
Znalezione na stronie perfectdailygrind.com(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200731/5613777bec7bfddc8c7618b7299e011d.jpg)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 31 Lipiec 2020, 12:38:29
Kazak Rota jest do tego doskonały...
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 02 Sierpień 2020, 17:54:37
U siebie w Breville BES900 (Gastgroback) mam zrobionego moda do przepływu. Opisany tu Breville Dual Boiler "Slayer shots"? (http://'https://www.home-barista.com/espresso-machines/breville-dual-boiler-slayer-shots-t54849.html')

Poświęca się zawór gorącej wody (tytu iglicowego) żeby kontrolował przepływ między bojlerem a grupą. Ponieważ nie jest on za czuły więc nie miałem cierpliwości do walki z różnymi profilami, raczej właśnie w stylu Slayerowym. Na start zawór jest minimalnie otwarty wtedy ciśnienie na grupie rośnie powoli od 0 do 5-7 bar w trakcie 15-20 sek. Po pojawieniu się pierwszych kropel kawy zawór otwieram na maksa i następuje ekstrakcja. Ogólnie napar jest zdecydowanie bardziej oleisty i bardziej esencjonalny. Przy okazji łatwiej o tygrysa nawet z kawami nie do końca do tego predysponowanymi.  Ogólnie przy takim powolnym/delikatnym spenetrowaniu ciastką wodą sama ekstrakcja trwa dużo szybciej niż bez tego. Czyli coś co normalnie zatkało by ekspres i w ciągu minuty wyrzuciło by kilka kropli, po takiej powolnej preinfuzji ma szansę przeciec w całości w te 20-25-30 sek, ale oczywiście całość od startu pompy może trwać i ponad minutę.

Przydatna rzecz przy ekstrakcji jasnych wypaleń bo można zrobić zdecydowanie drobniejszy przemiał i trochę zejść z kwasków bez zatykania maszyny. Ale z drugiej strony są egzemplarze które lubią na kwaśno. Także narzędzie jak każde inne, do używania z głową a nie jako cudowne panaceum w każdej sytuacji.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 02 Sierpień 2020, 22:54:32
Ja bym podzielił ekspresy na dwie kategorie - manualne profilowanie i półautomatyczne / automatyczne.
Przy manualnym jak Bianca, GS3 MP czy rodzimy Kazak Rota możesz wypracować sobie pozycje wiosła (paddle), ilość obrotów w kazaku, ale jednak bardzo często będziesz mieć trochę inny efekt. To jest plus i minus. Plus, bo każda kawa może mieć w sobie coś wyjątkowego i minus, bo każda kawa może smakować inaczej i efekt, którym chciałeś się pochwalić nagle już nie jest taki sam.
Przy półautomatycznym / automatycznym jak Slayer, DC Mina, Rocket R9 jesteś w stanie uzyskać albo taki sam albo prawie taki sam efekt za każdym raz. Minusem tutaj jest często brak możliwości reakcji. Jak w Biance widzisz, że ekstrakcja nie przebiega tak jak chcesz to możesz reagować. Jak w automacie ustawisz jakiś program, ale tym razem coś poszło nie tak to masz już ograniczone możliwości.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 02 Sierpień 2020, 23:33:39
No w tych automatycznych to jeszcze będzie Decent Espresso gdzie można sobie samemu programować wymyślne profile, ale to już klasa sama dla siebie.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: stary w 03 Sierpień 2020, 07:46:02
W R9 i Minie można ustawić regulację przepywu na ręczną, wtedy mamy pełna kontrolę nad ekstrakcją. Tylko że minie jest to krokowo i każdy krok można definiować.
A w r9 dokładnie jak w biance.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 03 Sierpień 2020, 07:54:55
@stary - tylko tam możemy zapisać sobie dokładnie taki profil jaki przed chwilą ręcznie stworzyliśmy, dlatego dałem je do drugiej grupy, gdzie masz możliwość bycia powtarzalnym.

@Bacek - faktycznie Decent jest świetnym przykładem, gdzie możesz ustawić dokładnie wszystko.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 03 Sierpień 2020, 09:45:24
z profilem ,,dźwigni"
Ciekawi mnie, czemu DC przyjął profilowanie przepływu. Przecież w dźwigni napięcie sprężyny przekłada się na ciśnienie, a nie przepływ. Wraz z rozprężaniem się sprężyny ciśnienie maleje. Czy maleje też przepływ, to zależy już tylko od właściwości ciastka kawowego.

PS. Bez preinfuzji przy stałym ciśnieniu infuzji przepływ rośnie, czyli sztuczne zmniejszenie przepływu zmniejszy też ciśnienie.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 03 Sierpień 2020, 14:59:31
I tak i nie.
W dźwigni ciśnienie zależy od pozycji tłoka, a to zależy od poziomu wody, czyli de facto przepływu.
Stąd dość trudno zaprogramować coś takiego (chyba że będziemy rozwiązywać równania całkowe).
Więc można aproksymować albo przepływem, albo ciśnieniem.
IMO przepływ jest lepszy.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 03 Sierpień 2020, 15:39:20
Profilowanie przepływu (ilość wody na sekundę )podczas preinfuzji/ infuzji  vs profilowanie ciśnienia podczas ekstrakcji.
Preinfuzja:
Pomijając egzotykę stosowaną w automatach oraz niektórych tańszych ekspresach (czyli włączenie pompy na pewien czas, później jej wyłączenie a na koniec ponowne włączenie) rozwiązania są dwa:

Infuzja:
W trakcie infuzji ciśnienie może być stałe (9 barów, ekspresy z pompą), albo opadające (ekspresy dźwigniowe).

Oba typy profilowania mają ekspresy mocno najeżone elektroniką (np. osławiony Decent Espresso), albo totalnie manualne (np. Kazak Rota).

A jaki to ma wpływ na zawartość filiżanki? Powolna preinfuzja pozwala na znacząco drobniejszy przemiał przy tym samym czasie ekstrakcji. Równocześnie, maleje ilość cremy w filiżance. Co do profilowania ciśnienia ekstrakcji większość forumowiczów, którzy mieli okazję to przetestować przedkłada opadający profil ciśnienia (czyli podobny do ekspresów dźwigniowych) nazywając kawę "jedwabistą".
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: skansen w 03 Sierpień 2020, 18:26:04
Jeśli przyjmiemy że ustawianie parametrów preinfuzji (jej czas/ciśnienie, cykl pracy pompy) jest jakąś formą profilowania ciśnienia to rozwiązań jest więcej - są dodatkowe pompy do preinfuzji (Londiunium), jest preinfuzja wodociągowa, jest preinfuzja dzięki ciśnieniu bojlera pary z bojlera parowego, jest preinfuzja regulowana poprzez zmniejszenie wydajności pompy (Sage/Breville Dual Boiler).

Włączenie pompy na pewien czas, później jej wyłączenie a na koniec ponowne włączenie jest stosowane nie tylko w tańszych, ale i droższych ekspresach (LM LM z funkcją smart, Bianca).

Natomiast jak rozumiem założycielowi wątku chodziło chyba raczej o zmiany podczas ekstrakcji właściwej (infuzji).
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 03 Sierpień 2020, 19:31:35
Jeśli przyjmiemy że ustawianie parametrów preinfuzji (jej czas/ciśnienie, cykl pracy pompy) jest jakąś formą profilowania ciśnienia to rozwiązań jest więcej - są dodatkowe pompy do preinfuzji (Londiunium), jest preinfuzja wodociągowa, jest preinfuzja dzięki ciśnieniu bojlera pary z bojlera parowego, jest preinfuzja regulowana poprzez zmniejszenie wydajności pompy (Sage/Breville Dual Boiler).
Jak zwał, tak zwał, ale drogi są dwie - albo w jakiś sposób obniżone, ale stałe, ciśnienie, albo powolny wzrost ciśnienia przez zmniejszenie przepływu (restryktor, sterowanie pompą wibracyjną).

Natomiast jak rozumiem założycielowi wątku chodziło chyba raczej o zmiany podczas ekstrakcji właściwej (infuzji).

