forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: Kasper w 24 Czerwiec 2016, 00:39:57
-
Cześć,
zdecydowałem się założyć nowy wątek, gdyż w istniejących nie znalazłem stricte odpowiedzi na moje pytanie. Jestem zapaleńcem, chcę przesiąść się na poziom wyżej, w związku z tym bardzo proszę o pomoc. Pijam tylko i wyłącznie espresso, ekspres używam sam, jedna - dwie kawy dziennie. Poszukuję używanej maszyny w budżecie poniżej 3000 zł. Najważniejsza jest dla mnie jakość kawy oraz wygląd ekspresu ponieważ moim marzeniem jest design à la Rocket czyli dźwigienki, pokrętła i sam metal - żadnych plastików i guzików. Z tych najbardziej znanych propozycji jest oczywiście Bezzera Unica PID z tym że pojawia się pytanie czy bojler 0,5 l nie jest trochę za mały jeśli chodzi o stabilność temperaturową? Isomac Zaffiro wypada lepiej z większym bojlerem, można dorzucić pid'a tylko słabo dostępny na rynku wtórnym. Wpadł mi też w oko też SAB Alice, bojler 1,5l no i droższy... No i kolejne pytanie jeśli nie te propozycje to jakie alternatywy (Rocket chyba niestety będzie wykraczał poza budżet). I pytanie na koniec gdzie za granicą mogę szukać używanego sprzętu? Tylko niemiecki ebay? Czy gdzieś jeszcze warto szukać? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam. Kasper.
-
Stabilność temperaturową w np. w takiej Unice zapewnia Ci grupa e61 i do tego PID. Zwróć uwagę, że w wielu droższych maszynach typu dual-boiler właśnie bojler kawowy ma pojemności w okolicach 0,5l a ten drugi, do spieniania mleka, ma większe pojemności.
-
Kolega EMFED słusznie prawi - bojler 0,5 spokojnie da radę do espresso.
Nie wspominasz nic o młynie. Skoro chcesz przeskoczyć poziom wyżej, to może warto najpierw zacząć od młynka? ;)
-
Ja się może bardzo nie znam, ale czy taka niewiele droższa od Unica Bezzera Bz10 (hx) nie będzie bardziej stabilna temperaturowo?
-
Dziękuję za odpowiedzi.
Bezzera Bz10
Ta autorska grupa Bezzery nie podoba mi się, moim marzeniem jest wygląd E61.
Nie wspominasz nic o młynie. Skoro chcesz przeskoczyć poziom wyżej, to może warto najpierw zacząć od młynka? ;)
W dobry młynek zainwestowałem od razu - Mazzer SJ, nie planuję na razie go wymieniać.
-
Ok. Bezzera była przykładem. Chodzi mi o to, że ekspresy hx są bardziej stabilne temperaturowo, uogólniam bo są ekspresy bez hx Isomac np, dual boiler, które są bardzo stabilne temperaturowo, ale to są wyjątki. Przy jednej dwóch kawach espresso , nie wiem czy jest sens "pędzić" duża maszynę gastro hx, ale jeżeli sky is the limit :) to czemu nie. Trzeba wziąć pod uwagę / rozkminić kilka czynników przed zakupem: ile czasu chcesz czekać na kawę, ile czasu może poświęcić na jej przygotowanie, design vs jakość :) itp. Mam nadzieję, że w wątku wypowiedzą się bardziej doświadczeni użytkownicy.
-
Przy jednej dwóch kawach espresso , nie wiem czy jest sens "pędzić" duża maszynę gastro hx, ale jeżeli sky is the limit :) to czemu nie. Trzeba wziąć pod uwagę / rozkminić kilka czynników przed zakupem: ile czasu chcesz czekać na kawę, ile czasu może poświęcić na jej przygotowanie, design vs jakość :) itp.
Z tym że ja kompletnie nie zastanawiam się nad maszyną gastronomiczną co zresztą sugerują moje typy modeli.
Dodam że od roku używam LaPavoni Pro co jednoznacznie sugeruje ile czasu spędzam na przygotowanie kawy ;).
-
Zasugerowałem się wymiarami :) Bezzera Unica Pid, (BZ10 ma te same wymiary) Isomac Zaffiro , pisałeś tez o grupie e61, hebelki, dźwigienki :) to są duże urządzenia z rynku pro.
Lapavoni pro faktycznie mówi wszystko :)
-
Zasugerowałem się wymiarami :) Bezzera Unica Pid, (BZ10 ma te same wymiary) Isomac Zaffiro , pisałeś tez o grupie e61, hebelki, dźwigienki :) to są duże urządzenia z rynku pro.
Wybacz wobec tego nie zrozumienie. Wg mnie podane przeze mnie urządzenia spełniają domowe standardy. Gastronomia dla mnie zaczyna się od dwóch grup :D.
-
Zasugerowałem się wymiarami :) Bezzera Unica Pid, (BZ10 ma te same wymiary) Isomac Zaffiro , pisałeś tez o grupie e61, hebelki, dźwigienki :) to są duże urządzenia z rynku pro.
Wybacz wobec tego nie zrozumienie. Wg mnie podane przeze mnie urządzenia spełniają domowe standardy. Gastronomia dla mnie zaczyna się od dwóch grup :D.
Ja mam Lelita ktory ma E61, bojler 1,5 ltra, dżwigienki, pokrętła, Hx, obudowa 100 % metal i jest całkiem małym ekspresem :) podobno najmniejszy ekspres z Hx i E 61 na swiecie
jak dobrze poszukasz to sie da kupić to co Cie interesuje :)
-
Jest coś takiego jak Quick Mill Carola , cena 3600 zł, tylko espresso, bez możliwości spieniania, bojler 0,75l, ma pid, e61, dźwignia.
-
A czy ten wątek nie jest przypadkiem w nieodpowiednim dziale? ;)
-
Czy oprócz w/w modeli może ktoś zaproponować inne ciekawe opcje?
-
Poogladaj ebay.de w poszukiwaniu espressomachine.
Może BFC jakiś trafisz, albo coś ciekawego "antycznego" jak to http://m.ebay.de/itm/LA-SAN-MARCO-Handhebel-Espressomaschine-/182174241683?nav=SEARCH
Zobacz co wpadnie Ci w oko.
-
Może Expobar Office (http://allegro.pl/ekspres-do-kawy-expobar-office-i6287487082.html#thumb/4).
-
Dzięki za propozycje tylko teraz chciałbym kupić ekspres już na ładnych parę lat jeśli nie docelowy stąd ważny jest dla mnie wymarzony design, jak wspominałem, a la Rocket. Niemiecki ebay już śledzę. Oraz giełdę na kaffee-nezt.