Nie do końca tylko infuzji:
Profilowanie przepływu (ilość wody na sekundę )podczas preinfuzji/ infuzji  vs profilowanie ciśnienia podczas ekstrakcji.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: skansen w 03 Sierpień 2020, 19:33:32
Racja - podczas całej ekstrakcji.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 03 Sierpień 2020, 19:37:13
ale i droższych ekspresach (LM LM z funkcją smart, Bianca).
Toś mnie zaskoczył - myślałem, że LaMa wymyślili coś więcej.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 03 Sierpień 2020, 20:10:31
nowa aplikacja w LMLM wyłącza pompę na chwilę podczas preinfuzji  ??
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: skansen w 03 Sierpień 2020, 20:34:43
Aplikacją się ustawia te dwa parametry (czas pracy pompy i czas pauzy przed ponownym włączeniem). Program realizuje potem ekspres samodzielnie, nawet bez połączenia do chmury. Aplikacja służy tylko do wprowadzania danych a preinfuzję (i inne funkcje) realizuje moduł samodzielnie. Opisywałem to ostatnio na swoim blogu  8)

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 03 Sierpień 2020, 20:56:09
Poczytałem ciut na temat preinfuzji LaMa na home-barista.com i mam wrażenie, że jest to rozwiązanie zrobione trochę na siłę - inni mają preinfuzję, to my też.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Sierpień 2020, 21:03:02
W Mini inżynierowie LaMa nie nazywają tej funkcji pre-infuzją a pre-brewing.
Prawdopodobnie można tak wysterować parametry On i Off pompy aby zakończyć preinfuzję, przeprowadzając wodę przez całe ciastko kawowe. Pytanie tylko jakie ciśnienie jest budowane na ciastku przez te kilka pierwszych sekund pracy pompy.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 03 Sierpień 2020, 21:08:46
Pytanie tylko jakie ciśnienie jest budowane na ciastku przez te kilka pierwszych sekund pracy pompy.
O ile nie ma tam kryzy, to pompa rotacyjna buduje ciśnienie błyskawicznie.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: skansen w 03 Sierpień 2020, 21:18:49
mam wrażenie, że jest to rozwiązanie zrobione trochę na siłę - inni mają preinfuzję, to my też.
Ja też mam takie wrażenie. LM się trochę obudziło z ręką w nocniku w kwestii funkcji LM. W pewnym momencie okazało się, że LM LM nie ma funkcji które mają DB za 25% jej ceny. Kupujący w większości przypadków na to może i nie patrzą. Ale w końcu czyjaś żona zapytała męża, po co kupować LM LM? Duże bojlery dużymi bojlerami, ale Sage Dual Boiler/Lelit Elizabeth/[wstawić inny DB za ok 1200USD] ma dyszę cool touch, ma regulowany czas i ciśnienie preinfuzji, ma shot timer, itd. itp a LM LM nie ma. O zgrozo, na forum home-barista.com Breville Dual Boilera zaczęto nawet nazywać małym GS3, jakby przewyższał LM LM. I LM musiało szybko coś wymyśleć. I wymyślili coś na miarę pewnego młynka, również projektowanego na kolanie O0

Post proszę traktować z lekkim przymrożeniem oka  O0

W Mini inżynierowie LaMa nie nazywają tej funkcji pre-infuzją a pre-brewing.
Te terminy często stosowane są zamiennie :)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Sierpień 2020, 21:30:32
 [ You are not allowed to view attachments ]

Do mnie najbardziej przemawia taka definicja pre-infuzji:
"Pre-infusion is a method of pre-soaking all the water that's in the puck at a reduced pressure so that the grounds are evenly saturated to mitigate any effects of channeling. And it does it at a lower pressure and, ideally, a slightly higher temperature. And then when you actually begin the extraction process, if the grounds are fully saturated, channeling is essentially eliminated and, if you achieve that lower temperature during the extraction process, then you get a more complete extraction. " - Michael Teahan
Podobnie zresztą opisuje to Scott Rao w swojej książce.

A tego samego wywiadu, do tego wątku pasuje też ta wypowiedź:
"All of the new stuff, whether it's temperature profiling, pressure profiling, pre-infusion systems, different kinds of dynamic versus static pre-infusion, all of these things are an effort, in some way, to replicate what happens in an old piston group that was designed in the late 1940s. "

"With the ability to make those changes comes a requirement that you understand what those changes do.
There are so many tools now in the hands of technicians and baristas to play, but I think a genuine lack of understanding of what's actually happening when you make those changes.
"

https://coffeetechniciansguild.org/blog/2019/11/19/member-spotlight-an-interview-with-michael-teahan
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 03 Sierpień 2020, 21:41:26
Rozróżnia się preinfuzję "miękką" oraz "twardą". Dotyczy to szybkości budowania ciśnienia w pierwszych sekundach.
Przy rota pompie z większym restryktorem Linea Mini ma dosyć duży przepływ, więc preinfuzja/prebrewing rozpoczyna się z dużym impetem wody (dlatego "twarda"). Po czym pompa przestaje działać, następnie znowu się załącza.
Wydaje mi się, że w takiej sytuacji trzeba ustawić w miarę krótkie pierwsze załączenie pompy (2-3 sek) żeby nie zrobić za dużego ciśnienia od razu.

Wiele osób ustawia też mniejsze ciśnienie na Linea Mini, w okolicach 6-7 bar, co nieco niweluje kanałowanie przy nierównej dystrybucji kawy w sitku lub gorszej jakości przemiału.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 03 Sierpień 2020, 21:54:14
Wiele osób ustawia też mniejsze ciśnienie na Linea Mini, w okolicach 6-7 bar, co nieco niweluje kanałowanie przy nierównej dystrybucji kawy w sitku lub gorszej jakości przemiału.

Perger polecał takie ciśnienie przy słabszym młynku. Sprawdzałem na LaMa Strada i VA White Eagle i przemiałem z Baratzy Sette 30AP. Kawa rzeczywiście pełniejsza, zbalansowana i słodsza niż przy 9 barach.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: stary w 03 Sierpień 2020, 22:11:38
parę słów o profilowaniu
https://perfectdailygrind.com/2020/07/how-flow-profiling-impacts-espresso-coffee-extraction/

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 04 Sierpień 2020, 15:16:41
W Mini inżynierowie LaMa nie nazywają tej funkcji pre-infuzją a pre-brewing.
Prawdopodobnie można tak wysterować parametry On i Off pompy aby zakończyć preinfuzję, przeprowadzając wodę przez całe ciastko kawowe. Pytanie tylko jakie ciśnienie jest budowane na ciastku przez te kilka pierwszych sekund pracy pompy.

No LM to niestety nie jest   LaMarzocco Leva  gdzie można ciśnienie preinfuzji dowolnie regulować  i czas  też ( trzymać dźwignię na dole).
To co najbardziej  chciałbym teraz wypróbować to wymienić restrictor (gicleur ) z 0,8 na 0,6 (jeden i drugi La Marzocco ma w ofercie ).
Obecny przepływ przez grupę ( bez ciastka z kawą ) w granicach 240 ml / 15 sek jest naprawdę spory. Gdybym zmniejszył przepływ na ok 250-280/ 30 sek powinno być smaczniej w filiżance.

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 04 Sierpień 2020, 15:24:51

Ja też mam takie wrażenie. LM się trochę obudziło z ręką w nocniku w kwestii funkcji LM. W pewnym momencie okazało się, że LM LM nie ma funkcji które mają DB za 25% jej ceny. Kupujący w większości przypadków na to może i nie patrzą. Ale w końcu czyjaś żona zapytała męża, po co kupować LM LM? Duże bojlery dużymi bojlerami, ale Sage Dual Boiler/Lelit Elizabeth/[wstawić inny DB za ok 1200USD] ma dyszę cool touch, ma regulowany czas i ciśnienie preinfuzji, ma shot timer, itd. itp a LM LM nie ma. O zgrozo, na forum home-barista.com Breville Dual Boilera zaczęto nawet nazywać małym GS3, jakby przewyższał LM LM. I LM musiało szybko coś wymyśleć. I wymyślili coś na miarę pewnego młynka, również projektowanego na kolanie O0

Post proszę traktować z lekkim przymrożeniem oka  O0

Odnośnie Sage/ Breville . Nie ma to jak potrafić  "właściwie "pozycjonować  na rynku swoją markę  ( chodzi Sage jako konkurenta dla  GS3  :lol2: pewnie bardzo by chcieli ale jest jak jest )
Zdecydowanie wolę LM bez dodatkowych funkcji, niż to Sage ze wszystkimi jego dodatkowymi świecidełkami  ;)

ps. Swoją drogą bez cool touch w LM mogę się obejść, bez tych preifuzji z włączaniem i wyłączaniem pompy raczej też. Ta temperatura bojlerów ustawiana z telefonu by się przydała i zdaje włączenie / wyłączenie również.
Ale...wystarczy u mnie zmniejszyć " flow range" przez wymianę restryktora i powinno być  jeszcze smaczniej niż jest 

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 04 Sierpień 2020, 15:39:56
Swoją drogą bez cool touch w LM mogę się obejść, bez tych preifuzji z włączaniem i wyłączaniem pompy raczej też. Ta temperatura bojlerów ustawiana z telefonu by się przydała i zdaje włączenie / wyłączenie również.
Z tego co czytałem to dość tanio (jak na LaMa) można dokupić retrofit kit i mieć możliwość sterowania ekspresem przez apkę. (maszyny starsze niż LM015905, nowsze od razu można podłączać. )

https://international.lamarzocco.com/en/the-la-marzocco-home-app-and-connect-machine-your-faq-answered/

"How can I get a Retro-Fit Kit?

The same way you purchased your machine. Please reach out to your local branch, distributor, or reseller. If you aren’t sure how to contact them, email us at info@lamarzocco[.]com with your location, serial number, and request. "

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 04 Sierpień 2020, 16:02:19
...
Ale...wystarczy u mnie zmniejszyć " flow range" przez wymianę restryktora i powinno być  jeszcze smaczniej niż jest 

@PiotrekBM a czego Ci brakuje w smaku LM na standardowym restryktorze? Dałbyś radę coś więcej o tym napisać?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: skansen w 04 Sierpień 2020, 16:03:10
chodzi Sage jako konkurenta dla  GS3

Nie nazywają BDB konkurentem GS ale małym GS3. Tak jak kiedyś Hondę Accord nazywano małym Legendem (od większej Hondy Legend). Ci co tak porównują zapewne chcieliby mieć GS3 :)

Sytuacja z LM LM przypomina trochę sytuację z Mecedesami z początku lat 1990tych. Wtedy często trafiały się np. Mercedesy klasy E (W124) z szybami na korbę i bez klimatyzacji. W tym czasie opcje te były dostępne w sporo tańszych samochodach. Mimo to właśnie Mercedes uchodził za wygodny i prestiżowy. I po dziś dzień linia W124 zachwyca ponadczasowością i klasyczną elegancją.   
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 04 Sierpień 2020, 16:07:01
chodzi Sage jako konkurenta dla  GS3

Nie nazywają BDB konkurentem GS ale małym GS3. Tak jak kiedyś Hondę Accord nazywano małym Legendem (od większej Hondy Legend). Ci co tak porównują zapewne chcieliby mieć GS3 :)

Sytuacja z LM LM przypomina trochę sytuację z Mecedesami z początku lat 1990tych. Wtedy często trafiały się np. Mercedesy klasy E (W124) z szybami na korbę i bez klimatyzacji. W tym czasie opcje te były dostępne w sporo tańszych samochodach. Mimo to właśnie Mercedes uchodził za wygodny i prestiżowy. I po dziś dzień linia W124 zachwyca ponadczasowością i klasyczną elegancją.   

Wiesz ile bym dał , żeby dziś mieć taką  "nieprzytyraną " , zadbaną W 124 . Nawet z tymi szybami na korbę i bez klimy ... :)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 04 Sierpień 2020, 16:09:00
po dziś dzień ich linia zachwyca ponadczasowością.
No, w przypadku LM LM to bym się spierał ;)

z szybami na korbę i bez klimatyzacji.
Ból zdaje się polega na tym, że LM LM jest używany przez ludzi, którzy oczekują od ekspresu bajerów. A pomysł włączania i wyłączania pompy nie jest imho najlepszy - nie daje praktycznie żadnej kontroli nad ciśnieniem w trakcie preinfuzji.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 04 Sierpień 2020, 16:12:15
...
Ale...wystarczy u mnie zmniejszyć " flow range" przez wymianę restryktora i powinno być  jeszcze smaczniej niż jest 

@PiotrekBM a czego Ci brakuje w smaku LM na standardowym restryktorze? Dałbyś radę coś więcej o tym napisać?


Czego brakuje ?
Musi być dobry młyn i prawidłowo zmielona i rozdystrybuowana w sitku kawa.)Wtedy ekstrakcja przebiega prawidłowo.
Każdy słaby młynek/młyn sparowany z LM która ma  przepły ok 240g/ 15 sek  odpada.( Kinu daje spokojnie radę . To bardzo dobrze świadczy o tym młynku
Przy mniejszym przepływie niepotrzebne by były aż takie restrykcje co do młynka i reszty.
I kawa powinna być jeszcze gęstsza/ lepka i  smaczniejsza.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 04 Sierpień 2020, 16:17:14
No, w przypadku LM LM to bym się spierał ;)

Właśnie nie ...
Linea Mini  dla mnie nawiązuje do Linei "matki " i jest bardzo ponadczasowa.(ale to kwestia indywidualna)
Samo LaMarzocco produkuje ją tyle lat i cały czas jest w ofercie mimo Linei PB, teraz też  KB.

Ja osobiście kupiłem ten ekspres bo chiałem( wtedy 3 lata temu) ekspres bez bajerów , bez dodatkowych funkcji. Który w zamian będzie niezwykle solidy, stabilny jeśli chodzi o temperaturę i bezawaryjny. Taki trochę "workhorse".
I taka właśnie LM jest.
(jedyne co to regulujesz temperaturę wody w bojlerze kawowym i tyle )... no dobrze jak się uprzesz  po zdjęciu obudowy z góry ekspresu możesz zmienić ciśnienie na pompie i ciśnienie w bojlerze pary )
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 04 Sierpień 2020, 16:56:35
Ciekaw jestem jakby zatem Niche poradził sobie z LM :)

A co do szybkiego przepływu i kanałowania, to można też spróbować z filtrem od aeropressu (chociaż to troche więcej zachodu):
https://www.baristahustle.com/blog/espresso-with-aeropress-filter-papers-above-and-below-the-coffee-bed/
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 04 Sierpień 2020, 17:12:47
Z dobrym młynkiem nie ma  najmniejszego kanałowania, nawet bez filtrów z AP .
Niche  myśle poradziłby sobie bardzo dobrze.
Z młynków które odpadaja mam na myśli marketowe młynki elektryczne  za 400-600.
Ale z reguły takie nie są parowane z LMLM  :)

Tu na filmie jest fajnie pokazany zmniejszony przepływ na LM.
Po wymianie restryktora.
Będę w Koree to się dowiem wszystkiego.
https://www.youtube.com/watch?v=17dKb3SYKBE
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 04 Sierpień 2020, 19:07:34
Ciekaw jestem jakby zatem Niche poradził sobie z LM
Pompa wibracyjna ma dostatecznie duży przepływ żeby przy złym przemiale/dystrybucji przebić kanały jak złoto. Pompa rotacyjna nie jest chyba bardziej wymagająca.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 04 Sierpień 2020, 19:22:46
Ciekaw jestem jakby zatem Niche poradził sobie z LM
Pompa wibracyjna ma dostatecznie duży przepływ żeby przy złym przemiale/dystrybucji przebić kanały jak złoto. Pompa rotacyjna nie jest chyba bardziej wymagająca.

Pompa rotacyjna (bez zamontowanego za  pompą  restryktora / albo z restryktorem który niewiele ogranicza ) daje dużo większy przepływ przez grupę  niż malutka pompa wibracyjna.
Jak będzie skuteczny restryktor to sama pompa nie będzie bardziej wymagająca co do odpowiedniego zmielenia i rozłożenia kawy w sitku.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 04 Sierpień 2020, 22:58:18
Jak by ktoś był zainteresowany, to mam na sprzedaż super precyzyjny zawór iglicowy, który właśnie służył mi do zabawy z profilowaniem.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5738.0

Można na nim ustawić dowolny przepływ...
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 05 Sierpień 2020, 14:04:32
W swojej LM LM obniżyłem ciśnienie na pompie podczas ekstrakcji z 9 do 7,5 bara. Póki co bez żadnej zamiany/ wymiany  restryktora.
Przepływ przez grupę( bez oporu ) spadł nieznacznie , ale spadł ( z ok 500 na 455ml / 30 sek).

Nie tylko  wiem czemu  LaMarzocco  w Linei Mini stosuje sporo większy przepływ (o ok 100-150 ml /30 sek)  niż w swoich większych maszynach tj. Linea Classic czy PB
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: kulka w 05 Sierpień 2020, 14:40:33
W swojej LM LM obniżyłem ciśnienie na pompie podczas ekstrakcji z 9 do 7,5 bara.
Jaki efekt końcowy w filiżance? O różnicę dopytuję.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 05 Sierpień 2020, 14:44:57
Spotkałem się z opinią, że w Mini stosują większy restryktor (0.8mm) ze względu na mniejsze ryzyko zakamienienia. W GS3, Linea, i chyba też w innych jest 0.6mm, który łatwiej może się przytkać.
Oprócz tego w Mini są inne miejsca które mogą łatwo się zakamienić, np. spiralna ścieżka wody z bojlera do groupy.
Dlatego też kładą dosyć mocny nacisk na jakość wody (testy do wody w zestawie) i w zasadzie od tego też jest gwarancja uzależniona.

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 05 Sierpień 2020, 16:32:32
W swojej LM LM obniżyłem ciśnienie na pompie podczas ekstrakcji z 9 do 7,5 bara.
Jaki efekt końcowy w filiżance? O różnicę dopytuję.

Poprawa niewielka ale jest.
Binita Springs od Manhattan Coffee Roasters jest gęstawa, kwaskowo- słodka. Chyba taka powinna być.
Smakuje :)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 05 Sierpień 2020, 16:36:55
Spotkałem się z opinią, że w Mini stosują większy restryktor (0.8mm) ze względu na mniejsze ryzyko zakamienienia. W GS3, Linea, i chyba też w innych jest 0.6mm, który łatwiej może się przytkać.
Oprócz tego w Mini są inne miejsca które mogą łatwo się zakamienić, np. spiralna ścieżka wody z bojlera do groupy.
Dlatego też kładą dosyć mocny nacisk na jakość wody (testy do wody w zestawie) i w zasadzie od tego też jest gwarancja uzależniona.

Efekt w filiżance  przy tym nieco obniżonym przepływie przez grupę jest lepszy, niewiele ale lepszy.
Kawę i tak trzeba zmielić dość drobno i równo rozdystrybuować w sitku ( tu bez zmian )
Sadzę ze gdyby ten rystryktor 0,8 zmienić na 0,6 ( przepływ ten co mam teraz ok 238 ml / 15 sek byłby +/- połowę mniejszy.
I kawa moglaby być jeszcze smaczniejsza.
Wodę i tak stosuje niskozmineralizowaną


Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 05 Sierpień 2020, 17:28:56
przy tym nieco obniżonym przepływie przez grupę
Zdajesz sobie sprawę, że restryktor działa wyłącznie podczas napełniania grupy wodą i namaczania ciastka (czyli preinfuzji)? Potem i tak już nie ma najmniejszego znaczenia, bo przepływ przez ciastko i tak jest kilkukrotnie mniejszy niż przez restryktor?

Czy po obniżeniu ciśnienia zmieniłeś grubość przemiału?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 05 Sierpień 2020, 17:55:23
przy tym nieco obniżonym przepływie przez grupę
Zdajesz sobie sprawę, że restryktor działa wyłącznie podczas napełniania grupy wodą i namaczania ciastka (czyli preinfuzji)? Potem i tak już nie ma najmniejszego znaczenia, bo przepływ przez ciastko i tak jest kilkukrotnie mniejszy niż przez restryktor?

Czy po obniżeniu ciśnienia zmieniłeś grubość przemiału?

I właśnie o to wolniejsze namoczenie ciastka mi chodzi.

Nie zmieniałem ustawień ani  młynka, ani dozy.
Ekstrakcja trwa może 1,5 sekundy dłużej do osiągnięcia odpowiedniego uzysku (18, 2 g in ,  36 g out)

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 05 Sierpień 2020, 19:28:10
Zdajesz sobie sprawę, że restryktor działa wyłącznie podczas napełniania grupy wodą i namaczania ciastka (czyli preinfuzji)? Potem i tak już nie ma najmniejszego znaczenia, bo przepływ przez ciastko i tak jest kilkukrotnie mniejszy niż przez restryktor?

Pod koniec ekstrakcji restryktor też działa.
W pewnym momencie ciastko kawowe zaczyna stawiać mniejszy opór i się "rozwalać" (rozpuszczalne substancje poszły już do filiżanki). Widać to po lekko zwiększonym przepływie pod koniec ekstrakcji. Gdyby nie było restryktora, ten przepływ byłby dużo szybszy, a co za tym idzie, większe kanałowanie.
Dlatego opadający profil ciśnienia w dźwigniach sprężynowych robi robotę :)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 05 Sierpień 2020, 20:00:21
byłby dużo szybszy
Nie. Na początku ekstrakcji (bez preinfuzji) masz przepływ 6ml/s (90ml/15s), na końcu 8,6ml/s (130ml/15s). A restryktor ogranicza na 240ml/15s.
Dane zmierzone, a nie obliczone - dla doppio, 17g/34g/24s bez preinfuzji.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 05 Sierpień 2020, 21:04:42
Pod koniec ekstrakcji restryktor też działa.
W pewnym momencie ciastko kawowe zaczyna stawiać mniejszy opór i się "rozwalać"
Nie wiem co się "rozwala", ale napewno nie ciastko.
W tym przypadku restryktor nie działa. Prawidłowe ekstrakcja powinna być z przepływem 1.2 ml/s, oczywiście na początku, po około 7-10 s zaczyna wzrastać dwukrotnie do 2.5ml/s, czasami 3ml/s na końcu.

To powoduje właśnie, słabe "tygrysy". Jeżeli kontrolujemy ciągle przepływ, od początku do końca na poziomie 1.2-1.5ml/s, można zrobić tygrysa na kawie zbożowej. Dlatego właśnie, tak dobrze wychodzą "cętki" na Kazak rota. ponieważ "operator" ma w rękach i oczach dwukanałowy PID i na bieżąco koryguje przepływ.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 05 Sierpień 2020, 21:34:58
@Krakus a jak mierzyłeś przepływ? Przed ciastkiem kawowym czy już w filiżance? Bo jeśli w filiżance to pomiar nie uwzględnia oporu samego ciastka.
Jeśli Twój restryktor ogranicza do 480ml/30 sek, to jest duży przepływ. U mnie w Profitecu jest 240ml/30 sek.

@hi_aro a czy nie jest tak że przy końcu ekstrakcji ciastko kawowe straciło prawie 20% swojej zawartości? Więc jego struktura też się nieco zmieniła. Co powoduje że stawia mniejszy opór. A to skolei zwiększa przepływ. Jeśli w pewnym momencie opór restryktora jest większy od oporu ciastka kawowego, to czy restryktor wtedy nie zmniejsza przepływu?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 05 Sierpień 2020, 21:47:34
A to skolei zwiększa przepływ. Jeśli w pewnym momencie opór restryktora jest większy od oporu ciastka kawowego, to czy restryktor wtedy nie zmniejsza przepływu?
Wszystkie odpowiedzi masz podane w poście powyżej. Odpowiedz ponownie brzmi    nie...

P.S.
Ile jest 3ml/s x 30 s? Z tego co pamiętam, w SCACE jest 0.3mm dysza, aby zasymulować ekstrakcję. Więc wstępnie taki powinien być restryktor, aby mież przepływ na poziomie 1.2ml/s. Ale to spowoduje drastyczne wydłużenie napełniania układu....
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 05 Sierpień 2020, 22:09:36
Ok, może źle to napisałem z tymi oporami ciastka i restryktora. Chodziło mi, że zarówno wielkość restryktora jak i malejący opór ciastka przy końcu ekstrakcji mają wpływ na przepływ.
Nawet jest appka na BH gdzie można sobie to zasymulować: https://www.baristahustle.com/blog/app-pressure-flow/
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 05 Sierpień 2020, 22:13:30
@Krakus a jak mierzyłeś przepływ?
Na pompie wibracyjnej. Liczę cykle (okresy napięcia zasilania) skorygowane o ciśnienie - im wyższe, tym pompa w jednym cyklu daje mniej wody. Pompa jest sterowana tak, żeby ciśnienie nad ciastkiem było stałe. @hi_aro liczy przepływ za ciastkiem, ja Ci podaję przed. Faktycznie, po ekstrakcji ciastko, które przed ważyło 17g, po ekstrakcji waży 34g. Nigdy nie udało mi się ustalić ile wagi ciastka ubywa w trakcie ekstrakcji.

SCACE raczej nie symuluje ekstrakcji
SCACE wbrew pozorom jest całkiem niezłym przybliżeniem ekstrakcji. Fakt, ma stały w czasie przepływ, ale różnice nią są wcale tak wielkie.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 05 Sierpień 2020, 22:21:09
Nawet jest appka na BH gdzie można sobie to zasymulować:
Symuluje dokładnie to co powiedziałem. Jaki jest przepływ na końcu ekstrakcji przy restryktorze 0.6mm wg tej aplikacji? Przy 0.6 i przy 0.8 jest 4.5ml/s. Jak już powiedział @Krakus, ma to tylko niewielki wpływ na "preinfuzję"....

SCACE raczej nie symuluje ekstrakcji ponieważ ma stały przepływ
Nie, SCACE jest po to aby sprawdzić stabilność temperaturową, właśnie przy wzorcowej ekstrakcji. Czyli symuluje przepływ 1.2ml/s!
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 05 Sierpień 2020, 22:41:03
Jaki jest przepływ na końcu ekstrakcji przy restryktorze 0.6mm wg tej aplikacji? Przy 0.6 i przy 0.8 jest 4.5ml/s. Jak już powiedział @Krakus, ma to tylko niewielki wpływ na "preinfuzję"....

W aplikacji nie ma rozmiaru restryktora w milimetrach, tylko poziom oporu. 0 = brak oporu.
Jak pisał @PiotrekBM, różnica między restryktorem 0.6mm a 0.8mm to dwa razy większy przepływ w tym drugim (bez kolby). Nie wiem czy to się przekłada na dwukrotnie mniejszy opór, zależy jeszcze od ciśnienia.
Zobacz sobie symulacje i jak zmienia się przepływ na końcu dla mniejszego i większego oporu, np. dla 1.0 i 2.0. Nie są to jakieś gigantyczne różnice, ale znaczne.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 05 Sierpień 2020, 22:54:00
Jak pisał @PiotrekBM, różnica między restryktorem 0.6mm a 0.8mm to dwa razy większy przepływ w tym drugim (bez kolby
No właśnie, "bez kolby". Jaki będzie wpływ z ciastkiem, czekam na jakieś eksperymenty z Twojej strony, to podyskutujemy. Teraz nie mam siły dalej tego tłumaczyć. Wszystkie odpowiedzi są w postach powyżej.

Tylko restryktor 0.28-0.32 coś może zmienić... Tylko co?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Cob w 05 Sierpień 2020, 23:25:03
Jeśli mogę dodać słowo o flow control na e61 po kilku dniach zabawy  to na dziś jest bosko, ale sporo elementów wymaga uwagi:
- zawór musi być koniecznie otwarty gdy maszyna się grzeje (niby oczywiste zw na nagrzewanie grupy ale warto pamiętać)
- inaczej zaworem się steruje przy pompie wibracyjnej i rotacyjnej (ma większy przeplyw) widać to dobrze na filmach whole latte love u mnie się to potwierdziło, mam vibre i 1,5 obrotu daje fabryczy przepływ, w pompie rotacyjnej min 2x
- pompa poprzez sterowanie daje wzrost ciśnienia (nieco mniej gwałtownie niż rotacyjna) więc aby dobrze "dyrygować" trzeba dynamicznie reagować na wskazania ciiśnienia na grupie
- start od zera absolutnego działa bez problemu - na ciastku możemy zakraplać do woli
- 1/4- 0,5 obrotu zaworu to jest to co tygrysy lubią najbarziej, sterowanie precyzyjne jest hmm trudne w tym etapie, choć odchylenie to ok realne 2 bary, więc i tak lux

To tyle na dziś, w sobotę walę na urlop na 3 tyg ;) po powrocie będę robił pomiar wolumenowo + profile cisnienia
Na razie na wakacje pojedzie ascaso hihi


Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 05 Sierpień 2020, 23:25:33
Wybacz @hi_aro ale nie moge znalezc tych odpowiedzi w postach powyzej. Krakus robil pomiar ale z tego co zrozumialem tylko na jednym restryktorze.
Z Twojego opisu tez nie wynika czy zmieniales przeplyw poprzez restryktor (zawor iglicowy?) czy przez pompe.
I czy byl to staly opor przez cala ekstrakcje.
Chodzi tutaj tylko i wylacznie o sam restryktor, reszta zmiennych jest taka sama. I jaki to ma wplyw na przeplyw koncowy.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Sierpień 2020, 06:55:58
Z Twojego opisu tez nie wynika czy zmieniales przeplyw poprzez restryktor (zawor iglicowy?) czy przez pompe.
Robiłem testy wszyskich z powyższych. Łącznie i z osobna.
Przykro mi, jeżeli nie jesteś w stanie odnaleść odpowiedzi....
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 06 Sierpień 2020, 09:13:30
Nigdy nie udało mi się ustalić ile wagi ciastka ubywa w trakcie ekstrakcji.
EY (extraction yield) przy espresso możesz przyjąć dla uproszczenia 20%.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 06 Sierpień 2020, 09:21:46
Krakus robil pomiar ale z tego co zrozumialem tylko na jednym restryktorze.
Po kolei - mam własnej konstrukcji termofiltr, podobny do Scace. Używam go do pomiarów temperatury w czasie ekstrakcji. Mam też ekspres z pompą wibracyjną z własnym sterowaniem, który pozwala na przeprowadzanie różnych pomiarów. Przepływ mierzyłem tak z termofiltrem, jak i w trakcie parzenia kawy.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 06 Sierpień 2020, 11:18:31
Ok, ale bez zmiany restryktora przed ciastkiem kawowym?
Mamy pompe, restryktor i ciastko kawowe (lub termofiltr ze swoim restryktorem).
To sa trzy zmienne.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 06 Sierpień 2020, 12:44:59
bez zmiany restryktora przed ciastkiem kawowym?
Cóżeś się tak tego restryktora uczepił? Nie mam żadnego restryktora, a tylko elektronicznie sterowaną pompę i pomiar ciśnienia nad ciastkiem. Napełnianie grupy i namaczanie ciastka przebiega z pełną wydajnością pompy. Po osiągnięciu ciśnienia nad ciastkiem równego 9 barów wydajność pompy jest ograniczana tak, aby ciśnienie było stałe - i tak do końca ekstrakcji.

Masz wykres, który Ci coś powinien rozjaśnić - dwa pomiary. Jeden to ekstrakcja w sitku The Single IMS, drugi, to pomiar przez termofiltr (NFT).

(https://pci.ac/WoK/NFT vs ekstrakcja (800).png)

Jak widzisz, przepływ przez NFT jest stały, przez kawę stopniowo rośnie. Pełne ciśnienie nad ciastkiem (wtedy przepływ spada z 90 ms/l do kilku - kilkunastu ml/s) masz po ok. 4s (przy pompie rotacyjnej będzie pewnie 2-3s).

PS. Sknociłem jednostki - przepływ na wykresie jest w  0,1 ml/s. W końcu pompa wibracyjne ma maksymalny przepływ na poziomie 600 ml/min
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 06 Sierpień 2020, 13:51:35
Wyszlismy od rozmowy na temat zmiany restryktora w linea mini. Napisales ze bedzie to mialo wplyw tylko na preinfuzje. A to nie prawda, bo tez na koniec ekstrakcji.
Tyle z mojej strony w tym temacie bo chyba za duzy offtop sie zrobil.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 06 Sierpień 2020, 13:53:48
Nie wiem co się "rozwala", ale napewno nie ciastko.
W tym przypadku restryktor nie działa. Prawidłowe ekstrakcja powinna być z przepływem 1.2 ml/s, oczywiście na początku, po około 7-10 s zaczyna wzrastać dwukrotnie do 2.5ml/s, czasami 3ml/s na końcu.

To powoduje właśnie, słabe "tygrysy". Jeżeli kontrolujemy ciągle przepływ, od początku do końca na poziomie 1.2-1.5ml/s, można zrobić tygrysa na kawie zbożowej. Dlatego właśnie, tak dobrze wychodzą "cętki" na Kazak rota. ponieważ "operator" ma w rękach i oczach dwukanałowy PID i na bieżąco koryguje przepływ.

nowość, James Hoffman mówił że cętki to najprawdopodobniej "fines migration" ale dokładnie niewiadomo.
A tu ktoś wyciąga je z kawy zbożowej...
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 06 Sierpień 2020, 14:02:51
za duzy offtop sie zrobil
Wcale nie.

Napisales ze bedzie to mialo wplyw tylko na preinfuzje.
I dalej się upieram, że tak jest. Żeby miał wpływ na infuzję, to napełnianie grupy i preinfuzja musiała by trwać tak ze 30s. Rzuć jeszcze raz okiem na ostatni z wykresów. W czasie 5 s napełniasz grupę i robisz preinfuzję przy przepływie 10ms/s (czyli 150ms/15s), a w trakcie infuzji masz kilka razy mniej. Jeśli byś chciał mieć wpływ na infuzję, to przepływ musiałby być na poziomie tych 2ml/s, a wtedy napełnianie i preinfuzja trwały by nie 5, a 25 sekund (5s x 10ml/s = 25s x 2 ml/s).
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Biff w 09 Sierpień 2020, 10:24:56
- zawór musi być koniecznie otwarty gdy maszyna się grzeje (niby oczywiste zw na nagrzewanie grupy ale warto pamiętać)
No właśnie nie jest takie oczywiste, bo zawór to taka nastawna kryza, a restryktor to co innego. Moim zdaniem zawór nie musi być otwarty.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 10 Sierpień 2020, 09:26:44
Piszecie elaboraty o konkretnych przepływach ale jak w tych hightechach on jest ustalany? Bo jeżeli mamy tylko zawór dławiący i opv, to przy danym ustawieniu zaworu przepływ będzie jednak inny na pustej kolbie i w trakcie prawdziwej ekstrakcji. Żeby kalibrować to na jakimś ciśnieniowym sitku które udaje to 9 bar ale to i tak nie jest aptekarska metoda bo w zależności od prawdziwego oporu ciastka będzie różnie.

Z ciekawości zrobiłem kilka shotów(podwójnych) na przepływie stłumionym do 140ml/sek (na "sucho") i pobawiłem się trochę z mocniej paloną kawą bez drobniejszego mielenia, tak jak bym robił normalny shot. Na  starcie ciśnienie na ciastku dobijało po 15 sek do 6 bar (do jakichś 20g naparu), a potem dawałem ile fabryka miała, skakało do 9.5 bar, czyli zupełnie nie dźwigniowo. I w sumie ciekawie to wyszło, w shocie było zdecydowanie mniej goryczy jak na takie ciemnie palenie ale nie szło też w kwaski, po prostu słodziej. W szufladzie ciągle mam bardziej precyzyjny zawór, także chyba dalej z tym pokombinuję.

ale Sage Dual Boiler/Lelit Elizabeth/[wstawić inny DB za ok 1200USD] ma dyszę cool touch, ma regulowany czas i ciśnienie preinfuzji, ma shot timer
O ile ostatnio tego nie zmienili to w Sage/Breville ta dysza to specjalnie cool nie jest. O ile w Silivi przerobiłem dyszę na cool i dawało to fajny rezultat to tutaj niestety ten sam mod nie chciał działać.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: skansen w 10 Sierpień 2020, 10:38:55
Wydaje mi się, że najnowsze Breville/Sage Dual Boiler mają już cool touch ale ręki sobie za to uciąć nie dam. Testowany przeze mnie rok temu Dual Boiler takiej dyszy na pewno nie miał (wspomniałem o tym w porównaniu na forum). Natomiast intencją mojego wpisu było porównanie, z przymrużeniem oka, wiekszej ilości funkcji w tańszych ekspresach niż w LM LM.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 10 Sierpień 2020, 15:59:08
do 140ml/sek
ciśnienie na ciastku dobijało po 15 sek do 6 bar
Czegoś nie pomyliłeś? Przepływ 140ml/s napełnia Ci grupę, ciastko i jeszcze dwie filiżanki w jedną sekundę.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 10 Sierpień 2020, 16:27:49
Przeczytaj mój post jeszcze raz i sam sobie odpowiesz.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 10 Sierpień 2020, 16:41:03
Bacek, a ile wynosi przepływ nie stłumiony?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 10 Sierpień 2020, 17:17:17
Przeczytaj mój post jeszcze raz i sam sobie odpowiesz.
Np. że nie odróżniasz sekund od minut?

Twój przepływ pewnie miał być 140ml/ minutę
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 10 Sierpień 2020, 20:20:54
A fakt, tego nie odróżniam :). Oczywiście na minutę.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 10 Sierpień 2020, 21:21:08
Oczywiście na minutę.
To ciut zmienia dyskusję.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 10 Sierpień 2020, 21:46:09
Sekunda, minuta, czym to jest naprzeciw wieczności.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: skansen w 17 Sierpień 2020, 14:12:43
Wyprowadźcie mnie proszę z błędu, jeśli się mylę-GS3MP oferuje profilowanie, ale GS3AV już nie?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 17 Sierpień 2020, 14:35:29
Wyprowadźcie mnie proszę z błędu, jeśli się mylę-GS3MP oferuje profilowanie, ale GS3AV już nie?

MP  można profilować przepływ prze ciastko kawowe, pośrednio tym przepływem zmieniać ciśnienie.
AV kupują Ci którzy chcą mieć powtarzalne espresso od 1 naciśniecia przycisku / zapamiętana doza
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 14 Listopad 2020, 12:12:53
Wielkie podziękowania dla WOK-a za możliwość uczestnictwa w forum!


Panie i Panowie!

Wracając do meritum założonego postu...
Zwracam się z prośbą o pomoc z rozwiązaniu (byłoby wspaniale), sugestie  mojego problemu. Od samego początku (1,5 roku użytkowania) mam problem z okiełznaniem mojego ekspresu: z prysznica po osiągnięciu optymalnej temperatury i włączeniu LEJE SIĘ WODA, JAK Z FONTANNY! Zmieniłem prysznic na E&B Lab, co trochę zmniejszyło impet wypadającej wody. Dużo czasu poświęciłem na wertowanie informacji w necie, jakby tu "stuningować" moją grupę, ale poza zaworem Flow Control Profiteca, który już chciałem nabyć (po zastanowieniu zrezygnowałem), NIC nie znalazłem a na wymarzony Rocket R NINE ONE na razie mnie nie stać!

Zacząłem ponownie czytać od deski do deski Wasze posty i komentarze. W końcu trafiłem na ten post. Myślę, że nie tylko ja mam taki problem, więc może wspólnymi siłami byśmy coś zrobili i choćby zniwelowali tę "przeciwność losu" w ekstrakcji espresso. Osobiście myślałem o mechanicznej modyfikacji "talerza", przez który gorąca woda wypada już bezpośrednio na prysznic.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 14 Listopad 2020, 14:48:37
Zważyłeś ilość wody, jaka leci z prysznica w ciągu 30s?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 14 Listopad 2020, 15:29:52
LEJE SIĘ WODA, JAK Z FONTANNY

Tzn jednym strumieniem a nie jak z prysznica ?

Możesz zważyć  ile wody wypłynie z grupy w ciągu 30 sek / albo 15 sekund.

Przepływ wody przez grupę (bez oporu stawianego przez ciastko z kawą )  w większości ekspresów  gastronomicznych ustawiona jest w granicach  230 -270 ml w ciągu 30 sekund. Mam na myśli  ekspresy bez profilowanego przepływu np La Marzocco GB5 , Linea PB.

Ale np w Linei Mini La Marzocco stosuje przepływ  znacznie większy ( przy zastosowanym  standardowo restryktorze).
U mnie  w LMLM  jest to  237 ml / 15 sek  czyli 474 ml / 30 sekund. Uważam , ze to dużo.   Pytanie dlaczego ?
Nieoficjalna odpowiedź  LaMarzocco jest taka , że Linea Mini to  ekspres z założenia do  użytku domowego.
Być może jedyny ekspres tej marki , który (prawdopodobnie ) częściej będzie używany  ze zbiornikiem na wodę niż z przyłączem do wodociągu. Tu zestaw do podłączenia  do wody dodatkowo kosztuje , nie jest na wyposażeniu.
Woda niefiltrowana  ze zbiornika mogłaby szybciej zatkać węższy restrictor.  Dlatego zastosowali szerszy.
Mimo znacznie większego przepływu wody , leje się ona dalej jak z prysznica.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 14 Listopad 2020, 16:50:29
@RufusTF Przy: 15s = 139,2g, 30s = 263,1g

@PiotrekBM "Tzn jednym strumieniem a nie jak z prysznica?" Przez niektóre dziurki kapią krople, ale przeważnie "strzela" strumieniem, ale tak się dzieje tylko przy rozgrzanym bojlerze, bo gdy dochodzi do 70 stopni, to wtedy z prysznica ładnie kapią równomiernie krople.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 15 Listopad 2020, 09:22:19
Przepływ wody przez grupę jak w maszynach gastronomicznych.
Jeśli przy 70 st wszystko jest ok , to zmierzyłbym  faktyczną temp. wody wypływającej  z grupy  jeśli ustawienie na wyświetlaczu wynosi np 90 st.

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 15 Listopad 2020, 10:13:29
Przepływ normalny. Tak jak pisze PiotrekBM powyżej, sprawdziłbym temperaturę wody wypływającej z grupy. Alternatywnie - sprawdziłbym punkt wrzenia. Być może masz uszkodzony PID, albo błędnie ustawiony offset i na grupę idzie woda np. ponad 100C.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Listopad 2020, 10:45:50
@PiotrekBM @RufusTF

Ustawiłem PID na 90 stopni, zagotowałem wodę w czajniku i wlałem do 300ml kubka z nierdzewki, aby go maksymalnie rozgrzać. Puściłem trochę wody z prysznica i raczej nie wylatuje z grupy wrzątek: 15s ekstrakcji, ilość 133,2g i termometr bolcowy wskazuje, wiem, że to mało dokładne, 82 stopnie.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 18 Listopad 2020, 14:58:48
@GostRado a mógłbyś wrzucić filmik z nagraniem?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 18 Listopad 2020, 17:32:53
@untoldex Ostatnia klatka filmu, dobrze pokazuje miejscami strzela strumieniem. Aaaa ekspres mocno rozgrzany, bo wyskoczyłem na dwie godziny z domu, PID ustawiony na 93 stopnie.

    youtube.com/watch?v=_NOvBkYqrp4&feature=youtu.be

"Raczej problem upatrywałbym w tym, że wyrzucana jest z gorącego bojlera pod większym ciśnieniem."

Chyba masz rację, bo jak ekspres się rozgrzewa, to do 70 stopni ciśnienie jest zerowe, a potem stopniowo rośnie do 4 bara. Puszczam wodę przez grupę i spada do 1. Ponownie rośnie do 4 jak PID podbija do zadanej temperatury, teraz mam ustawioną na 93.
Ale jak już zapnę kolbę z sitkiem i spuszczę wodę, to szybko wzrasta ciśnienie do 8 bara. Może powoduje to, że jest trochę wody i pary w sitku. Odpinam kolbę, spuszczam wodę i znów spada do 1 i rośnie do 4 wraz ze wzrostem temperatury. Popytam się innych użytkowników classiki.

"A vacuum breaker valve sprawdzałeś? Może z przerywaczem próżni masz jakiś problem"

Powyżej jeszcze rozmowa z Piotrem.






Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 18 Listopad 2020, 17:39:27
@GostRado niestety film jest "prywatny". Nie moge odtworzyc.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 18 Listopad 2020, 17:45:08
@GostRado niestety film jest "prywatny". Nie moge odtworzyc.

@untoldex 
Chyba teraz będziesz mógł obejrzeć:

youtu.be/_NOvBkYqrp4
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 18 Listopad 2020, 22:28:09
Jak dla mnie to normalnie woda leci.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 18 Listopad 2020, 22:47:24
Dzięki za odpowiedź.

Widziałem wielokrotnie jak na innych maszynach z prysznica lecą, kapią, tak flegmatycznie, krople i to mnie wkurzało w moim, te bryzganie, ale może za dużo wymagam od tej klasy ekspresu.

Nie jest to jakaś duża kasa, @Cob jest zadowolony z tego Flow Control, więc ja też się nim pobawię  :)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 19 Listopad 2020, 07:22:58
No a jak smak espresso? Czy dobrze rozumiem, że espresso nie wychodzi dobre i w tym prysznicu upatrujesz problemu?

Hmm, na filmiku nie widziałem żadnego bryzgania. Ale jakbyś chciał się upewnić, że z ekspresem wszystko jest okej, to ja bym polecał przegląd serwisowy (opcja "domowego serwisu" albo gdzieś zawieść).
Jeśli serwisant stwierdzi że wszystko okej, a kawa nadal nie smakuje, to wtedy bym polecał zaprosić jakiegoś bariste żeby zobaczył czy wszystko okej w całym procesie przygotowania espresso.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Listopad 2020, 08:24:45
Dzień dobry @untoldex

Ostatnia klatka mojego filmu, widać strzał  :( Jak tylko kupiłem, to od razu zadzwoniłem do sprzedawcy i powiedzieli, że jest w porządku. Jak w końcu zmieniłem prysznic na E&B Lab 200RNT, tzw wzmocniony, trochę mniej bryzga, po drodze były jeszcze dwa zwykłe IMSy, ale było gorzej od tego, co siedział fabrycznie.

Espresso jest ok. ale wiesz, zastanawiasz się, co by tu udoskonalić albo wyeliminować, żeby było jeszcze lepiej, taki mój kaizen.

Dobry pomysł z tym serwisem i tak zrobię, tylko najpierw kupię młynek ręczny (podoba mi się 1Zpresso Kplus), to wymienią w Ceado włącznik, bo jakieś trzaski z niego dobiegają.

Udanego dnia!
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 19 Listopad 2020, 08:54:30
Espresso jest ok. ale wiesz, zastanawiasz się, co by tu udoskonalić albo wyeliminować, żeby było jeszcze lepiej, taki mój kaizen.

Dla mnie to oznacza, że jednak espresso nie jest ok dla Ciebie;)
Gdyby tak było to bawiłbyś się tylko przepisami, różnymi ziarnami. Wydaje mi się, że takich "małych upgrejdów sprzętowych" można robić w nieskończoność i być ciągle nie do końca zadowolonym.
Mi bardzo pomogła konsultacja/szkolenie z lokalnym baristą u mnie w domu na moim zestawie. Tak na forum dosyć ciężko cokolwiek pomóc. Jest taki ogrom zmiennych, że trzeba wszystko zobaczyć jako całość, co jest w zasadzie tylko możliwe tak na żywo, na Twoim sprzęcie.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Listopad 2020, 09:34:37
Jest taki ogrom zmiennych, że trzeba wszystko zobaczyć jako całość, co jest w zasadzie tylko możliwe tak na żywo, na Twoim sprzęcie.

Dobrze prawisz👍
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 19 Listopad 2020, 10:27:46
Dla mnie to też wygląda na zupełnie normalny przepływ. Wręcz powiedziałbym, że ładnie rozłożony. U mnie na pełnym otwarciu przepływu jest mniej symetrycznie. To na prysznicu 200RNT? Nie widać dokładnie, bo ostrość ustawiłeś na dzbanek :)

A jeżeli nadal nie smakuje ci espresso, to pokombinowałbym z temperaturą. Podnieś/obniż o 2-3C i zobacz czy coś się zmienia,
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Listopad 2020, 11:16:22
To na prysznicu 200RNT

Chyba najlepszy dostępny w tej chwili prysznic do e61. Kiedyś czytałem na stronie tej ekstrawaganckiej firmy, wypadła mi nazwa, z Holandii, van der... i jakoś dalej, że grubsza ścianka prysznica niweluje deformacje podczas ekstrakcji w związku z wysoką temperaturą, więc znalazłem E&B Lab i kupiłem... w Portugalii.


Od 88 do 96 stopni nie ma różnicy, tak samo wylatuje, bryzga woda.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Kasper w 19 Listopad 2020, 11:42:42
E&B Lab i kupiłem... w Portugalii
https://coffee-lovers.eu/produkt/prysznic-ims-eb-lab-e61-200-rnt/

To na prysznicu 200RNT

Chyba najlepszy dostępny w tej chwili prysznic do e61
Nie zgadzam się. Miałem, sprzedałem. Już o tym rozmawialiśmy w innym watku. U mnie powodował nierównomiernie rozłożone dołki w ciastku, prawdopodobnie przez otworowanie na całej powierzchni. Większość prysznicy do E61 ma na środku powierzchnię bez otworów, po wymianie na taki dołki zniknęły.

żeby było jeszcze lepiej, taki mój kaizen.
Jak dla mnie żaden kazien, tylko szukanie problemu tam gdzie go nie ma.

Co pokazuje manometr podczas ekstrakcji? Nagraj najlepiej ekstrakcje z NPF, tak żeby było widać sitko i manometr.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 19 Listopad 2020, 11:53:44
Od 88 do 96 stopni nie ma różnicy, tak samo wylatuje, bryzga woda.

Ale przecież nie o wodę pytam, tylko o espresso. Pozmieniaj temperaturę, poczekaj po każdej zmianie z 20 minut, zaparz kawę i daj znać, czy nie jest lepiej.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 19 Listopad 2020, 11:55:34
Nie zgadzam się. Miałem, sprzedałem. Już o tym rozmawialiśmy w innym watku. U mnie powodował nierównomiernie rozłożone dołki w ciastku

Właśnie 200RNT miałeś? U mnie na standardowym Bianki dołki są regularnie, tylko czasami w środku, a czasami na całej powierzchni, zależnie od kombinowania z wiosłem. Myślałem jakiś czas temu, czy nie spróbować tego sitka E&B.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Kasper w 19 Listopad 2020, 12:24:03
Tak dokładnie to.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.msg208600#msg208600  (trzeci post)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Listopad 2020, 13:16:38
Nie wiem, czy w tamtym roku mieli, za 27 + 5 wysyłka ojro dostałem silikonowe uszczelki i drugi prysznic gratis. Dla mnie jest lepszy od wcześniejszych.

Dzięki chłopaki, reszta odpowiedzi później :)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Listopad 2020, 18:41:57
@RufusTF @Kasper

Nowe ziarna, jeszcze jeden shot i powinno być ok., ale smak już mi pasuje. VST20: 21g,29s,44g.

A na końcu już spada ciśnienie z 8,6 do 8,2 i bryzg :( Myślę, że troszkę wcześniej załączył bym Flow Control i obyłoby się bez "ofiar ze strzału". Co sądzicie?


youtu.be/5JOWRXYu9z0

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Kasper w 19 Listopad 2020, 18:48:42
Ja myślę, że powinieneś podkręcić ciśnienie na opv. Zdania w kwestii samej wartości są podzielone, gadaliśmy o tym więcej w wątku o opv w Oscarze. Na pewno 8 to mało, na ciastku masz jakieś 7, ja u siebie mam 11.5 na ślepym sitku. Z tym że ja używam sterownika do obrotów pompy wibracyjnej, max ciśnienie mam tylko przez chwilę w górnym piku. Nie jest to flow control, ale coś tam robi i kosztuje 25 zł zamiast 1000 zł.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Listopad 2020, 18:53:50
A ja specjalnie obniżyłem na 8,6 ze względu na bryzgi :mhh:

Większe ciśnienie: i diametralna zmiana moich przyzwyczajeń?

Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 19 Listopad 2020, 19:28:11
Po pierwsze, shot jest trochę za szybki. Zmiel jedno albo dwa oczka drobniej. Wtedy ciśnienie podczas ekstrakcji też wzrośnie.

Po drugie, nie ma co fetyszyzować ciśnienia. Jeśli kawa smakuje ci przy 8 barach albo poniżej, to wszystko jest ok.

Po trzecie, ty tu chyba jednak nie przychodzisz na polowanie Jeśli potrzebujesz kogoś, kto powie "jasne, koniecznie instaluj ten flow control", to oczywiście możemy ci tak powiedzieć :) Ale ja mam lekką niechęć, może irracjonalną, do instalowania tego na siłę w konstrukcji, dla której to nie zostało od zera zaplanowane. 
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Listopad 2020, 19:38:38
Wykorzystam Twoje sugestie.

ja mam lekką niechęć, może irracjonalną, do instalowania tego na siłę w konstrukcji, dla której to nie zostało od zera zaplanowane.

Ja też, ale jak  widzę, że profilowaniem można, upraszczam, poczuć dźwignię, to zaryzykuję.

Oooo, nie wiedziałem, że mogę linki zamieszczać

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=5JOWRXYu9z0
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Kasper w 19 Listopad 2020, 19:43:50
Jeśli kawa smakuje ci przy 8 barach albo poniżej, to wszystko jest ok.
Jasne, ale może na wyższym ciśnieniu będzie lepiej?
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 19 Listopad 2020, 22:38:08
Jesli na niskim cisnieniu przy koncu bryzga to mi wyglada na rozwalenie ciastka i kanalowanie. Tu moze pomoc dokladniejsza i rowniejsza dystrybucja kawy w sitku (np. wdt).
Zwiekszenie cisnienia tylko nasili problem.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 19 Listopad 2020, 23:14:48
U mnie na standardowym Bianki dołki są regularnie
A wsadźcie sobie między prysznic a dysk dyspersyjny grupy kawałek zmywaka z wiórków nierdzewnych i problem dołków zniknie jak ręką odjął.

obyłoby się bez "ofiar ze strzału"
Jak masz kłopoty z dystrybucją, kup takie coś (https://allegro.pl/oferta/drut-nierdzewny-na-woblery-0-35-mm-10m-9888696962), utnij z drutu trzy szpilki, wbij w korek i masz fenomenalne narzędzie do WDT.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: krystians w 20 Listopad 2020, 00:16:24
Ja bym powiedział, że GastRado lubi generować problemy. Popatrzcie na historię jego wiadomości https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=profile;area=showposts;u=13063
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 08:11:14
A wsadźcie sobie między prysznic a dysk dyspersyjny grupy kawałek zmywaka z wiórków nierdzewnych i problem dołków zniknie jak ręką odjął.

@Krakus dzięki. Cały czas myślałem o tym talerzu dyspersyjnym.

A co powiesz, żeby zrobić nowy i zamiast tych czterech głębokich rowków, nacięć, przez które leci woda wykonać 8 lub więcej płytkich? Ty jako techniczny, lepiej ocenisz ten zabieg z głowy, bo ja musiałbym empirycznie.

@krystians
A może, to dowodzi  o moim dążeniu do perfekcji w życiu. To takie naganne wg Ciebie?
A z kalendarzem, to są oczekiwania żony, mają być w rubrykach dni miesiąca imieniny, w przeciwnym wypadku nie będzie wisiał w kuchni!

Udanego dnia!
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 20 Listopad 2020, 10:43:29
@GostRado masz świetny ekspres, dokupiłeś świetny prysznic. Inni mówią Ci, że wszystko jest okej ze sprzętem i z tym jak leci woda z prysznica. Flow rate masz poprawny.
Grupa, krążek dyspersyjny, prysznic, to są standardowe i masowo produkowane komponenty.
Czy naprawdę potrzebujesz jakichś chałupniczych rozwiązań i kombinowania?
Wg mnie to jest poprostu kwestia umiejętności (ziarna, przemiał, doza, dystrybucja w sitku, przepis).
Tego ciężko się w miarę szybko nauczyć z internetu. Szczególnie jak się cały czas zmienia coś w sprzęcie i pracuje na różnych ziarnach.


Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 11:52:38
To moje przekleństwo  :picardpalm:

Nawet w moim CV mam takie zdanie: Powierzoną mi pracę wykonuję z pełnym zaangażowaniem, permanentnie ją doskonaląc.
Oczywiście jak już wszystko ogarnę w nowej robocie,  mam dużo więcej czasu dla siebie, bo sprzedaż sama się nakręca, ale wtedy szybko się wypalam.

Sorry, że tak osobiście, ale moje cechy charakteru wpływają 
na poszukiwanie rozwiązań zawartych m.in. w tym poście
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pietro w 20 Listopad 2020, 12:08:36
Ja też nie widzę tego "bryzgania"  wodą z grupy, jak dla mnie to raczej w dźwigniach jest syfon, na filmikach często widać jak podczas flusha leci gotująca się woda.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 12:23:37
Widzicie te sześć nacięć na talerzu? Tak na chłopski rozum: zrobić nowy talerz, ale z np. 12 rowkami (teraz jest 6), ale w precyzyjny sposób, aby tych 12 wcięć miał objętość, co tych fabrycznie 6. Woda spada dużym pojedyńczym strumieniem z grupy na talerz i jest rozprowadzana na prysznic sześcioma otworami.

Ja nie wiem, co będzie, nie jestem techniczny, ale @Krakus może się odezwie.

Prysznic E&B czyściutki :)

Idealny "klucz" wymyśliłem do odkręcania talerza. Dzisiaj nie dałem rady, to wkrętak wsadziłem w dziurkę i poszło.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: pietro w 20 Listopad 2020, 12:42:51
Kiedyś dowiercałem otwory w krążku dyspersyjnym i woda bardziej się lała, ale to inna konstrukcja. Spróbuj inaczej się chyba nie przekonasz :)
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 13:09:07
woda bardziej się lała

Chyba dlatego, ale ja napisałem, żeby suma objętości nowych 12 była równa, objętości 6 otworów fabrycznego talerza

Na zdjęciu: im wyższa temperatura w bojlerze, z tym większym impetem wylatuje woda z dziurki.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: krystians w 20 Listopad 2020, 13:17:09
A może, to dowodzi  o moim dążeniu do perfekcji w życiu. To takie naganne wg Ciebie?
Są ludzie pozytywnie zakręceni i są przypadki kliniczne.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 13:45:34
pozytywnie zakręceni

Mam nadzieję, że w ten sposób mnie oceniasz, ale jeśli to drugie?  Cóż mi pozostaje... będę musiał jakoś przełknąć Twoją ocenę i z tym żyć 🥺


Wracając do tematu...
Przypiłowałem delikatnie talerz, kostką 150, nad wcięciami, zmniejszając tym sam przepływ wody, i jakby lepiej wypływa niż wcześniej z prysznica, ale to można tylko złudzenie optyczne lub autosugestia.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: krystians w 20 Listopad 2020, 14:17:32
Mam nadzieję, że w ten sposób mnie oceniasz, ale jeśli to drugie?  Cóż mi pozostaje... będę musiał jakoś przełknąć Twoją ocenę i z tym żyć
Do Twojego życia nikt tu się nie będzie wtrącać. Tutaj jako że nie jesteś sam, postaraj się nie być uciążliwym dla innych ot tylko i aż tyle.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 14:24:53
uciążliwym dla innych


Napisz, może na priv - gdzie będę - to bezzwłocznie zareaguję.



Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: krystians w 20 Listopad 2020, 16:02:01
Nie, ja Twoim stróżem nie będę. Tyle razy byłeś wyrzucany z tego forum, że powinieneś wiedzieć co jest niemile widziane. Forumowicze na pewno dadzą Ci znać jak będziesz męczący lub wprowadzał zamęt.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 16:15:28
Dużo swojego czasu mi poświęcasz i jestem za to bardzo wdzięczny.

Miłego wieczoru.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 20 Listopad 2020, 23:27:36
wylatuje woda z dziurki.
Ależ pomysł spod ciemnej gwiazdy.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 23:35:51
Ależ pomysł spod ciemnej gwiazdy

@Krakus
Tak jest w oryginale, chyba się nie zrozumieliśmy.

A chodziło mi, jakie masz zdanie na ten pomysł:

"Widzicie te sześć nacięć na talerzu? Tak na chłopski rozum: zrobić nowy talerz, ale z np. 12 rowkami (teraz jest 6), ale w precyzyjny sposób, aby tych 12 wcięć miał objętość, co tych fabrycznie 6. Woda spada dużym pojedyńczym strumieniem z grupy na talerz i jest rozprowadzana na prysznic sześcioma otworami. Ja nie wiem, co będzie, nie jestem techniczny, ale @Krakus może się odezwie."
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 20 Listopad 2020, 23:41:46
chyba się nie zrozumieliśmy.
Zrozumieliśmy się. Komentarz był do radosnej twórczości producenta, nie Twoje.

Widzicie te sześć nacięć na talerzu?
Wrzuć zdjęcie tego, o czym mówisz.

EDIT: Piszesz o małym elemencie ze śrubą w środku? Tego bym nie ruszał, spróbuj tak, jak mówiłem z myjką nierdzewną.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Listopad 2020, 23:46:30
Komentarz był do radosnej twórczości producenta,

To mnie skonsternowałeś! ECM 🥴👎. Jednak fabrykę można poprawiać.

Talerz dyspersyjny, zamiast 6 nacięć fabrycznych, 12 na nowym talerzu o tej samej objętość, co 6.
Tytuł: Odp: flow profiling , pressure profiling
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 21 Listopad 2020, 06:22:24
EDIT: Piszesz o małym elemencie ze śrubą w środku? Tego bym nie ruszał, spróbuj tak, jak mówiłem z myjką nierdzewną.

Tak.

A jakby ten element przypiłować, podszlifować, od góry, żeby w konsekwencji zmniejszyć średnicę tych 6 otworów, tym samym po dokręcniu do grupy ograniczymy, zmniejszymy przepustowość wody wypływającej na prysznic ???

Myjkę na pewno wykorzystam.

Dzięki @Krakus